Urša Pintar in Polona Batagelj z novim mejnikom

Cestno dirko na kolesarskem SP na Norveškem sta članici ljubljanskega BTC Cityja končali v času zmagovalke.

Objavljeno
23. september 2017 22.10
J. P.
J. P.

Bergen - Predzadnji dan kolesarskega svetovnega prvenstva na Norveškem so se na cestni preizkušnji pomerile članice, dobro pa so nastopile tudi Slovenke, saj sta dve popravili doslej najboljšo uvrstitev na tej ravni tekmovanj, lansko 31. mesto Polone Batagelj iz Dohe. Tokrat je bila Urša Pintar 22., Batageljeva pa je zasedla 26. mesto. Zmage se je na 152,8 kilometra dolgi progi veselila Nizozemka Chantal Blaak, ki je večjo skupino zasledovalk, v kateri sta bili tudi obe članici ljubljanskega BTC Cityja, pustila za seboj za slabe pol minute.

»Vedela sem, da sem - kljub bolezni, ki mi je ukradla nekaj energije - dobro pripravljena. V zadnjem tednu sem opravila dva treninga, eden od njiju je bil ekipni kronometer, dva dni pred začetkom prvenstva pa nekoliko daljša vadba. Na dirko sem šla zato brez velikih pričakovanj, mi je pa bilo jasno, da lahko naredim dober rezultat,« je za STA strnila vtise 31-letna Pintarjeva, ki je pred tem v Bergnu z ljubljansko zasedbo zasedla že sedmo mesto na ekipnem kronometru.

»Ko je potrebno takšen krog odpeljati osemkrat, je dirka zahtevna. Predvidevala sem več napadov, kar pa zaradi dolžine ni bilo potrebno. Vsak krog je opravil selekcijo. Zdržala sem do konca in vozila v ospredju. V uvodnem krogu sem imela tehnične težave in morala menjati kolo. V šprintu se nisem dobro znašla, z vožnjo in rezultatom pa sem zadovoljna,« je STA povzela besede Batageljeve, ki je v cilju, ko se je še nekaj minut borila s krči, priznala, da jo je preizkušnja povsem iztrošila.

Tretja Slovenka Špela Kern po petih krogih ni več držala stika z najboljšimi, v šestega je vstopila z že več kot štiriminutnim zaostankom, cilja pa ni videla: »Storila sem vse, kar sem lahko. V prvih petih krogih sem dobro vozila, na stotem kilometru pa me je odneslo. V težavah sem bila že prej, a sem ujela skupino. Poznalo se mi je, da letos nisem bila vajena tako dolgih dirk. Po 90. kilometru se mi je začelo rušiti, ostajala sem zadaj, glava je vedela, da tam ne smem biti, a noge niso sledile.«

Mladinci (133,8 km)

1. Julius Johansen (Dan) 3;10:48
2. Luca Rastelli (Ita) + 0:51
3. Michele Gazzoli (Ita)
4. Niklas Markl (Nem)
5. Jake Stewart (VB)
6. Florian Kierner (Avs)
7. Filippo Zana (Ita)
8. Olav Hjemsäter (Nor)
9. Jevgenij Fjodorov (Kaz)
10. Jacob Hindsgaul Madsen (Dan)
37. Aljaž Jarc (Slo) 0:55
54. Nik Čemažar (Slo) 2:45
80. Aljaž Omerzel (Slo) 8:00
115. Luka Sagadin (Slo) 15:47
Marko Hozjan (Slo) odstopil

Članice (152,8 km)

1. Chantal Blaak (Niz) 4;06:30
2. Katrin Garfoot (Avst) + 0:28
3. Amalie Dideriksen (Dan)
4. Annemiek van Vleuten (Niz)
5. Katarzyna Niewiadoma (Pol)
6. Christine Majerus (Luks)
7. Susanne Andersen (Nor)
8. Anna van der Breggen (Niz)
9. Emilia Fahlin (Šve)
10. Elena Cecchini (Ita)
22. Urša Pintar (Slo)
26. Polona Batagelj (Slo) - vse isti čas
Špela Kern (Slo) odstopila