Taaramäe na Golteh kot v francoskih Alpah

Estonec je po kalvariji Ulissija prvi kandidat za končno zmago. Odličen je v gorskih etapah in vožnjah na kronometer.

Objavljeno
18. junij 2016 03.49
Estonec Rein Taaramae (Katjuša) je zmagovalec druge, kraljevske etape dirke Po Sloveniji. Drugi je Avstralec Jack Haig, tretji pa Kolumbijec Egan Arley Bernal Gomez. Golte, Slovenija 16.junija 2016. [Dirka po Sloveniji,Taaramae Rein,kolesarji,]
Vito Divac
Vito Divac
Golte – V kraljevski etapi je bilo vse pripravljeno za zmagoslavje Diega Ulissija. Na Golteh je pred petimi leti slavil eno izmed najbolj pomembnih zmag v karieri in osvojil rumeno majico. Letos je sredi vzpona omagal in pristal na 41. mestu. V njegovem moštvu Lampre pravijo, da je bila to kriza, ki se kolesarjem njegovega kova velikokrat dogajajo.

Čeprav je v zaključku 1. etape v Kopru kazalo, da je dvakratni zmagovalec letošnjih etap na Giru v zelo dobri kondiciji, pa je bila utrujenost po tritedenski dirki očitno prevelika ovira, da bi še drugič osvojil rumeno majico slovenske pentlje. Nasledil ga je Estonec Rein Taaramäe. Za dirko Po Sloveniji se je, pa naj se sliši še tako čudno, pripravljal na Giru. Zmaga na zanj novi dirki mu je bila največji izziv sezone. Zmagoslavje v predzadnji etapi Gira v francoskih Alpah je bilo seveda vrhunec, ki pa ga ni načrtoval, ampak le želel doseči.

»Po Giru sem imel le en dan počitka, tako da sem ohranil moč v nogah. Treniral sem doma v Estoniji v Tartuju, kjer sem ohranil dobro pripravljenost z zadnjega tedna Gira, ko sem bil tudi najmočnejši na majski dirki. V Slovenijo sem prišel odlično razpoložen, prepričan, da lahko zmagam,« je Taaramäe povedal o pripravljenosti. V zaključku kraljevske etape je imel obilico težav, ki pa njegovega zmagovitega ritma niso pokvarile. Po spustu s Černivca je moral dvakrat menjati kolo zaradi počenih naper. Na najbolj strmem delu vzpona na Golte (med 22 in 23%) se je, poldrugi kilometer pred ciljem, brez težav otresel Jacka Haiga, Avstralca iz ekipe Orice. »O zmagi nisem podvomil, čeprav mladega Avstralca ne poznam. Večkrat sem pospešil, dokler pač ni popustil in ostal v ozadju,« je Taaramäe opisal zmago. Na podoben način je zmagal tudi pred petimi leti na Vuelti in letos na etapi na Giru, ko je Kolumbijca Johna Atapumo in Američana Joea Dombrowskega na prelazih Bonette in Lombarda toliko časa mlel, da nista imeli več moči.

Medtem ko je 29-letni Estonec z eno nogo že na zmagovalnem odru, da ponovi zmage na etapnih dirkah iz minulih sezon (Po Norveški, Burgosu in Tour de L'Ainu), pa sta med slovenskimi kolesarji prva kandidata za deseterico, morda celo za zmagovalni oder Jure Golčer in Jani Brajkovič. Štajerec je na Golteh zasedel peto, Belokranjec pa šesto mesto. Oba sta bila zadovoljna. Golčer, ker je pri 38 letih pokazal, da je še vedno konkurenčen tudi pol mlajšim tekmecem, Brajkovič pa, da je odlično prestal tudi gorski test. Zelo dober je bil tudi Luka Pibernik. Etapo je končal na 17. mestu. Kolesaril je, kot so mu v Lampreju naročili. »Na zadnjem klancu se je izkazalo, da Ulissi nima svojega dne, jaz pa sem iz sebe iztisnil ve, kar sem imel v nogah. Svoje delo sem opravil in to ja za klub najbolj pomembno,« je Pibernik predstavil svoj pogled na kraljevsko etapo. Bil je najboljši Lamprejev mož.

V Adrii Mobil so načrtovali napad Domna Novaka na etapno zmago in gorsko majico, a se je izjalovil. Mladi Dolenjec ni imel moči za več kot poskus bega v prvem delu etape, čutil pa je tudi posledice padca v Kopru. V ubežni skupini petih se je Janu Tratniku priključil Jon Božič, a je imel moči le za uvodni klanec. Na drugem na Črni vrh ritma Tratnika ni zdržal.

Danes je na sporedu gorska vožnja na kronometer, ki pa bo posebna po tem, da bodo kolesarji morali menjati kolesa. Za 10-kilometrski ravninski del bodo uporabili specialke za vožnjo na čas, na klancu na Celjsko kočo pa navadna kolesa.