V Švico po etapno zmago in formo za rumeno pentljo

Matej Mohorič ima na dirki po Švici visoke cilje, še večje pa julija v svojem prvem nastopu na Touru. V Švici tudi Simon Špilak. 

Objavljeno
14. junij 2019 07.30
Posodobljeno
14. junij 2019 07.41
Matej Mohorič je na DP v vožnji na kronometer minuli teden osvojil 2. mesto, 30. junija pa bo v Radovljici branil naslov prvaka na cestni dirki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana – Drugi del sezone se je za slovenskega državnega prvaka Mateja Mohoriča začel rezultatsko zelo uspešno, na dirki po Švici bo poizkušal svoji formi dodati še piko na i in nabrušeno pričakati dirko po Franciji, ki je zanj glavni cilj sezone. V Švici bo hitro vidno, kako dobro je Mohorič pripravljen in kaj lahko od njega pričakujemo na Touru, kjer bo ob odsotnosti Primoža Rogliča prvi slovenski adut.

Mohorič je bil že v mladinskih kategorijah znan kot marljiv in zelo discipliniran kolesar, ki vse treninge oddela na najvišji ravni, na najtežjih in najbolj pomembnih dirkah pa je iz sebe vedno znal izvleči nekaj več. V lanski sezoni si je v Bahrainu Meridi dokončno izboril status kolesarja, ki bo zmagoval na največjih dirkah, tudi športni direktor Gorazd Štangelj je bil spomladi v pogovoru za Delo zelo optimističen: »Čakali smo, da bo Matej eksplodiral in prepričan sem, da je bil to šele prvi korak naprej. Matej je vedno vedel, kaj zmore, vseeno pa mu je po zmagah narasla samozavest, s katero bo v prihodnje še lažje in bolje dirkal. Njegovo obdobje šele prihaja, nikamor se mu ne mudi, lahko postane še precej boljši.«

Za letošnjo sezono si je Mohorič zastavil dva velika cilja – belgijske tlakovane klasike in prvi nastop na dirki po Franciji. Spomladanski del se ni izšel povsem po željah 24-letnika iz Podblice, na klasikah ni dosegel rezultatskega presežka, je pa za prihodnje sezone dobil kar nekaj dragocenih lekcij o tem, kako skrbno je treba varčevati z energijo, če želiš biti po 240 kilometrih še vedno v igri za zmago. Po krajšem premoru je Mohorič začel priprave na dirko po Franciji, ki bo še precej bolj pomembna kot spomladanske preizkušnje. »Zaenkrat je vse odlično, priprave na Tour so tokrat potekale povsem po načrtih, na Tenerifih smo zelo dobro trenirali,« je samozavesten Mohorič, ki je potrditev dobrih treningov dobil na zadnjih dveh dirkah.

image
Matej Mohorič je letos več pozornosti namenil vožnji na čas, oba kronometra v Švici bi rad odpeljal dobro. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Vsaj dve etapi kot nalašč zanj


Letos je več pozornosti namenil vožnji na čas, na državnem prvenstvu je zaostal le za Tadejem Pogačarjem, v nedeljo pa je na enodnevni dirki v Luganu z zelo močno zasedbo ostal vse do zadnjega v igri za zmago, nato pa sta ga v šprintu presenetila kolesarja UAE Emirates in moral se je zadovoljiti s tretjim mestom. »Ne morem biti zadovoljen z rezultatom, ekipa je naredila vse, da sem bil v položaju za zmago, a nisem dokončal dela,« je bil Mohorič jezen predvsem nase. Po nekaj dneh v domovini se je vrnil v Švico, kjer ga v soboto čaka prva etapa devetdnevne dirke svetovne serije, ki bo zanj zelo pomembna: »Na prvih dveh dirkah po premoru, na državnem prvenstvu in v Luganu, sem se počutil dobro. Verjamem, da se bo forma na dirki po Švici še nekoliko dvignila, že tam bom meril na etapno zmago, za skupni seštevek pa imamo v ekipi Domenica Pozzoviva. Mislim, da sta mi vsaj dve etapi pisani na kožo, ob tem pa bi rad solidno odpeljal tudi oba kronometra.«

Visokih ambicij Mohorič ne skriva, glede na profil bi bil lahko nevaren za zmago vsaj v drugi, tretji in zadnji, deveti etapi. Zanimivo bo videti, kako se bo Mohorič odrezal na najtežjih vzponih v primerjavi z nekaj kilogramov lažjimi hribolazci, če bi mu uspela dobra uvrstitev tudi v skupnem seštevku, bi bila to odlična popotnica za dirko po Franciji.
 

Kako bo šlo Špilaku?


image
Simon Špilak bo na njemu zelo ljubih švicarskih cestah lovil vrhunski rezultat in novo pogodbo. 


Tam bodo vseeno v ospredju predvsem etapne zmage, Mohorič bo na dirko odšel kot eden od tistih kolesarjev, ki si bodo lahko izbirali svoje priložnosti in ne bo v službi kapetana ekipe Rohana Dennisa. Etapna zmaga že na prvi dirki po Franciji bi bila zelo velik uspeh.

Dirka po Švici bo Mohoriču ponudila nekaj odgovorov, zanimivo pa bo spremljati tudi vožnje Simona Špilaka, ki v Švico prihaja kot kapetan Katjuše. Špilak je na švicarskih tleh vedno blestel, dirko je v letih 2015 in 2017 že dobil, tokrat pa ima za seboj solidno pomlad, po kateri si lahko obeta boj morda celo za zmagovalni oder. Špilaku po letošnji sezoni poteče pogodba in prav v Švici si je Prekmurec z dobrimi rezultati vedno izboril nov dogovor z delodajalci. Če bi stopil na stopničke, bi bila to ena redkih svetlih točk zelo slabe sezone Katjuše, pogovori z vodstvom pa bi dobili nov zagon.