Še ena izjemna predstava in zmaga Primoža Rogliča! (VIDEO)

Slovenski kolesarski as potrdil vlogo prvega favorita za zmago v 9. etapi Gira. Za rožnato majico le še dvoboj z Nibalijem?
Fotografija: Primož Roglič je na odru za zmagovalce spet doskočil v telemark. FOTO: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je na odru za zmagovalce spet doskočil v telemark. FOTO: Luk Benies/AFP

Če bi letošnji Giro d'Italia primerjali s pravim italijanskim obrokom, smo doslej okusili le predjedi, četudi smo doživeli že marsikaj, tudi zmago Primoža Rogliča v uvodni vožnji na čas v Bologni. Prave dobrote šele prihajajo, ena je bila na »mizi« danes, 34,8 km dolga vožnja na kronometer v 9. etapi od Riccioneja do San Marina. In v karavani ga ni bilo junaka, ki ne bi napovedoval Rogličeve zmage. Stavnice so slovenskemu zvezdniku namenile eno najnižjih kvot v zgodovini, le 1,22. Imele so prav, Rogliču spet ni bilo para, s še eno izjemno predstavo v zadnjih kilometrih je slavil svojo drugo etapno zmago in si močno izboljšal izhodišče v boju za rožnato majico! V skupnem seštevku je ta čas na 2. mestu.



»To je bila dobra vožnja na kronometer zame, dal sem vse od sebe, zadovoljen sem s prikazanim. V dežju nisem tvegal in nato pritisnil na vso moč v klanec. Po ravnini bi bil gotovo hitrejši, če bi bilo suho, a to zdaj ni pomembno. Na koncu bomo videli, kdo je najnevarnješi v boju za rožnato majico, pred nami je še veliko kilometrov in vzponov. Lepo pa je pred njimi imeti nekaj prednosti,« je v cilju za Eurosport povedal Roglič, ki za vodilnim Valeriom Contijem zaostaja še 1:50. V gorskih etapah bo to zlahka nadoknadil.



V njih pa ga čaka peklensko branjenje svojega položaja proti najnevarnejšim tekmecem, ki ga bodo morali napadati na vso moč, saj ima »Rogla« na voljo še eno vožnjo na kronometer (17 km), v zadnji etapi 2. junija v Veroni.


Zaostanki so šli v minute


Vsi tisti, ki se bodo v naslednjih dveh tednih borili z Rogličem za rožnato  majico, pa so imeli danes le en cilj – izgubiti čim manj časa proti 29-letnemu Zasavcu, ki mu na zadnjih dveh kronometrih, na katerih je nastopil, ni bilo para. Najprej je s konkurenco opravil na 17 km dolgi preizkušnji na dirki po Romandiji, nato je bil njegov nastop še bolj impresiven na uvodni etapi Gira. V osmih kilometrih, šestih ravninskih in nato dveh v klanec, je bil za razred boljši.

Tedaj je zmagal z 19 sekundami prednosti pred Simonom Yatesom, 23 sekundami pred Vincenzom Nibalijem ter 28 sekundami pred Miguelom Angelom Lopezom in Tomom Dumoulinom, ki bi bil danes bržkone najbolj nevaren tekmec, a je odstopil po padcu v 4. etapi. Kaj bi lahko danes opravili Yates, Nibali in Lopez? Vsi so proti Rogliču v Bologni izgubljali več kot dve sekundi na kilometer, kar je prevedeno v današnjo razdaljo na koncu zaostanek krepko čez minuto.

Victor Campenaerts se je danes najbolj približal Rogliču. FOTO: Luk Benies/AFP
Victor Campenaerts se je danes najbolj približal Rogliču. FOTO: Luk Benies/AFP


In nekaj takšnega je pričakoval tisti, ki se je Rogliču najbolj približal na kronometru v Romandiji, Belgijec Victor Campenaerts. »Razočaran bom, če Roglič ne bo zmagal. Yates in Nibali sta resda precej napredovala v vožnji na čas, ampak ta preizkušnja bo precej bolj pisana na kožo specialistom za to disciplino kot tista v Bologni. Na dolgem ravninskem odseku na začetku jih bo Primož ubil. Težko ugibam, kakšna bo njegova prednost, a pričakujem, da bo tekmece za rožnato majico ugnal za minuto, če ne več. Če bo kateri med njimi znotraj minute za Rogličem, bo opravil izjemno delo. Meni zaključni vzpon ne ustreza, tako da bom zadovoljen že z uvrstitvijo v prvo deseterico,« je povedal evropski prvak v vožnji na čas in svetovni rekorder v vožnji na eno uro, ki je bil na koncu bržkone razočaran, ker je Roglič zmagal.

Spet se mu je najbolj približal prav on. V cilj je prikolesaril s časom 52:03 in povprečno hitrostjo 40,1 km/h, štartal je še po suhem, nato je začelo na progi deževati. Jasno pa je bilo, da bo odločilen prvi del vzpona, ki je bil precej bolj zahteven kot na papirju. Campenaerts je imel tudi tehnične težave. Na kolesu se mu je snela veriga, imel je tudi rezervno kronometrsko kolo, a se je sredi vzpona odločil za lažje cestno kolo. Pri menjavi je bila njegova ekipa precej nespretna in je izgubil nekaj časa. Morda ravno tistih 10 sekund, ki so ga ločile od etapne zmage.

Primož Roglič je stopnjeval tempo v vožnji na kronometer. FOTO: Luk Benies/AFP
Primož Roglič je stopnjeval tempo v vožnji na kronometer. FOTO: Luk Benies/AFP


Roglič je stopnjeval tempo


Današnja preizkušnja je bila sicer razdeljena na dva dela, na prvih 22 ravninskih km, v katerih se je cesta tudi zlagoma vzpenjala, nato pa je sledil 12-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 4,5 odstotka. Tudi ta je bil razdeljen na dva dela. Najstrmejših je bilo prvih pet kilometrov in pol (povprečni naklon 6,5 odstotka, največji naklon 11 odstotkov), nato se je cesta nekoliko zravnala, za kratko tudi spustila, sledila sta zadnja dva kilometra s povprečnim naklonom 6,4 odstotka in največjim naklonom 9,4 odstotka.

Roglič je tekmecem za rožnato majico zadal hud udarec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Roglič je tekmecem za rožnato majico zadal hud udarec. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zadnji je štartal nosilec rožnate majice Conti (16.13), ki danes ni imel možnosti za zmago, je pa ob prednosti 5:24 pred Rogličem obdržal 1. mesto v skupnem seštevku. Roglič se je na pot podal ob 15.40 in so mu med potjo lahko sporočali, kako je šlo njegovim najnevarnejšim tekmecem za končno zmago. Lopez je štartal ob 15.25, Nibali ob 15.28 in Yates ob 15.31.

Čeprav je bila za Vincenza Nibalija to ena najboljših voženj na kronometer v karieri, je za Rogličem zaostal za minuto. FOTO: Luk Benies/AFP
Čeprav je bila za Vincenza Nibalija to ena najboljših voženj na kronometer v karieri, je za Rogličem zaostal za minuto. FOTO: Luk Benies/AFP


Yates je na prvem merjenju vmesnega časa pri 11,7 km za Campenaertsom zaostaja za 49 sekund, Nibali že 59 sekund, Lopez, ki mu je počila sprednja guma, minuto in pol. Tudi Roglič je bil počasnejši od Campenaerts, na 6. mestu s 33 sekundami zaostanka.

Pri drugem merjenju vmesnega časa (22,2 km) je Nibali zaostajal 1:29, Yates 1:39, Lopez že 3:03 za Belgijcem. Dež je na ravnini vendarle upočasnil kolesarje, ki so štartali, potem ko je že močneje razmočilo traso. Roglič je za vodilnim Belgijcem na 3. mestu zaostajal 51 sekund in začel odločilni vzpon.

V troboju favoritov za končno zmago je največ izgubil Simon Yates. FOTO: Luk Benies/AFP
V troboju favoritov za končno zmago je največ izgubil Simon Yates. FOTO: Luk Benies/AFP


Nibali je v cilj prikolesaril s časom 52:57 (povprečna hitrost 39,4 km). Končal je na 4. mestu z zaostankom 1:05 za Rogličem. Yates je povsem popustil, ura se je ustavila šele pri 55:03!

Sledila pe je še ena čudežna Rogličeva predstava! Tekmece ni ubil na ravnini, temveč v klanec, tudi Campenaertsa, ki je bil v zadnjih 12 kilometrih počasnejši dobro minuto. Slovenski as je prikolesaril v cilj v času 51:52 (povprečno 40,2 km/h), nato pa moral na uradno potrditev etapne zmage počakati, da je v cilj prišla še enajsterica kolesarjev, ki je štartala za njim.



Kajpak nihče med njimi ni imel možnosti, da bi ogrozil njegovo etapno zmago, tudi krog kolesarjev, ki bi ga lahko še ogrozili v boju za rožnato majico, se je na papirju zožal. Zdi se, da bomo spremljali predvsem dvoboj Roglič – Nibali. Italijanski adut zaostaja 1:44, Yates je po današnjem polomu zadaj že 3:46! V igro za vrh se je vmešal Nizozemec Bauke Mollema, ki za Rogličem zdaj zaostaja 1:55.


Edini z dvema etapama na eni dirki


Rogličeva današnja zmaga (njegova 31. med kolesarskimi profesionalci) je bila že sedma slovenska v zgodovini Gira, na katerem se je slovenski niz začel leta 2014 z zmago Luke Mezgeca v Trstu in nadaljeval vsako leto odtlej (2015 in 2017 Jan Polanc, 2016 Roglič, 2018 Matej Mohorič). Je pa Roglič prvi naš kolesar, ki je na tritedenski dirki v enem letu dobil več kot eno etapo.

Na Giru ima Roglič zdaj vse skupaj tri etapne zmage (vse tri v vožnji na kronometer), na tritedenskih dirkah pa jih je slavil pet. Dvakrat (2017 in 2018) je bil najboljši tudi v gorskih etapah na Touru.


V pomoč kapetanu


Kaj pa sta se danes odrezala preostala Slovenca na dirki? Grega Bole je dosegel čas 58:12 za 95. mesto. »Kronometer je dolg in kar zahteven, zame sicer ne preveč, moja naloga je bila le, da porabim čim manj energije. V prvem delu sem imel na progi srečo, bilo je suho in veter je rahlo pihal v hrbet, tako da se nisem preveč namučil. To je že moja deseta tritedenska dirka, a je nekaj posebnega, ponavadi sem dirkal v manjših ekipah, kjer nismo imeli določenih nalog, tokrat pa vsak ve, kaj ga čaka in kaj mora storiti, ker se borimo za skupno zmago. Prvi teden je bil zelo zahteven, zvečer sem nekajkrat komaj še stal na nogah, a se borimo dalje. Nibali je v odlični formi, je sproščen, razpoložen in samozavesten, tudi mi mu popolnoma zaupamo in verjamemo v končni uspeh. Tudi Damiano Caruso se je otresel bolezni, nekaj dni je bil zelo slab, zdaj pa se izboljšuje in upamo, da bo čez nekaj dni v hribih že tisti pravi Caruso, ki ga potrebujemo. Moje naloge so predvsem v stresnih ravninskih delih etap, kjer moram ostati ob Nibaliju in ga čuvati ter voditi skozi gnečo, da brez porabljene energije pride do odločilnih delov,« je bil v cilju zgovoren Bole, sicer eden od Nibalijevih pomočnikov pri ekipi Bahrain-Merida. Jan Polanc se je odrezal precej bolje, dosegel je čas 53:47 in končal na 11. mestu.

Grega Bole v cilju 9. etape Gira. FOTO: Nejc Grilc
Grega Bole v cilju 9. etape Gira. FOTO: Nejc Grilc


Čas za regeneracijo


Zdaj si bodo Roglič in njegovi tekmeci lahko nekoliko oddahnili. Jutri je na sporedu prvi dan počitka na Giru, za favorite za končno zmago pa bosta nato še dva dneva namenjena »aktivnemu počitku«. Naslednji dve etapi, 10. od Ravenne do Modene (145 km) ter 11. od Carpija do Novi Ligureja (221 km), bosta povsem ravninski in na kožo pisani šprinterjem.




Preberite še:

Komentarji: