V formi kariere je kolajna na dosegu roke

Luka Mezgec je na Nizozemsko prišel s popotnico dveh zmag na Poljskem. Tehnična proga na EP je po okusu Slovencev. 
Fotografija: Luka Mezgec je v peti etapi dirke po Poljski še drugič v treh dneh zmagoslavno vzdignil roki v zrak. Jih bo jutri še enkrat? Foto Szymon Gruchalski
Odpri galerijo
Luka Mezgec je v peti etapi dirke po Poljski še drugič v treh dneh zmagoslavno vzdignil roki v zrak. Jih bo jutri še enkrat? Foto Szymon Gruchalski

Alkmaar – Evropsko prvenstvo se v kolesarskem svetu šele uveljavlja kot drugi reprezentančni vrhunec sezone, letos pa se je na Nizozemskem zbrala domala vsa šprinterska smetana. Na sam vrh favoritov za zlato odličje sodi tudi Luka Mezgec, ki je v zadnjem tednu dni na Poljskem znova odkril zmagovite občutke izpred nekaj sezon. Ob sebi bo imel Mezgec močno peterico, njihovo pomoč bo na tehnično zahtevni progi v Alkmaarju zagotovo potreboval.

Najboljšo slovensko člansko uvrstitev na cestnih dirkah na EP drži prav Mezgec, ki je bil v Herningu na Danskem pred dvema sezonama peti. Takrat je bil v šprintu blizu odličju, ki se mu je izmuznilo za nekaj deset centimetrov, letos pa je na Nizozemsko prišel v še boljši formi. Po etapni zmagi na dirki po Sloveniji je bil na višinskih pripravah v Livignu, kjer je treniral tudi z gorskim kolesom, na dirki po Poljski pa bi moral predvsem ujeti pravi tekmovalni ritem in si izboriti mesto v ekipi za špansko Vuelto. A se je izteklo nad pričakovanji.

»Pred dirko nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Vedel sem, da sem dober, a po dolgih pripravah je nemogoče napovedati, kaj se bo zgodilo v šprintu. Mesec in pol nisem dirkal, prava forma pa pride do izraza šele v zaključku, ko je ritem res visok. Druga zmaga je bila precej zahtevnejša kot prva, po tako težki etapi je vedno težko šprintati, a sem najprej brez težav ostal v dobrem položaju, nato me ni zmanjkalo niti pred ciljno črto,« je pojasnil Mezgec.

Luka Mezgec je tudi na lanskem EP v Glasgowu meril visoko, a je imel veliko smole. Foto Kzs
Luka Mezgec je tudi na lanskem EP v Glasgowu meril visoko, a je imel veliko smole. Foto Kzs

 

Groenwegen, Ackermann, Trentin, ...


V Alkmaarju se bo pomeril z najboljšimi šprinterji letošnje sezone, domačini na čelu z junakoma Toura Dylanom Groenewegnom in Mikeom Teunissnom želijo nadaljevati niz zmag nizozemske reprezentance na tem prvenstvu (včeraj je med mladinkami slavila zmago Ilse Pluimers, Nika Jančar je končala na 18. mestu), zelo nevaren bo tudi Pascal Ackermann. Mezgec je z nemškim šprinterjem začel boje že na dirki po Sloveniji, na kateri sta vsak po enkrat dvignila roki v zrak, tudi na Poljskem sta se oba ustavila pri dveh zmagah. Zelo motivirani so v italijanskem taboru, Matteo Trentin brani majico evropskega prvaka, računali bodo tudi na Elio Vivianija, svoje računice imajo tudi Francozi z Arnaudom Demarom in Irci s Samom Bennettom ...

Cestni dirki mladink in mladincev sta potrdili, da bo dirka zelo selektivna. Trasa je speljana po mestnem jedru Alkmaarja, ulice so ozke, kolesarje čaka tudi kilometer dolg odsek kock in pa številni zahtevni ovinki, ki bodo še težji zaradi spolzke podlage na kolesarskih stezah. Pri mladinkah je »pokalo« v vsakem krogu, vremenska napoved za jutri pa vsaj zaenkrat obeta suho cestišče. V prvem delu bo kolesarje pričakal tudi veter.


 

Zelo blizu življenjske forme


Boj za položaje v ospredju bo napet, Mezgecu bodo pri tem pomagali Gašper Katrašnik, David Per, Matic Grošelj in Luka Pibernik, ki se bo reprezentanci pridružil danes, saj je šele včeraj popoldne končal nastop na Poljskem, Mezgec je odstopil že v četrtkovi etapi. Če bi šlo tako kot lani v Glasgowu pri Mezgecu kaj narobe, bo rezervni adut Andreja Hauptmana in njegovega pomočnika Marka Polanca Marko Kump.

Pred slovensko izbrano vrsto je velika priložnost za odličje in če je šlo lani v Glasgowu narobe malone vse, je letos čas, da se tudi Slovencem nasmehne sreča. »Ne vem, če sem v življenjski formi, sem pa zagotovo zelo dober in motiviran. A v šprintu gre lahko narobe sto stvari, lahko si na vrhu, lahko pa tudi dvakrat zaviraš in zdrsneš iz petnajsterice,« se Mezgec zaveda, da je vsak šprint loterija. Morda bo Luka letos imel zmagovito kombinacijo.

Komentarji: