Roglič čaka, Štangljevi dirkajo

Ekipa Jumbo Visma je odpovedala nastop na dirki Pariz–Nica, nekatera moštva so se povsem umaknila iz karavane.
Fotografija: Primož Roglič bo moral še počakati na prvi štart v sezoni. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič bo moral še počakati na prvi štart v sezoni. FOTO: AFP

Preplah zaradi širjenja koronavirusa po Evropi je sfižil načrte poklicnih kolesarjev in prirediteljev dirk. Potem ko je Tadej Pogačar zaradi pozitivnih primerov v karavani dirke po Združenih arabskih emiratih ostal v karanteni (tam bo vsaj do 14. t. m.) in se je njegova ekipa UAE odločila, da ne bo nastopila na naslednji dirki svetovne serije Pariz–Nica, se je za enako potezo odločila ekipa Primoža Rogliča Jumbo Visma. Bahrain McLaren s številčno slovensko zasedbo ostaja v karavani.

»Odločitev je boleča, vendar tudi najboljša, ki smo jo lahko sprejeli ta čas. Kot vodstvo ekipe je naša odgovornost, da ocenimo vse tveganja, ki so v tem trenutku prevelika, da bi jih lahko zanemarili,« je sporočil športni direktor Jumba Visme Richard Plugge. To bi morala biti prva letošnja dirka za Rogliča, ki je lansko končal kot številka ena na svetovni jakostni lestvici. Kdaj bo prvič štartal, še ni jasno, vendar to velja za številne druge kolesarje, ki jih skrbi, da bodo šli meseci priprav v nič.



Italijanski prireditelji so že odpovedali oziroma prestavili (Svetovno kolesarsko zvezo so že prosili za nadomestne datume) vse dirke v marcu med njimi tudi Strade Bianche, Tirreno–Adriatico, Milano–Sanremo in po Siciliji. Tudi številne druge dirke so pod vprašajem, ekipe Mitchelton Scott Luke Mezgeca, Movistar in Ineos pa so se vsaj do 22. t. m. umaknile iz tekmovalne karavane. Slednja ne le zaradi koronavirusa, temveč tudi zaradi smrti 40-letnega športnega direktorja Nicolasa Portala zaradi srčnega infarkta.
 

Vsak se odloča po svoje


Vse skupaj se je za odpoved vsaj ene od dirk odločilo 11 od 19 ekip svetovne serije, med njimi ni Bahraina McLarna, katerega ekipo bo na Pariz–Nica vodil športni direktor Gorazd Štangelj, ki bi najraje videl, da ta čas dirk ne bi bilo na sporedu. »Edina prava odločitev bi bila, da bi svetovna zveza (UCI) začasno prekinila vsa tekmovanja, saj ni nobenega reda in se vsak odloča po svoje. Če smo že imeli izbiro, smo se odločili za dirkanje. Željni smo tekmovanja, nanj pa nismo pripravljeni le telesno. Zelo dobro smo seznanjeni z dejstvi in zelo resno jemljemo ta izziv, vemo, da smo odgovorni zase, svoje družine in za tekmovalce. Pričakujem, da bodo prireditelji storili vse, da bo tveganje čim manjše. Upam pa, da bomo prek športa pokazali, da je še mogoče normalno živeti, da je kakšen ukrep morda prenapihnjen,« je odločitev svoje ekipe obrazložil Štangelj, ki je priznal, da ni bilo lahko sestaviti kadrovskega mozaika za dirko.

Gorazd Štangelj se zaveda tveganja, ki ga ta čas prinaša dirkanje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gorazd Štangelj se zaveda tveganja, ki ga ta čas prinaša dirkanje. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Na dirke smejo le kolesarji, ki ne prihajajo iz rdečih območij, ki v zadnjih dveh tednih niso bili v Italiji ali pa na dirki po ZAE. Največ ekip je dirko odpovedalo, ker niso imeli dovolj kolesarjev ali spremljevalnega osebja, ki bi zadostovalo varnostnim zahtevam,« je nadaljeval Štangelj, ki bo imel v ekipi tudi Domna Novaka in Jana Tratnika.

Kakšni pa so načrti z Matejem Mohoričem, za katerega bi morali biti odpovedani dirki Strade Bianche in Milano–Sanremo ena od vrhuncev prvega dela sezone? »Večina fantov se bo v naslednjem tednu pripravljala doma, za nadaljnje korake se bomo odločili, ko bo UCI sporočila spremembe v tekmovalnem koledarju. Dirka po Kataloniji, belgijske klasike in Giro so že za vogalom …« je še povedal Štangelj.

Tadej Pogačar ostaja v karanteni v ZAE. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tadej Pogačar ostaja v karanteni v ZAE. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Preberite še:

Komentarji: