Van Aert dobil klasiko Milano-Sanremo, Slovenca blizu

Belgijec najboljši, Mohorič deseti, Pogačar dvanajsti.

Objavljeno
08. avgust 2020 18.47
Posodobljeno
08. avgust 2020 20.05
Wout van Aert je dobil pomebno dirko. FOTO: Marco Bertorello/AFP
San Remo - Belgijec Wout van Aert je dobil kar 306 km dolgo dirko Milano – Sanremo. To je po Rogličevem zmagoslavju na drugi etapi Tour de l‘Ain v Franciji drugi uspeh nizozemske ekipe Jumbo Visma.

Slovenca nista bila daleč zadaj. Matej Mohorič ((Bahrain McLaren), lani peti, je bil tokrat deseti, v spustu je skoraj ujel vodilne, vendar mu je zmanjkalo časa. Tadej Pogačar ((UAE) je bil 12.

Van Aert je pred tem zmagal tudi na uvodni dirki sezone Strade Bianche. Tokrat je za las ugnal lanskega zmagovalca, Francoza Juliana Alaphilippa. V ciljnem šprintu glavnine je tretje mesto osvojil Avstralec Michael Matthews. 

Klasilka Milano – Sanremo je sicer na sporedu marca, tokrat so jo prestavili zaradi pandemije koronavirusa.

»Izjemno sem vesel. Ne morem verjeti, da sem dobil dve veliki dirki v nizu. Nimam besed. Res izjemen začetek sezone. Noro bi bilo, če bi šlo tako naprej še v nadaljevanju,« je takoj po prihodu v cilj besede zbiral van Aert.

Trasa 306 km dolge dirke od Milana do San Rema je vodila tudi na vzpona na Cipresso in Poggio. Prav pred slednjim tik pred zaključkom dirke je lani napadel Alaphilippe ter nato dobil boj deseterice ubežnikov. S petim mestom se je marca lani izkazal Mohorič in dosegel najboljši slovenski rezultat v zgodovini te prestižne dirke.

image
Kolesarji so prevozili kar 305 km. FOTO: Marco Bertorello/AFP


Tega je imel dotlej v lasti zdajšnji slovenski selektor moške elitne reprezentance Andrej Hauptman, leta 2002 je bil 13. Mohorič in Pogačar sta bila letos boljša od tega dosežka.

Zgodnji pomladanski termin je tokrat zamenjal poletni, ko se se temperature povzpele prek 30 stopinj Celzija. Tudi tokrat je odločal napad na Poggio, Alaphilippe je bil tudi tokrat poleg in si je tik pred vrhom priboril že nekaj prednosti, nato pa v spustu vozil skupaj z van Aertom.
 

Sagan 4., Nibali 23.


Vodilni dvojici se je pol kilometra pred ciljem glavnina približala na pet sekund, na čelu je bil nekaj časa Mohorič, vendar skupina ni napadla na vso moč. Po nekaj spogledovanjih sta vodilna 300 m pred ciljno črto znova pospešila in na koncu odločila o zmagovalcu. Za pol prvega kolesa je zmaga odšla v Belgijo, Alaphilippu pa je spodletelo, da bi slavil drugič v nizu.
Matthews je bil najmočnejši v glavnini in je ugnal tudi slovaškega zvezdnika Petra Sagana, ki je bil četrti, na 23. mestu pa je končalo naslednje veliko ime tega športa, Italijan Vincenzo Nibali.