Martin četrtič svetovni prvak v kronometru, Rogliču pošle moči

Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Dohi je v vožnji na čas Primož Roglič osvojil 24. mesto, z 2:46 zaostanka.

Objavljeno
12. oktober 2016 17.06
CYCLING-QAT-WORLD-CHAMPIONSHIPS
Š. Ro.
Š. Ro.

Doha - Nemški specialist za vožnjo na čas Tony Martin je še četrtič postal svetovni prvak v kronometru. Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Dohi je prepričljivo osvojil zlato kolajno, že svojo sedmo v karieri (ima tudi tri ekipne) in se izenačil z do zdaj najboljšim kronometristom na SP Švicarjem Fabianom Cancellaro.

Martin je bil v danes v izjemno vroči Dohi razred zase. Belorusa Vasila Kirjienko, branilca naslov iz Richmonda 2015, je na drugem mestu prehitel za 45 sekund, Španca Jonathana Castrovieja na tretjem pa za 1:10 minute.

To je za Martina tudi že druga zlata kolajna v Dohi, zmagal je še s svojo ekipo Etixx-Quick Step na ekipnem kronometru. »Neverjetno. Ne morem verjeti. Vsi vedo, da za mano ni dobro leto. Tako je bilo do nedelje in naslova svetovnega prvaka med ekipami. Da sem postal svetovni prvak, je neverjetno. Vse, kar se je letos zgodilo, je pozabljeno,« je v cilju povedal Martin, ki se po letošnji sezoni poslavlja od Etixxa in odhaja v Katjušo.

Edini Slovenec na današnji 40-kilometrski uri resnice Primož Roglič je bil 24., zaostal je 2:46 minute. Čeprav je Zasavec, ki se je v tej sezoni redno uvrščal v deseterico na največjih tekmovanjih, znova spadal v širši krog favoritov, se mu tokratnastop ni izšel po željah. »Vesel sem, da je konec. Dal sem vse od sebe. Prehitro sem začel prvih 20, 25 minut in sem plačeval v zadnjem delu,« je uvodoma razložil 26-letni kolesar, ki je priznal, da je bila povsem ravninska proga zanj nova izkušnja.

Edinega Slovenca na današnji preizkušnji je v odsotnosti članskega selektorja Gorazda Štanglja spremljal selektor mlajših članov Martin Hvastija: »Primož je startal na deseterico. Na koncu je popuščal. Vremenske razmere so pri njemu naredile nekaj škode. To ni izgovor. V zaključku je napravil nekaj tehničnih napak, ki niso bile take, da bi vplivale na rezultat. Sezona je bila zanj očitno predolga.«

»Primož je progo znal na pamet. Bila je identična tisti ekipni, ni bilo skrivalnic. Ko si pod maksimalnim naporom, je težko vse zadeve izpeljati idealno. Nekaj ovinkov se mu ni izšlo. Zadel je zaščitno ograjo na enem od izhodov iz krožišča. V nekaj ovinkih je komaj rešil celo kožo. Zadnje kolo mu je odneslo v prvem delu proge. Tako to je, ko si na maksimumu, takrat je težko kontrolirati zadeve. Enostavno je popuščal v zadnjih kilometrih,« je obrazložil Hvastija.

SP v Dohi, kronometer, člani:

1. Tony Martin (Nem) 44:42

2. Vasil Kirjienka (Blr) + 0:45

3. Jonathan Castroviejo (Špa) 1:10

4. Maciej Bodnar (Pol) 1:16

5. Ryan Mullen (Irs) 1:21

6. Rohan Dennis (Avs) 1:27

7. Yves Lampaert (Bel) 1:45

8. Jos van Emden (Niz) 1:45

9. Reto Hollenstein (Švi) 1:51

10. Bob Jungels (Luk) 1:56

24. Primož Roglič (Slo) 2:46