Tour: zmaga Bardeta, Aru slekel Frooma 

Romain Bardet je zmagal v 12. etapi dirke Po Franciji. Fabio Aru nov vodilni, saj je Chris Froome popustil v zadnjih metrih.  

Objavljeno
13. julij 2017 19.02
J. M.
J. M.

Peyragudes - Prva pirinejska etapa letošnjega Toura je pokazala, da Chris Froome vendarle ni nepremagljiv. Po skoku Fabia Aruja približno 300 metrov pred ciljem sta mu sledila le Francoz Romain Bardet, ki je imel na koncu največ moči in se veselil etapne zmage, ter Kolumbijec Rigoberto Uran, ki je v ciljnem šprintu prehitel Italijana. Froomu je v zadnjih 200 metrih zmanjkalo moči in je na cilj prišel 22 sekund za zmagovalcem.

Zaradi bonifikacij, ki jih dobijo prvi trije v vsaki etapi, je Aru oblekel rumeno majico in ima sedaj šest sekund prednosti pred Britancem v skupni razvrstitvi. Tretji je Bardet (25 sekund zaostanka), Uran na četrtem mestu pa zaostaja še deset sekund več. Nekaj sta ponovno izgubila Nairo Quintana in Alberto Contador, ki nista uspela držati ritma najboljših in sta odpadla na predzadnjem vzponu ter se verjetno že poslovila od sanj o zmagi na letošnji dirki.   

STA poroča, da je danes nemočni Froome po koncu etape dejal: »Moštvo je opravilo neverjetno delo. Lomilo je konkurente, sam pa na žalost dela moštvenih kolegov nisem oplemenitil. Nimam izgovorov, enostavno nisem imel nog, da bi se boril s tekmeci. Zaključek je bil brutalen, vzpon strm, naklon čez 20-odstoten. Težko, težko, to ni bil moj dan. Lahko le čestitam Bardetu za etapno zmago in Aruju za rumeno majico.«

Boljše volje pa sta bila seveda Aru in Bardet. Italijan je po tem, ko je oblekel rumeno majico, povedal: »To je najboljša stvar, ki se mi je lahko zgodila, nikoli si nisem predstavljal česa takega. Etapa je bila neverjetno težka, preživel sem, ne samo preživel, ampak tudi oblekel rumeno majico. V neverjetno zahtevnem sprintu sem poskušal tudi zmagati, a sta bila dva močnejša. Bardet je napadel ob pravem času, sam pa sem trpel in nisem mogel storiti ničesar. Se pa je izšlo za vodstvo v skupnem seštevku, ki ga bo težko braniti. Do konca dirke je še devet etap, naredil bom vse, kar bom lahko.« 

Junak etape Bardet pa je takole strnil misli: »To je bila ena izmed etap, ki sem jih vzel pod drobnogled in jo podčrtal kot tisto, na kateri bi lahko zmagal. Zaključek mi je ustrezal, glavna naloga je bila, da pridem do njega. Najbolj sem se seveda bal Frooma, a sem na koncu hitro ugotovil, da ne bo nevaren. O skupnem seštevku ne razmišljam, za to bo še dovolj časa.«  

Kolesarji so morali danes premagati premagati dva vzpona druge, dva prve in tudi vzpon najvišje kategorije. Preostale tri majice ostajajo na ramenih tistih, ki so jih nosili tudi v tej etapi. Zeleno je obdržal Marcel Kittel, pikčasto Warren Barguil in belo Simon Yates.

Fabio Aru je nov lastnik rumene majice. Foto: Christian Hartmann/Reuters. 

 

Kmalu po začetku etape se je od glavnine odlepila dvanajsterica z Nemcem Kittlom in Avstralcem Michaelom Matthewsom na čelu. Oba sta si namreč obetala točke na letečem cilju, ki bi jima pomagale v borbi za zeleno majico, kjer sicer z veliko prednostjo vodi Kittel. Šprint je dobil avstralski kolesar, a se je Kittlu v seštevku šprinterjev približal zgolj za tri točke. Nemec je nato popustil, Matthews pa je v konkurenci ostal dlje in dobil tudi prvi vzpon prve kategorije. Pozneje je popustil tudi on, v ospredje pa so prišli tekmovalci, ki se želijo vmešati v boj za pikčasto majico.

Najmočnejša sta bila Belgijec Thomas de Gendt in Britanec Stephen Cummings, ki je Belgijcu nato ušel in tudi dobil vzpon najvišje kategorije na Port de Balès. Cummings je nadaljeval samostojni beg, ostali ubežniki pa so bili ujeti kmalu po vzponu. Britanca je skupina z rumeno majico ulovila osem kilometrov pred ciljem in bega je bilo konec. Bo pa v jutrijšnji etapi nosil rdečo številko najbolj borbenega kolesarja.  

Slovenski kolesarji niso imeli svojega dne. Še najdlje se je v družbi favoritov držal Primož Roglič, ki pa je izgubil skupno drugo mesto v točkovanju za pikčasto majico. Do konca etape ga je prehitel tudi Jani Brajkovič, ki je kot najboljši Slovenec končal na 29. mestu.

Jutri je na sporedu le 101 kilometer dolga etapa od Saint Gironsa do Foixa. Kolesarji bodo morali prevoziti tri kategorizirane vzpone prve kategorije in zaključni spust.     

IZIDI 12. ETAPE

1. Romain Bardet (Fra, Ag2r) 5;49:38
2. Rigoberto Uran (Kol, Cannondale-Drapac) + 0:02
3. Fabio Aru (Ita, Astana) - isti čas
4. Mikel Landa (Špa, Sky) 0:05
5. Louis Meintjes (JA, UAE Emirates) 0:07
6. Daniel Martin (Irs, QuickStep-Floors) 0:13
7. Christopher Froome (VB, Sky) 0:22
8. George Bennett (NZ, LottoNL-Jumbo) 0:27
9. Simon Yates (VB, Orica-Scott) - isti čas
10. Mikel Nieve (Špa, Sky) 1:28
29. Jani Brajkovič (Slo, Bahrain Merida) 10:29
42. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo) 13:01
82. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida) 24:05
165. Borut Božič (Slo, Bahrain Merida) 34:39

SKUPNO

1. Fabio Aru 52;51:49
2. Christopher Froome 0:06
3. Romain Bardet 0:25
4. Rigoberto Uran 0:35
5. Daniel Martin 1:41
6. Simon Yates 2:13
7. Mikel Landa 2:55
8. Nairo Quintana (Kol, Movistar) 4:01
9. George Bennett 4:04
10. Louis Meintjes 4:51
30. Primož Roglič 46:45
35. Jani Brajkovič 48:54
131. Grega Bole 1;48:27
170. Borut Božič 2;10:55