Tratnik: Če bom konkurenčen Rogliču, bom v vrhu

Idrijčan je eden od redkih, ki so letos v vožnji na čas ugnali Primoža Rogliča, želi pa si izboljšati 10. mesto iz leta 2017

Objavljeno
24. september 2019 08.00
Posodobljeno
24. september 2019 08.00
Jan Tratnik (na fotografiji) je na dirki po Romandiji v prologu ugnal tudi Primoža Rogliča. FOTO: AFP
Leeds - Primož Roglič je eden od vročih favoritov za kolajno v jutrišnji vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, vendar v »uri resnice« ne bo edini slovenski adut. Na štartu bo tudi Jan Tratnik, eden redkih v tej sezoni, ki je Rogliča ugnal v njegovi paradni disciplini. Če bo tudi to pot konkurenčen rojaku z vrha svetovne jakostne lestvice, si lahko slovenska reprezentanca obeta dve vrhunski uvrstitvi.

Ko je imel Roglič enakovredne razmere s tekmeci in je bil zdrav, je bil na letošnjih posamičnih vožnjah na čas nepremagljiv. Izjema je prolog na dirki po Romandiji, v katerem ga je na 3,87 km dolgi progi za manj kot sekundo ugnal Tratnik. To je bila zgodovinska prva slovenska dvojna zmaga na dirki svetovne serije, ki sta jo nato v 13. etapi dirke po Španiji dosegla tudi Tadej Pogačar in Roglič. Za Tratnika je bil uspeh v Švici osma zmaga med profesionalci ter najbolj odmevna med njimi.

Tratnik ob 14.35, Roglič ob 15.39,30

Danes bo v vožnji na čas mlajših članov Jaka Primožič kot edini Slovenec štartal ob 12.08. Znani so tudi že štartni časi za jutrišnjo člansko vožnjo na čas. Jan Tratnik se bo na progo podal kot 11. ob 14.35, Primož Roglič pa bo štartal kot 54. ob 15.39,30. Za njim bosta na vrsti le še Victor Campenaerts in branilec naslova Dennis Rohan. Evropski prvak Remco Evenepoel bo štartal ob 15.21,30.


»Kronometer bo na SP zaradi razdalje (54 km, op. p.) povsem drugačen kot na dirki po Romandiji. Upam pa, da bom tudi tokrat konkurenčen Primožu, ker bi to pomenilo, da lahko posežem po najvišjih mestih,« je povedal 29-letni Idrijčan, ki je v drugi polovici sezone vse podredil jutrišnjemu nastopu.

image
Primož Roglič je bil letos nepremagljiv v vožnjah na kronometer, na katerih je bil zdrav in je imel enakovredne razmere s tekmeci. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Krajši in bolj intenzivni treningi


»Moje priprave so potekale izjemno dobro. Po premoru po dirki po Poljski sem se povsem osredotočil na vožnjo na kronometer, treningi so bili krajši, vendar bolj intenzivni. Tudi na vseh dirkah, na katerih sem nastopil vmes, sem imel v glavi le to, da si povrnem tekmovalni ritem. Nisem želel preveč tvegati. Storil sem vse, kar sem načrtoval, upam, da bom popravil 10. mesto iz Bergna 2017,« si je Tratnik letvico nastavil na svojo najboljšo uvrstitev na članskih SP, prvi stiki s traso v Yorkshiru pa so podkrepili njegov optimizem.

image
Jan Tratnik je v zadnjih mesecih vse podredil vožnji na čas na SP. FOTO: Roman Šipić/Delo


»V mešani ekipni vožnji na čas sem se zelo dobro počutil, to je bil dober pokazatelj za sredo, lahko sem optimističen pred posamično preizkušnjo, za katero je trasa zelo tehnično zahtevna, veliko je ozkih cest, ostrih ovinkov, kratkih vzponov in hitrih spustov. Treba bo do potankosti proučiti progo. Ustreza mojim značilnostim, ker sem dovolj eksploziven, na kronometerskem kolesu sem tudi dobro tehnično podkovan. Pripravljen sem za uro resnice,« se uspešnega vrhunca sezone nadeja Tratnik, ki zelo dobro pozna branilca naslova svetovnega prvaka Rohana Dennisa, saj je njegov moštveni kolega pri Bahrainu Meridi. Avstralec je dvignil veliko prahu s še vedno ne povsem pojasnjenim odstopom v 12. etapi Toura, po katerem ni več dirkal.
 

Kolo so izpilili do konca


»Roglič je favorit, imel pa bo nekaj zelo močnih tekmecev. Dennis se je zelo dobro pripravil za to dirko, mislim pa, da se mu bo poznal izostanek z dirk v drugi polovici sezone. Vseeno lahko preseneti, saj je pravi 'motor' za vožnjo na kronometer. Belgijca Victor Campenaerts in Remco Evenepoel tudi kotirata visoko,« je najnevarnejše tekmece izpostavil Tratnik, ki pravi, da ima tudi potrebno opremo za boj za vrh.

image
REUTERS Rohan Dennis bo branil naslov svetovnega prvaka iz Innsbrucka 2018. FOTO: Reuters


»Ekipa mi je po odlitku podlakti s tridimenzionalnim tiskalnikom izdelala oporo za roke. Enako ima tudi Roglič, tako da je kolo zelo dobro, izpilili smo ga do konca,« je dvakratni slovenski prvak v vožnji na čas prepričan, da ima vse, kar potrebuje za naskok na vrhunski rezultat.