Spolzke ceste Düsseldorfa pokvarile Rogličev debi

104. dirka po Franciji: Geraint Thomas prvi nosilec rumene majice, Primožu Rogliču padec odnesel vrhunski rezultat.

Objavljeno
02. julij 2017 23.19
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Düsseldorf – Težko pričakovani začetek Toura se je za slovenske navijače in Primoža Rogliča začel z razočaranjem. Ob padcu so možnosti za zmago splavale po vodi, slab dan favoritov je izkoristil Geraint Thomas in oblekel prvo rumeno majico letošnje francoske pentlje, v drugi etapi pa je nemške gledalce razveselil Marcel Kittel.

Strokovnjaki so 14 kilometrov dolgo progo uvodnega kronoemtra ob reki Ren proglasili za nezahtevno, nato pa je začetek dirke po Franciji začinil dež. V nalivu so ceste postale zelo spolzke in kolesa za vožnjo na čas, ki zahtevajo precej tehničnega znanja, so začela plesati po cesti. Po vodi so hitro splavali tudi upi Primoža Rogliča. Slabe štiri kilometre po štartu mu je v enem od ovinkov odneslo kolo in za nekaj trenutkov je pristal na tleh. »Na progi sem veliko tvegal in danes se žal ni izšlo. Dež mi ni pokvaril dirke, ponavadi me ne moti, če vozimo v dežju, danes pa sem žal pristal na tleh. Na srečo se nisem poškodoval, imam le nekaj manjših odrgnin, ki bodo hitro pozabljene. To je bila šele prva priložnost, pred mano jih je še 20,« Roglič ostaja optimist, čeprav sta 65. mesto in več kot 50 sekund zaostanka na kronometru, v katerem je veljal za favorita, daleč od pričakovanj.

V skupnem seštevku si debitant na dirki po Franciji ni pretirano pokvaril uvrstitve, če bi se odločil za lov na visok končni rezultat. Tour je dolga vojna, ne ena bitka, česar se zaveda športni direktor nizozemskega Lotta Nico Verhoeven: »Če imaš na mokri progi dva favorita in ne tvegaš, ne boš prišel do etapne zmage. Primož je šel 'na glavo', pa je šlo od štarta vse narobe, a to je edini pravi pristop.«

Nemški favorit Tony Martin ni imel svojega dne in je končal na zanj skromnem četrtem mestu, neverjetno vožnjo pa je prikazal Geraint Thomas. Valižan je po razočaranju na Giru in odstopu v Francijo prišel kot desna roka Chrisa Frooma, a rumene majice ne bo kar tako prepustil svojemu kapetanu. »Za mano je težko leto, imel sem tudi obilico smole, zato je rumena majica neverjetna nagrada. Mislil sem si, da me bo prehitel vsaj Tony Martin in do zadnjega nisem verjel, da bi lahko zmagal. Uspeh posvečam tudi ženi in mami, saj smo vsi potrebovali nekaj pozitivnega,« je Thomas pokazal nekaj čustev.

Tudi Froome se je na mokrih cestah Düsseldorfa počutil izvrstno in na 6. mestu za Thomasom zaostal le 12 sekund. Richie Porte je bil na progi preveč previden, kar se mu je na koncu maščevalo, saj bo od prvega dne dalje prisiljen loviti Frooma, čemur se je ekipa BMC na vsak način želela izogniti. V nevarnem levem ovinku so se razblinile sanje Alejandra Valverdeja in Jona Izagirreja. Izkušeni Valverde je imel za seboj najboljšo sezono kariere in je bil veliko orožje Movistara v boju za skupno zmago, a je v ovinku nespametno pritisnil na zavoro in poletel v zaščitno ogrado. Hitro je bilo jasno, da se ne bo več pobral, po dveh zlomih noge in operaciji pa je sezona zanj že končana. Enaka je bila usoda Izagirreja, ki je bil kapetan Bahraina Meride v lovu za deseterico skupnega seštevka, ta vloga bo zdaj najbrž pripadla Janiju Brajkoviču, ki se na kronometru ni izkazal.

Tudi v drugi etapi je razplet krojilo močno deževje, ritem glavnine pa je slabih 30 kilometrov pred ciljem prekinil množični padec, v katerega sta se zapletla tudi Chris Froome in Romain Bardet. Oba sta se z le nekaj praskami kmalu vrnila v glavnino, lahko pa bi se končalo tudi precej slabše. V zaključnem šprintu v belgijskem Liegeu je Marcel Kittel spretno izkoristil vlak Andreja Greipla in se v finišu po desni strani prebil v ospredje, silovitemu pospešku pa ni uspelo slediti nikomur. Mark Cavendish je bil blizu in pokazal, da se njegova forma dviga, tudi Greipel, Dylan Groenewegen in Sonny Colbrelli, ki ga je v odličen položaj pripeljal Grega Bole, so lahko s prikazanim zadovoljni.

Ob Boletu sta varno v glavnini končala tudi Brajkovič in Roglič, Borut Božič pa je tik pred šprintom ostal na varnem v ozadju. Že danes bodo imeli šprinterji novo priložnost, etapa se bo končala s kratkim ciljnim vzponom in Peter Sagan si že mane roke, saj je v takšnih zaključkih skorajda nepremagljiv.