V naslednje etape brez pritiska in rožnate majice

Primož Roglič je oddal majico vodilnega, vendar ni ogrozil možnosti za končno zmago. Etapa pripadla Masnadi, novi vodilni na dirki je Valerio Conti.
Fotografija: Primož Roglič je v cilj prikolesaril s strganim dresom, a brez hujših poškodb. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je v cilj prikolesaril s strganim dresom, a brez hujših poškodb. FOTO: AFP

San Giovanni Rotondo – Šesta etapa dirke po Italiji je bila pisana na kožo ubežnikom in kot nalašč, da se Primož Roglič vsaj za kakšen dan znebi bremena rožnate majice vodilnega. Začelo se je slabo, slovenski as je na asfaltu pustil nekaj kože, v nadaljevanju pa je ekipa Jumbo-Visma načrt izvedla brez napake in skupno vodstvo prepustila Valeriu Contiju.

Pet dni je Roglič nosil rožnato majico, se slikal z VIP gosti in opravljal televizijske intervjuje, medtem ko so njegovi tekmeci počivali. Že pred šesto etapo je športni direktor Jumba Addy Engels namignil, da ne bi imeli nič proti, če bi majico za nekaj etap oddali: »Majico bomo branili, a ne za vsako ceno. Če bo pobeg močan, ne bomo po nepotrebnem iztrošili ekipe še pred odločilnim delom Gira.«

Kolesarji v karavani so se zavedali, da se jim v razgibanem zaključku etape z dolgim, a ne preveč strmim vzponom druge kategorije obeta odlična priložnost za zmago in skupno vodstvo, zato je bil tempo v prvih 40 kilometrih etape peklenski. V glavnini je bilo ogromno nervoze in slovenskim ljubiteljem kolesarstva se je pospešil utrip, ko se je v enem od padcev na tleh znašel tudi Roglič.



Na srečo se je hitro pobral in ko so ga televizijske kamere ujele, je že kolesaril s precej odrgnjeno zadnjo platjo, a ni izgledalo, da bi bil v pretiranih težavah. Med etapo so mu rano oskrbeli iz zdravniškega avtomobila in jo prelepili z obližem, zatem pa je Roglič etapo nadaljeval, kot da se ne bi nič zgodilo. Po koncu je tudi njegov ekipni kolega Antwan Tolhoek potrdil, da ni bilo nič hujšega: »V padcu se je znašlo 20 kolesarjev, žal tudi Primož, a je takoj sporočil, da je z njim vse v redu in da ni razloga za skrb, zato smo lahko mirno nadaljevali do cilja.«


 

Pobeg kot nalašč za Rogličeve načrte


V ospredju se je znašla močna skupina kolesarjev, v kateri pa ni bilo nikogar od glavnih tekmecev za končno zmago, zato so se favoriti hitro odločili, da gre za dobitno kombinacijo in tempo v glavnini se je močno zmanjšal. Najbližje Rogliču v skupnem seštevku je bil Conti, zaostajal je slabi dve minuti in ko prednost manj kot 20 kilometrov do cilja ni padla pod pet minut je postalo jasno, da bo Jumbu in Rogliču uspela namera, da za nekaj dni oddajo majico vodilnega. »Pred etapo si nismo postavili jasnega cilja, da prepustimo vodstvo, ko pa smo dobili informacijo o sestavi vodilne skupine, smo izkoristili priložnost, saj bo Primož v odločilnih etapah zaostanek lahko nadoknadil,« je v cilju še pojasnil Tolhoek.

Prava dirka se je odvijala v ospredju, kjer sta na polovici najtežjega vzpona pobegnila Fausto Masnada in Conti, složno sta sodelovala do cilja, na koncu pa sta si razdelila plen – Masnada je v žep pospravil etapno zmago, Conti pa je izkoristil bržkone edino priložnost v karieri, da na domačem Giru obleče rožnato majico. Italijani so tako ubili dve muhi na en mah, dočakali so prvo etapno slavje na letošnji dirki, Conti pa bo danes v rožnatem navduševal navijače ob cesti.

Valerio Conti bo vsaj v današnji etapi nosil rožnato majico. FOTO: AFP
Valerio Conti bo vsaj v današnji etapi nosil rožnato majico. FOTO: AFP

 

V rožnatem spet naslednji teden?


Ko bo šlo na Giru zares, Roglič z Italijanom ne bi smel imeti prevelikih težav, čeprav si je na koncu privozil kar pet minut naskoka pred slovenskim asom. Najbolj nevaren kolesar v begu je bil Sam Oomen, ki je lani italijansko pentljo zaključil na devetem mestu v skupnem seštevku, zdaj pa ima pred Rogličem pol minute naskoka. Slovenski as je po etapi stopil pred novinarje in podal še svoj pogled na zelo pestro šesto etapo: »V kolesarstvu se zgodijo tudi padci, na srečo sem dobil le nekaj odrgnin in mislim, da ne bi smel imeti težav zaradi njih. Danes je bil pobeg zelo močan, odločili smo se, da ne bomo branili rožnate majice, ker bi s tem potrošili preveč energije. Dirka bo še zelo dolga, s tem pa smo si priborili nekaj manj stresnih dni, ki nam bodo prav prišli v nadaljevanju.«

V Jumbu so se očitno odločili, da si niti po nedeljskem kronometru majice ne želijo nazaj, zato so ubežnikom dovolili tako visoko prednost. Rogliča bodo tako vsaj nekaj dni zaščitili pred pozornostjo javnosti, njegova prednost pred tekmeci za najvišjo stopničko v Veroni pa je ostala nespremenjena. Če bo šlo na Giru vse po slovenskih načrtih lahko Rogliča v rožnatem spet pričakujemo sredi tedna dirke, ko bo karavana zavila v gore.

 

Komentarji: