Pascal Ackermann prepričljivo najmočnejši (V ŽIVO, VIDEO)

Nemški prvak je po pričakovanjih dobil uvodno etapo 26. dirke po Sloveniji od Ljubljane do Rogaške Slatine. Luka Mezgec končal na 4. mestu.
Fotografija: Pascal Ackermann je pričakovano slavil zmago v Rogaški Slatini. FOTO: Arne Dedert/AFP
Odpri galerijo
Pascal Ackermann je pričakovano slavil zmago v Rogaški Slatini. FOTO: Arne Dedert/AFP

Uvodna etapa 26. dirke po Sloveniji od Ljubljane do Rogaške Slatine (171 km) se je po pričakovanjih končala s šprinterskim razpletom in tudi po pričakovanjih z zmago nemškega prvaka Pascala Ackermanna. Kolesar ekipe Bora, ki je na letošnjem Giru d'Italia slavil dve etapni zmagi in tudi osvojil ciklamno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah, je spet pokazal mišice in bil prepričljivo najboljši.

Zmago in zeleno majico vodilnega na dirki mu je poskušal izmakniti Luka Mezgec, ki pa je prehitro začel šprint in končal na 4. mestu. Vsaj ena majico – modro za najboljšega na gorskih ciljih – bo na današnji 2. etapi od Maribora do Celja (146 km) nosil Slovenec, Aljaž Jarc iz Adrie Mobil, ki si jo je prislužil z dolgim pobegom. Glavni slovenski adut za končno zmago Tadej Pogačar je končal v glavnini, v času zmagovalca.

Ackermann, šprinter ekipe Bora se je sicer proučevanja konkurence in trase lotil tik pred zdajci: »Ravno dobro smo prispeli v Slovenijo, tako da še ne vem, kako močna je konkurenca in na koga bo potrebno paziti, vem pa, da bo že v prvi etapi priložnost za etapno zmago, kar je naš cij. Smo zelo dobro pripravljeni in usklajeni kot ekipa, bomo pa videli, kako se bodo odzvale noge, ko bo treba zares pritisniti na pedala.«

Tadej Pogačar (drugi z leve) in Jan Polanc (tretji z leve) pred prvo etapo dirke po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tadej Pogačar (drugi z leve) in Jan Polanc (tretji z leve) pred prvo etapo dirke po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Profil 1. etape. FOTO: Infografika Delo
Profil 1. etape. FOTO: Infografika Delo

 

Priložnost bo dobil Mezgec


V prvi etapi je imel priložnost za šprint tudi Luka Mezgec, ki je pokazal, da je v formi, na pogled deluje zelo motiviran, vprašanje pa je, kako se bo iz vloge pomočnika v šprintih, ki jo uspešno opravlja že nekaj sezon, prelevil v kapetana Mitchelton Scotta. To pot je prehitro začel šprint, že 500 metrov pred ciljem, poleg Ackermanna sta ga prehitela še Giacomo Nizzolo (Ita, Dimension Data) in Simone Consonni (Ita, UAE Emirates).

»Tempo v skupini je upadel, hotel sem presenetiti tekmece in sem zelo hitro pospešil, preden sem se oddaljil od glavnine, sem moral nekoliko zavreti, tudi to mi je morda stalo boljše uvrstitve. Ko sem začel šprint, so kolesarji za mano takoj skočili v moje zavetrje in 500 metrov je bilo preveč, da bi zdržal v opsredju,« je za TV Slovenija povedal Mezgec.

...
...


Mezgečeva avstralska ekipa je imela sicer včeraj precej težav pri prihodu v Ljubljano zaradi odpovedanih letov Adrie Airways, a jim je z zamudo uspelo priti v Slovenijo.

Luka Mezgec bo dobil priložnost v šprintu v Rogaški Slatini, na dirki po Sloveniji je nazadnje slavil etapno zmago leta 2017 v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Luka Mezgec bo dobil priložnost v šprintu v Rogaški Slatini, na dirki po Sloveniji je nazadnje slavil etapno zmago leta 2017 v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Potek etape


Prvi ubežniki dneva so trije slovenski kolesarji, Aljaž Jarc (Adria Mobil), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) in Aleš Pirih (Slovenia). Grošelj je dobil prvi gorski cilj na Pečarju. Ubežniki imajo že več kot štiri minute prednosti pred glavnino.

Ekipe najboljših šprinterjev ubežnikov ne bodo pustile predaleč, zaostanek je po 20 km 3:55. Prednost ubežnikov se hitro zmanjšuje, po 30 km znaša tri minute. V ospredju glavnine ne posebej oster tempo narekujejo kolesarji ekipe Dimension Data, ki si želijo šprinterski razplet z njihovim kapetanom Markom Cavendishem v glavni vlogi.



Po 40 km prednost ubežnikov še vedno znaša tri minute, povprečna hitrost dirke po prvi uri pa je 39,4 km/h. Po 50 km je položaj nespremenjen, trije ubežniki imajo tri minute prednosti pred glavnino.

Vrstni red letečega cilja v Laškem (74,9 km): 1. Jarc, 2. Pirih, 3. Grošelj. V karavani je še vse mirno, ubežniki imajo še vedno tri minute prednosti. Prednost je vendarle nekoliko upadla, znaša 2:35.

Po dveh urah dirkanja je povpračna hitrost 40,5 km/h. Prednost ubežnikov je najprej upadla na 1:55 in nato spet narasla na 2:30. Ubežniki se složno izjemjujejo pri narekovanju tempa, a jih čaka še (pre)dolga pot. Do cilja je je še 70 km, za nameček se je moral Grošelj zaradi počene gume ustaviti in zamenjati sprednje kolo.

Na vzponu na Planino pri Sevnici je Pirih popustil, glavnina ga je ujela. Jarc je 60 km pred ciljem sam v ospredju, njegova prednost znaša okoli 1:30.



Vrstni red gorskega cilja na Planini pri Sevnici (114,2 km): 1. Jarc, 2. Grošelj,  3. Hill (Avst, Ljubljana Gusto Santic). Vzpon je sicer naredil selekcijo tudi v glavnini, ki se je razbila, na spustu pa se je izoblikovala skupina 10 ubežnikov. Do cilja je še 35 km. Nič ne bo s Cavendishevo zmago, na vzponu ni zdržal tempa glavnine.

Najbolj znano ime med ubežniki je Italijan Diego Ulissi, moštveni kolega Jana Polanca in Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates. Med ubežniki so še Matteo Busato (Ita, Androni), Matthias Krizek (Avs, Felbermayr), Sebastian Schönberger (Avs, Neri Sottoli), Iuri Filosi (Ita, Delko), Aljaž Jarc (Slo, Adria Mobil), Enrico Gasparotto (Ita, Dimension Data), Francesco Bongiorno (Ita, Neri Sottoli), Michael Schwarzmann (Nem, BORA - hansgrohe), Ildar Arslanov (Rus, Gazprom-Rusvelo). Skupina je dovolj močna, da bi lahko zdržala do cilja – še 25 km.

Vrstni red letečega cilja v Podčetrtku (142,8 km): 1. Ullisi, 2. Busato, 3. Krizek. Do cilja je še 21 km, glavnina zaostaja 50 sekund.

Kolesarji so prvič prečkali ciljno črto v Rogaški Slatini, do cilja je še 13 km, glavnina pa se bliža ubežnikom. Še 10 km do cilja, prednost ubežnikov, v ospredju jih vztraja še pet, pa 20 sekund.

V Rogaški Slatini bomo vendarle videli šprinterski razplet, 6 km pred ciljem je glavnina ujela ubežnike. Mezgec je poskusil z dolgim šprintom že 500 m pred ciljem, a se je uštel. Po pričakovanjih je bil najmočnejši Ackermann, Mezgec je končal na 4. mestu.

Trasa 26. dirke po Sloveniji. FOTO: Infografika Delo
Trasa 26. dirke po Sloveniji. FOTO: Infografika Delo

Preberite še:

Komentarji: