Mohorič bo Tour nadaljeval z lažjim pretresom možganov

Nizozemski šprinter ekipe Jumbo Visma Mike Teunissen je za nekaj centimetrov premagal Petra Sagana v šprintu v Bruslju. 

Objavljeno
06. julij 2019 16.52
Posodobljeno
06. julij 2019 18.38
Junak prve etape Mike Teunissen je Jumbo Vismi zagotovil rumeno majico. FOTO: Reuters
Bruselj - Prva etapa dirke po Franciji se je začela zelo razburljivo predvsem zaradi dveh padcev, ki sta zdesetkala glavnino. Med favoriti jo je v prvem skupil Jakob Fuglsang, ki si je prebil arkado in je močno krvavel po obrazu, a je še ujel glavnino in v prvi etapi ni izgubil časa, si pa Danec takšnega začetka letošnjega Toura zagotovo ni želel. 

Zadnjih 10 kilometrov po Bruslju je bilo zelo tehnično zahtevnih, cilj pa na vrhu slab kilometer dolgega manjšega vzpona, ki je šprint naredil še toliko težji. Boj za položaje je bil v zadnjih kilometrih zelo hud, ker nobeni od ekip ni uspelo sestaviti pravega šprinterskega vlaka, zato je dober kilometer do konca prišlo do padca pri veliki hitrosti. 

Prvi je na tla priletel eden od favoritov za prvo zmago in rumeno majico Dylan Groenewegen, preko njega pa je poletel eden od kolesarjev Bahrain Meride in z glavo močno udaril v tla. Pri visoki hitrosti je padlo še nekaj kolesarjev in na bruseljskih cestah je ostalo kar nekaj kože.

image
Okrvavljeni Jakob Fuglsang. V izjavi po koncu prve etape je njegov športni direktor Aleksander Vinokurov dejal, da sicer Fuglsanga še pregledujejo, da pa ne kaže na kakšno hujšo poškodbo. FOTO: Reuters

 

O rumeni lahko le sanjaš


V šprintu je prvi poizkusil Michael Matthews, a je bil prezgodenj, nato je poizkusil Sonny Colbrelli, a mu je prehitro zmanjkalo moči in kazalo je na gladko zmago Petra Sagana, potem pa je po levi strani mimo prišel Mike Teunissen, sicer zadnji pomočnik Groenewegna, in se za nekaj centimetrov razveselil največje zmage v karieri. "Enostavno ne morem verjeti, sem smo prišli le s ciljem, da Dylanu omogočimo zmago, potem se nam je vse podrlo, ko je padel, počutil sem se dobro, zato sem se odločil, da bom šprintal, pred črto so vsem pošle moči in zato sem lahko prišel mimo. Neverjetno je, o tem lahko sanjaš in razmišljal, zdaj pa se je uresničilo, še nekaj dni bom potreboval, da dojamem, kaj sem dosegel" je bilo v prvi izjavi Teunissna vidno, da se še ne zaveda povsem, da je oblekel rumeno majico vodilnega na dirki po Franciji. 

image
Mike Teunissen je presenetljivi zmagovalec prve etape Toura. FOTO: Reuters


Teunissen je postal prvi nizozemski kolesar po 30 letih, ki je oblekel rumeno majico. Kasneje se je izkazalo, da je bil kolesar Bahraina, ki je grdo priletel na tla, Matej Mohorič, a se je kasneje s težavami pobral in odpeljal do cilja, podrobni pregledi pa bodo pokazali, če je utrpel hujše poškodbe. V glavnini je dirko zaključil tudi Jan Tratnik, ki se je padcem izognil. Po prvih pregledih je jasno, da jo je Mohorič odnesel le z lažjim pretresom možganov in bo jutri nadaljeval z dirko. 

Na dirki po Franciji bo jutri na sporedu ekipni kronometer. 

Dirka po Franciji, 1. etapa:
1. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma)                4:22:47
  2. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  3. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)
  4. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data)
  5. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida)
  6. Michael Matthews (Avs/Sunweb)
  7. Matteo Trentin (Ita/Mitchelton-Scott)
  8. Oliver Naesen (Bel/AG2R La Mondiale)
  9. Elia Viviani (Ita/Deceuninck-QuickStep)
 10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
 39. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)
159. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)          vsi isti čas