V Franciji Poels, v Švici Dennis, Slovenci v ozadju

Kriterij Dauphine pred končno odločitvijo, začela se je dirka po Švici.
Fotografija: Wout Poels je slavil zmago v 7. etapi kriterija Dauphine. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Wout Poels je slavil zmago v 7. etapi kriterija Dauphine. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Nizozemec Wout Poels je zmagovalec sedme, predzadnje etape kolesarske dirke kriterij Dauphine. V pravi nevihti je imel Nizozemec največ moči, še bolj pa se veselijo v moštvu Astane, saj je na današnji gorski etapi skupno vodstvo prevzel Danec Jakob Fuglsang, ki ima pred Britancem Adamom Yatesom osem sekund prednosti. Z zmago Avstralca Rohana Dennisa pa se je začela dirka po Švici. Dežavna vožnja na kronometer ni bila po godu Simonu Špilaku (58. mesto) in Mateju Mohoriču (89.).

Na 133,5 km dolgi kraljevski etapi kriterija Dauphine je imel Poels v končnici več moči od Fuglsanga in Nemca Emanuela Buchmanna. Že po 22 kilometrih se je oblikovala ubežna skupina, ki je skupaj prikolesarila do zadnjega 19-kilometrskega vzpona. Na vzponu pa je razpadla in osem kilometrov pred ciljem sta bila ujeta še zadnja »preživela«, Kanadčan Michael Woods in Kazahstanec Aleksej Lucenko.

Sledil je obračun favoritov, Fuglsang pa je s prevzemom vodstva napovedal, da bi jutri lahko še drugič po letu 2017 zmagal na tej francoski dirki in letošnjemu uspehu na dirki Liege - Bastogne - Liege dodal še eno veliko zmago.

Jakob Fuglsang pred zadnjo etapo nosi rumeno majico. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Jakob Fuglsang pred zadnjo etapo nosi rumeno majico. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


Slovenci Jan Tratnik (Bahrain-Merida), Luka Pibernik (Bahrain Merida) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) v vlogi pomočnikov niso igrali vidne vloge pri končnem razpletu, v ozadju pa so tudi v skupni uvrstitvi. Jutri čaka kolesarje še 113 km med Clusesom in švicarskim Champeryjem. Skupaj je pred kolesarji še sedem vzponov, zadnji dva kilometra pred ciljem.


Dumoulinovo koleno še ni nared


Na njih pa ne bo Toma Dumoulinu. Nizozemec, član moštva Sunweb, se že od padca na dirki po Italiji muči s poškodbo kolena. Zaradi bolečin se je odločil, da ne bo tvegal. »V mojem kolenu je še vedno tekočina, hrustanec je poškodovan,« je zdravstveno stanje predstavil kolesar Sunweba, ki je pred dvema letoma v Milanu osvojil rožnato majico skupnega zmagovalca Gira, nato pa je v Bergnu osvojil še naslov svetovnega cestnega prvaka v kronometru.

Tom Dumoulin ima še vedno težave s kolenom, ki si ga je poškodoval ob padcu v 4. etapi Gira. FOTO: Luk Benies/AFP
Tom Dumoulin ima še vedno težave s kolenom, ki si ga je poškodoval ob padcu v 4. etapi Gira. FOTO: Luk Benies/AFP


»Za mano je kar soliden teden, znova sem se spravil v tekmovalni ritem,« je povedal Dumoulin, ki je sredino vožnjo na čas končal na tretjem mestu. Nadaljnjemu preizkusu vzdržljivosti pa se je uprlo njegovo telo. »Po včerajšnji najdaljši etapi sem se počutil dobro, ponoči pa se je ponovilo nelagodje v kolenu. Zato sem se odločil za počitek, saj bo kakršno koli pretiravanje le poslabšalo stanje. Ko bom čutil, da bo koleno pripravljeno, pa se bom lotil sklopa kakovostnih višinskih priprav,« je za spletno stran cyclingnews.com povedal 28-letni Nizozemec, ki je letošnji krog po Italiji končal predčasno z odstopom v peti etapi, potem ko se je v četrti zapletel v padec in etapo končal z okrvavljenim kolenom.


Dennis letel, Mohorič in Špilak ne


Z 9,5 kilometra dolgim kronometrom se je začela devetetapna dirka po Švici. Vožnjo na čas v okolici Langnaua je dobil Avstralec Rohan Dennis. Kolesar ekipe Bahrain Merida je traso prekolesaril v času 10:50. Za Dennisa je bila to tretja etapna zmaga na tej dirki, dvakrat je bil najboljši leta 2017.

Drugo mesto je s praktično identičnim časom kot svetovni prvak v kronometru zasedel Poljak Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), tretji pa je bil Avstralec Michael Matthews (Sunweb), ki je zaostal sekundo. Na sedmem mestu se je s sedmimi sekundami zaostanka izkazal tudi Slovak Peter Sagan (Bora).

Matej Mohorič je zaostal kar 53 sekund. FOTO: Leon Vidic/Delo
Matej Mohorič je zaostal kar 53 sekund. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Simon Špilak (Katjuša Alpecin) je bil 58. z 38 sekundami zaostanka, Matej Mohorič (Bahrain Merida) pa 89. Zaostal je 53 sekund.

Jutri bo na sporedu druga, malce bolj razgibana etapa, po začela in končala se bo v Langnauu. Kolesarje čaka skoraj 160 kilometrov vožnje.

Preberite še:

Komentarji: