Učno leto šampiona Tadeja Pogačarja

Veliki up slovenskega kolesarstva bo najmlajši udeleženec letošnje Vuelte.
Fotografija: Tadej Pogačar se veseli ognjenega krsta na tritedenskih dirkah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se veseli ognjenega krsta na tritedenskih dirkah. FOTO: Tomi Lombar/Delo

V Torrevieji se bo v soboto na štartu Vuelte zbralo 176 kolesarjev, najmlajši med njimi pa bo Tadej Pogačar. Svoje prve tritedenske dirke v karieri se bo veliki up slovenskega kolesarstva lotil star 20 let in 337 dni. Na poti do Madrida, ki se bo končala 15. septembra, nima večjih ciljev, a bo benjamin v karavani vseeno pod drobnogledom kolesarske javnosti. Ne nazadnje je 2019 učno leto enega od najbolj obetavnih kolesarjev na svetu, ki bi čez nekaj let utegnil krojiti vrh na največjih dirkah.

»Nekaj je živčnosti, vendar je tako pred domala vsako dirko. Brez dvoma pa bo Vuelta zame nekaj novega, moja najdaljša dirka doslej je bila še med mlajšimi člani lanski Tour de l'Avenir, ki je trajal deset dni. Zdaj bo treba zdržati dvakrat dlje,« je med potjo v Španijo za Delo povedal Komendčan, ki je lanski Tour »prihodnosti« končal s svojo najodmevnejšo zmago, preden je postal član ekipe svetovne serije UAE Emirates.



V njenem dresu je, četudi je še rosno mlad in je novinec med profesionalci, slavil že pet zmag. Na dirkah po Algarveju in Kaliforniji je zmagal v po eni etapi in skupnem seštevku. Temu je dodal še naslov državnega prvaka v vožnji na kronometer, čeprav so bili njegovi tekmeci domala vsi naši najbolj prekaljeni profesionalci z izjemo Primoža Rogliča.
 

Ne bo šel z glavo skozi zid


Že v prvi polovici sezone je pokazal svoj izjemni potencial in tudi nenavadno zrelost za »zelenca«, ki je komajda prerasel najstniška leta. Tritedenska dirka pa je vendarle nekaj povsem drugačnega kot tisto, kar je na dirkah okusil doslej. »To je drugačna raven dirkanja, zame gotovo stopnička naprej. Vsi tekmeci bodo vrhunsko pripravljeni, vseskozi bodo dirkali 100-odstotno. Kaj bi rad dosegel? Nimam konkretnega rezultatskega cilja, dirkal bom iz dneva v dan in poskušal pomagati svoji ekipi ter kapetanu Fabiu Aruju, kolikor bo to v mojih močeh. Če pa bom zabredel v težave, se bomo z ekipo odločili, kako naprej,« Pogačar pravi, da ne bo šel z glavo skozi zid ob tritedenskem ognjenem krstu.

Tadej Pogačar in Andrej Hauptman sta skupaj odpotovala v Španijo. FOTO: Teja Hauptman
Tadej Pogačar in Andrej Hauptman sta skupaj odpotovala v Španijo. FOTO: Teja Hauptman


Ta je prišel pred pričakovanji, saj ga letos še ne bi bilo na štartu »grand toura«, če bi obveljali prvotni načrti. Njegovi delodajalci so si ob izjemni formi, ki jo je kazal spomladi, premislili, Pogačar, ki ga bo kot eden od športnih direktorjev UAE spremljal tudi slovenski selektor Andrej Hauptman, pa se tudi ne boji, da bi v Španiji »pregorel«.

»Dirkanje v vročini mi sicer ne ustreza najbolj, zato pa mi ustrezajo strmi španski klanci. Po tekmovalnem premoru sem nastopil le na VN San Sebastiana, kjer nisem imel najboljšega dne, vendar me ne skrbi za pripravljenost. Za mano so intenzivne priprave, katerih glavni del sem opravil v Planici, kjer sem bival tudi v višinski sobi. Ne vem, če lahko formo primerjam s tisto, ki me je popeljala do zmage v Kaliforniji, vendar bom sodeč po zadnjih treningih štartal dobro pripravljen,« je optimističen mladi as, ki bo 21. septembra dopolnil 21 let.
 

Časa ima še na pretek


Če bi letos osvojil rdečo majico, bi postal najmlajši zmagovalec Vuelte v zgodovini, saj je sedanji rekorder Angelino Soler leta 1961 zmagal z 21 leti in 168 dnevi. Vendar ima Pogačar za velike kolesarske dosežke časa na pretek, skoraj dve desetletji, če je soditi po najstarejšem udeležencu letošnje Vuelte Alejandru Valverdeju, ki bo na sobotnem štartu star 39 let in 120 dni, svoj prvi naslov svetovnega prvaka pa je osvojil lani v Innsbrucku.



In kje se čez nekaj let na tritedenskih dirkah vidi Pogačar? »Sicer vedno rad dirkam na polno, a letos bom zadovoljen že, če se bom česa naučil od izkušenejših kolegov. Za prihodnje pa je želja boj za najvišja mesta v skupnem seštevku, na Vuelti bi rad videl, kako bom prestal tretji teden, ki je zame še neznanka. Lani sem bil na Avenirju stanoviten od prvega do zadnjega dne, vsi drugi so imeli vsaj po en slabši dan, to mi je prineslo prednost pred tekmeci,« se Pogačar nadeja, da bo tudi na najvišji ravni do izraza prišla njegova izjemna sposobnost regeneracije.

Primož Roglič bo na Vuelti štartal z mislijo na vrhunsko uvrstitev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič bo na Vuelti štartal z mislijo na vrhunsko uvrstitev. FOTO: Leon Vidic/Delo


To premore tudi Roglič, ki tako kot na Giru, ki ga je končal na 3. mestu, velja za enega od favoritov za zmago. »Primož in njegova ekipa Jumbo Visma se bosta gotovo borila za vrh, vendar močne konkurence ne bo manjkalo. Nevarni bosta predvsem ekipi Movistar in Education First, pestro bo in težko je napovedati razplet. Verjamem pa, da se je Primož zelo dobro pripravil in bo štartal z mislijo na vrhunski rezultat,« je o letošnjem španskem krogu še povedal Pogačar, ki je že pred časom z UAE podaljšal pogodbo do leta 2023: »Dolgoročno podaljšanje pogodbe je bilo zame dobra popotnica v tej sezoni. Zaradi tega se počutim bolj varnega in sproščenega, saj vem, da moji delodajalci verjamejo vame.«

Preberite še:

Komentarji: