Olimpijska zlata kolajna ali rumena majica? Vzel bi obe!

Primož Roglič še ni razkril načrta dirk za prihodnjo sezono, a misli mu uhajajo k Touru in olimpijskim igram.

Objavljeno
26. november 2019 20.50
Posodobljeno
26. november 2019 20.53
Primožž Roglič in Tanja ŽŽakelj sta bila po pričakovanjih najboljša kolesarja v za slovensko kolesarstvo imenitnem letu 2019. FOTO: Blažž Samec/Delo
Na Ljubljanskem gradu se je sinoči zvrtelo od zvezd. Kolesarskih, saj je slovenska krovna organizacija tistih, ki najbolje vrtijo pedala pri nas, priredila tradicionalni večer zvezd, na katerem je podelila priznanja najboljšim v iztekajočem se letu. Najbolj sijoča zvezda je bil kajpak Primož Roglič, številka ena na svetovni jakostni lestvici. Na najbolj vroče vprašanje ta čas, ali bo v prihodnjem letu ob olimpijskih igrah nastopil na Giru ali Touru, ni odgovoril, njegov miselni tok pa se je vendarle gibal na relaciji Pariz–Tokio.

»Najlepši trenutek leta je bil zame rojstvo sina, ne vem, kdaj bom spet doživel kaj takšnega. Kolesarskih zmag bo, vsaj upam, še nekaj,« se je na izjemno uspešno leto 2019 še enkrat ozrl Roglič, ki je v zadnjih 10 mesecih slavil 13 zmag, med njimi tudi zgodovinsko na dirki po Španiji, kjer je postal prvi Slovenec z zmago na tritedenski dirki. Sezono je potegnil vse do konca oktobra, ko je nastopil na ekshibicijskem kriteriju Saitama na Japonskem. To je storil s pogledom na olimpijsko leto 2020.

»Ogledal sem si zadnjih 40 kilometrov trase cestne dirke. Tudi sicer je bila to zelo pozitivna izkušnja, želel sem videti, kako se bo moje telo odzvalo na dolgo pot, kako nas bodo sprejeli Japonci. Bilo je nekaj drugačnega,« je povedal o olimpijski izvidnici.


Na OI 37 stopinj Celzija in visoka vlažnost


In kaj je dognal o japonski trasi, ki se zdi na papirju z 234 km in 4865 višinskimi metri izjemno zahtevna? »Ogledal sem si del s šestkilometrskim vzponom, na katerem je povprečni naklon 10 odstotkov, nato del proge ob jezeru in proti cilju. Vreme je bilo prijetno za vožnjo s kolesom, 15 stopinj Celzija in ni bilo vlage, poleti v času OI gre pričakovati 37 stopinj in visoko vlažnost. Morda bo celo večji izziv, kako na najvišji možni ravni delovati v teh razmerah, kot pa profil proge,« Roglič pogleduje proti olimpijskemu izzivu.

Da bo ta del njegovega tekmovalnega koledarja, je že lep čas jasno, ne pa tudi, ali bo pred tem nastopil na Giru, po katerem bi imel veliko časa za počitek in pripravo na Japonsko, ali na prestižnejšem Touru, ki se bo končal 19. julija, le šest dni pred bojem za olimpijsko zlato.

»Gotovo imam neke želje, ampak ni še čas, da o tem govorim. Počakati moram do decembrskega pripravljalnega tabora moje ekipe, da se tam dogovorimo,« je nadaljeval 30-letni Kisovčan, ki se bo s sotekmovalci iz zasedbe Jumbo Visma dobil na pripravah od 11. do 20. decembra nedaleč od Girone.

Vse pa kaže na to, da se bo slovenski zvezdnik, ki je bil letos 3. na Giru in 1. na Vuelti, osredotočil na Tour. Letos je z mislimi na Giro začel dirkati že februarja in spomladi zmagal na enotedenskih dirkah po Združenih arabskih emiratih, Tirreno–Adriatico in po Romandiji, prihodnje leto naj bi ga kasneje videli v karavani.
   


Ne mudi se mu na štart


»Ne bo mi treba hiteti z začetkom sezone, saj bo dolga. Po olimpijskih igrah me čakata še svetovno prvenstvo in dirka po Lombardiji. Je premalo časa med Tourom in OI? Ni idealno končati Tour šest dni pred štartom cestne dirke na OI, vendar če ti uspe zmagati na Touru, ni hudo iti še v Tokio. Večja težava je, če te na tritedenski dirki zdelajo poškodbe ali bolezen, če pa jo dočakaš v dobrem stanju, lahko tudi po njej deluješ zelo dobro. Največja težava utegne biti vremenska sprememba, morda bodo nekateri tekmeci na Japonskem že ves mesec in se bodo bolj prilagodili na razmere,« Roglič, kot kaže, že išče rešitev za optimalno izvedbo dvojčka Tour-OI.

