Tadeju Pogačarju kraljevska etapa in rumena majica (VIDEO)

Mladi slovenski as je bil najmočnejši na ciljnem vzponu 4. etape dirke po Valencii, obeta se mu tudi končna zmaga.
Fotografija: Tadej Pogačar je slavil že svojo deseto zmago med profesionalci. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je slavil že svojo deseto zmago med profesionalci. FOTO: AFP

Tadej Pogačar je tudi v 4. etapi dirke po Valencii pokazal svoj neizmerni potencial. Napadel je 2,5 km pred ciljem na Sierri Bernia in nihče mu ni mogel slediti.

Komaj 21-letni slovenski as, ki je bil najboljši tudi v 2. etapi, je slavil že svojo 10. zmago med profesionalci in oblekel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo bo branil v jutrišnji zadnji etapi.



V zadnjem izjemno zahtevnem vzponu (5,1 km s povprečnim naklonom 13 odstotkov) mu je na pomoč priskočil tudi moštveni kolega pri ekipi UAE in rojak Jan Polanc. Ta je narekoval tempo za svojega kapetana, ki je na najbolj zahtevnem delu vzpona (naklon je tu presegal 20 odstotkov) pospešil in tekmeci so ga le pospremili s pogledi.



Nato so se v lov za njim pognali Nizozemec Wout Poels (Bahrain McLaren), Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos), Irec Dan Martin (Israel Start up) in današnji nosilec rumene majice Avstralec Jack Haig (Mitchelton Scott), vendar so se morali zadovoljiti z bojem za 2. mesto, ki ga je s šestimi sekundami zaostanka za Pogačarjem osvojil Poels.


Do cilja le še 97,7 km


»Etapa je bila zelo zahtevna, v drugi polovici smo prevzeli pobudo v glavnini. Moštveni kolegi so mi narekovali tudi tempo v klanec, Jan je opravil odlično delo, nato sem potegnil še jaz. Napadel sem na najbolj strmem delu, vseskozi je bilo naporno, tempo je bil visok, na najbolj strmem delu pa sem se najbolje počutil, zato sem skočil. Nato sem se zavedel, da bo pot do cilja še dolga, vendar sem zdržal. Nekaj posebnega je, da sem zmagal že drugič na tej dirki, pozimi sem se očitno zelo dobro pripravil,« je za Eurosport povedal Pogačar, ki ga danes čaka še 97,7 km dolga ravninska etapa od Paterne do Valencie.

Tadej Pogačar in Jan Polanc odlično sodelujeta pri ekipi UAE. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar in Jan Polanc odlično sodelujeta pri ekipi UAE. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Če bo ubranil rumeno majico, bo slavil že 11. zmago med profesionalci in tretjo v skupnem seštevku etapne dirke, lani je bil najboljši po Algarveju in Kaliforniji.

Polanc je, ko je opravil delo za Pogačarja, nekoliko popustil in zasedel 18. mesto poldrugo minuto za zmagovalcem. Matej Mohorič je končal na 28. mestu, 3:21 za Pogačarjem.


 

Preberite še:

Komentarji: