Štangelj še upa na Špilaka

Slovenski selektor Gorazd Štangelj je objavil širši spisek potnikov za SP, na njem je tudi Simon Špilak.

Objavljeno
21. avgust 2015 10.46
bsa*Stangelj
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Še slab mesec je do svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, na katerem želi selektor Gorazd Štangelj zbrati vse svoje glavne adute. Na širšem spisku reprezentantov je zaenkrat zapisanih deset (oziroma dvanajst) imen, med katerimi je tudi Simon Špilak.

Letos izjemno razpoloženi Prekmurec je pred časom dejal, da mu proga v Virginiji ne ustreza, zato svetovno prvenstvo ni v njegovih načrtih. Štangelj kljub temu upa, da si bo član elitne deseterice na lestvici UCI premislil in vendarle zasedel eno od šestih mest v slovenski reprezentanci. Poleg njega bo za nastop v Richmondu kandidiralo še deset slovenskih asov.

»Širši seznam reprezentantov obstaja že dalj časa zaradi logistike in samega odhoda na SP. V mislih imam deseterico kolesarjev, iz katere bo treba izluščiti šesterico,« je za STA povedal Štangelj, ki za zdaj računa še na Kristijana Korena, Mateja Mohoriča (oba Garmin-Cannondale), Jana Polanca, Luko Pibernika (oba Lampre-Merida), Boruta Božiča (Astana), Grego Boleta (CCC Sprandi), Luko Mezgeca (Giant-Alpecin), Mateja Mugerlija (Sinergy Baku) ter Kristjana Fajta in Primoža Rogliča iz novomeške Adrie. Ob omenjenih Štangelj ni prečrtal niti tretjega člana Adrie Marka Kumpa, za katerega pa je proga na SP po selektorjevih besedah najbrž prezahtevna.

Prvi mož trenerskega štaba v slovenski reprezentanci je ob naznanitvi kandidatov posebej izpostavil dobro sezono Polanca in Pibernika pri Lampreju, ter Fajta in Rogliča pri Adrii. »Fajt je kolesar za velike dirke. Od njega se ne pričakuje rezultatov, je pa kolesar za pomoč in je zagotovilo za vodje. Roglič pa je prihodnost slovenskega kolesarstva,« meni Štangelj, ki bo v teh dneh podrobno spremljal tudi Mezgeca in Mohoriča, ki jutri začenjata z dirko po Španiji.

Po selektorjevih predvidevanjih je proga v ZDA sicer še najbolj pisana na kožo Gregi Boletu, saj se konča na tlakovcih mestnega parka, v samem zaključku pa je tudi krajši vzpon, po katerem sledi šprint do ciljne črte. »Upam, da se čez uspe 'prekucnit' tudi Mezgec. Klanec je tehničen, kocke bodo priložnost za točno določene kolesarje. Proga pa bo prava za SP in selektivna,« je zaključil Štangelj.