»To so sladke skrbi, če razglabljamo, kaj pomeni več, rumena majica ali olimpijska kolajna. Ko sem bil skakalec, zame ni bilo večje stvari, kot so OI, ki so vrhunec za večino športov. S kolesarskega zornega kota pa na Touru ne boš zaviral, če si v igri za vrh, samo zato, da bi dobil olimpijsko kolajno. V tem primeru je bolje zmagati na Touru. Predvsem bo treba trdo in dobro delati, imeti kanček sreče,« recept za uspeh že pozna naš najboljši kolesar, ki se vedno bolj ukvarja s prihodnostjo kot s preteklostjo.

»Vedno poskušam razmišljati, kako ponoviti kakšen rezultat ali ga izboljšati, kako na dirkah bolje in lažje početi določene stvari. Ne bom spal na lovorikah, sem številka ena na svetu, vendar bom na prvi dirki štartal z 200 drugimi, ne bom imel minute prednosti, vse se bo začelo znova,« se »Rogla« zaveda, da zaradi minulih dosežkov ne bo imel na cestni nič kredita. Obenem pa ne skriva najvišjih ambicij. Na vprašanje, kaj bi izbral, če bi mu ponudili rumeno majico in olimpijsko zlato kolajno, je pribil: »Vzel bi obe!«

Roglič in Žakljeva
Rogliča so na Ljubljanskem gradu razglasili za kolesarja leta, kolesarka leta je z 8. mestom na SP v olimpijskem krosu postala Tanja Žakelj. Ženska ekipa leta je BTC City Ljubljana, moška Adria Mobil. Nagrade so prejeli še Laura Šimenc (najboljša amaterska kolesarka), Andrej Žavbi (najboljši amaterski kolesar), Blaža Pintarič, Monika Hrastnik (obe priznanje za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu), Žan Gomilšček (najboljši mladi kolesar, gorsko), Sinter brakes (ekipa leta, gorsko), Jaka Remec (mlada obetavna osebnost, BMX), Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba priznanje za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu), Simon Špilak, Jure Golčer (oba priznanje za uspešno kariero). Priznanje za doprinos h gorskemu kolesarstvu je prejel Andrej Dekleva, za dolgoletno uspešno delo v kolesarstvu pa Jože Kenk in Radivoj Pečar. Jubilejne nagrade so prejeli: KK Tropovci (30 let), KK Bled (50 let) in KD Rog (70 let).


Sezona presežkov


Slovensko kolesarstvo ima letos kaj pokazati, za njim je najuspešnejša sezona v zgodovini, v kateri so naši cestni kolesarji slavili 34 zmag na kategoriziranih dirkah, od tega okroglih 20 na dirkah najvišje ravni, v svetovni seriji.

»Že zadnje tri tri sezone opozarjam, da ne vsaka sezona tako uspešna, kot je bila zadnja, vendar so nato vedno sledila še plodnejša tekmovalna leta, zato bom to pot raje tiho. Za nami je gotovo sanjska sezona, Roglič je slavil ogromno zmag, imamo prvega na svetovni lestvici. Za nameček se je tudi Tadej Pogačar izkazal z izjemnimi zmagami in nastopi. Mejniki so padali drug za drugim, prvič smo imeli kolesarja na zmagovalnem odru tritedenske dirke, prvič smo nato dobili še zmagovalca tritedenske dirke, za nameček smo še prvič videli dva Slovenca skupaj na odru za zmagovalce. To je bilo leto presežkov, za prihodnje leto, v katerem nas čakajo tako olimpijske igre kot  svetovno in evropsko prvenstvo, pa si želim, da se nam tudi na reprezentančnem programu vse poklopi,« se je slovenski selektor Andrej Hauptman rad spomnil dosežkov rojakov v zadnjih 10 mesecih in se zazrl v olimpijsko prihodnost.

image
Za selektorja Andreja Hauptmana je 2019 slovensko kolesarsko leto presežkov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tokio bo izjemna priložnost za slovenske kolesarje, saj je trasa, ki bo karavano popeljala tudi po obronkih gore Fudži, izjemno zahtevna in pisana na kožo tako Rogliču kot Pogačarju, ki jima bosta na Japonskem, če ne bo poškodb ali drugih presenečenj, bržkone družbo delala Jan Polanc in Matej Mohorič.