V prvi gorski etapi je Thomas zaprl usta dvomljivcem

Po celotnem dnevu v begu je do zmage prišel Dylan Teuns, do rumene majice pa Giulio Ciccone. Geraint Thomas je v zadnjem kilometru strl tekmece.

Objavljeno
12. julij 2019 06.00
Posodobljeno
12. julij 2019 08.45
Francoski navijači lahko zelo optimistično pričakujejo nadaljevanje Toura po odličnih predstavah Alaphilippa (levo) in Pinota. Foto Reuters
Planche des Belles Filles – Prva gorska etapa dirke po Franciji ni razočarala, pa čeprav smo morali na spopad favoritov počakati vse do zadnjih desetih kilometrov. Junaka dneva iz ubežne skupine sta bila Dylan Teuns in Giulio Ciccone, Belgijec je v žep pospravil največjo zmago kariere, najboljši hribolazec Gira pa rumeno majico vodilnega. Geraint Thomas se je vnovič postavil na mesto prvega favorita za končno zmago.

Kmalu po začetku etape s sedmimi kategoriziranimi vzponi, trije so bili prve kategorije, se je v ospredju izoblikovala skupina 14 kolesarjev in hitro je postalo jasno, da je pred Deceuninck QuickStepom težak dan branjenja rumene majice. Belgijsko moštvo se je trudilo po najboljših močeh, Ciccone je v ospredju za vodilnim Julianom Alaphilippom zaostajal manj kot dve minuti, a se prednost ubežnikov ni zmanjševala. Pred začetkom zadnjega vzpona na Planche des Belles Filles, letos so prireditelji na vrhu dodali še kilometer dolg in zelo strm makadamski odsek, je bilo že jasno, da se bodo za zmago udarili ubežniki.

4.
zmagovalec na Planche des Belles Filles je postal Teuns, pred njim so tam slavili Froome, Nibali in Aru
Na koncu je bil najboljši Teuns, ki je v zaključku strl Cicconeja in privozil prvo zmago Bahrain Meridi na tem Touru in dosegel z naskokom največji uspeh v svoji karieri. V ozadju se je začelo zares, ko je na čelo glavnine prišel Alejandro Valverde in navil ritem. »Po pravici povedano sem si želel, da bi bil tempo na prvih vzponih hujši in da bi dirkali nekoliko bolj zares. Počutil sem se dobro, ko je Valverde pospešil, mi ni bilo prehudo, a so me skrbeli najbolj strmi odseki, ki niso ravno moja specialiteta,« je po etapi razlagal branilec lanske zmage Thomas.
 

Izgubil majico, a vseeno navdušil


Prvi resni napad je uprizoril Mikel Landa, a je pomočnik Thibauta Pinota David Gaudu v skupini narekoval dovolj močan tempo, da so Lando ujeli še pred zadnjimi 900 metri makadama. Že takrat je popustil Romain Bardet in njegov Tour se je sesul v prah na prvi resni oviri, kmalu za njim je omagal še Vincenzo Nibali, potem pa je napadel Alaphilippe, ki je moral nujno nadoknaditi nekaj sekund, da bi obdržal rumeno majico. »Ta vzpon je zelo zahteven predvsem zaradi zaključka, zato je potrebno biti potrpežljiv. Ko je Alaphilippe napadel, sem vedel, da ga lahko pustim in nato ujamem v svojem ritmu. Zadnjih 350 metrov sem odpeljal na polno, pred ciljem sem malo popustil, a je bil to zame zelo dober dan,« je do konca strnil vtise Thomas.Valižan je s pospeševanjem vse tekmece za skupno zmago pustil za svojim zadnjim kolesom, kar je bilo glede na slab prvi del sezone in dolgo proslavljanje lanske zmage precej nepričakovano. Navdušil je Pinot, ki je končal le tri sekunde za njim, Alaphilippu je sicer rumena majica spolzela iz rok, a je lahko s svojo predstavo zelo zadovoljen, saj doslej na najtežjih vzponih ni bil kos najboljšim hribolazcem. »Potihem sem si želel etapno zmago, a se je dirka odvijala drugače in na koncu sem s prikazanim lahko zadovoljen. Seveda bi bilo lepo zmagati na domačem vzponu, a je Tour še dolg in razmetavati z energijo bi bilo nespametno,« je dober dan v sedlu ocenil Pinot. Nad razpletom etape je lahko navdušen tudi Ciccone, ki je že na svojem prvem Touru oblekel rumeno majico, pred Alaphilippom ima zdaj šest sekund naskoka.

Ker je bilo dirkanje skozi celotno etapo lažje od pričakovanega, je bila posledično manjša tudi selekcija v skupini s favoriti. Prav veliko odgovorov na vprašanja glede forme nismo dobili, je pa postalo jasno, da je Thomas prvi favorit za rumeno majico. Valižan ima formo, sproščenost, izkušnje in podporo strašljivo močne ekipe Ineosa, ki bo do izraza prišla v drugem in tretjem tednu dirke.