VN Adria Mobila v italijanski režiji

Trojno zmagoslavje »azzurrov« in Filippa Fortina, David Per četrti.

Objavljeno
03. april 2016 23.52
Vito Divac
Vito Divac

Novo mesto – Razplet 2. VN Adria Mobila ni bil po željah gostiteljev iz Novega mesta. Pa ne samo zaradi trojne zmage italijanskih reprezentantov in Filippa Fortina, ampak dejstva, da so dirko taktično izpeljali tako, kot si je strateg novomeškega moštva Boštjan Mervar zamislil, žal pa je glavnina na Kandijskem mostu, 100 m pred ciljem, ujela Davida Pera.

»Dirko smo imeli ves čas pod nadzorom. Na koncu je napadel Rado Rogina, a ga je glavnina poldrugi kilometer pred ciljem ujela. Potem je pospešil Matej Mugerli, iz ozadja pa ga je napadel Per. Ko je našega kolesarja ujel Avstrijec, je kazalo, da bosta sama odločila o zmagovalcu. Žal sta se kakšnih 500 m pred ciljem preveč gledala, kar je bilo dovolj, da ju je glavnina ujela. Škoda za veliko priložnost,« je bil na koncu na novomeškem Mestnem trgu bolj razočaran kot pa zadovoljen Mervar. Prepričan je, da bi Per z zavzetim kolesarjenjem na vso moč do ciljne črte stal na zmagovalnem odru. Če že ne na prvem, pa zagotovo na drugem mestu. Žal je kolesarstvo šport, v katerem »štejejo le zmage«. Včasih se zdi povsem sprto z logiko, da nekdo noče kolesariti na vso moč, čeprav mu je jasno, da bi končal precej bolje, kot če bi bil preračunljiv. Benečan Filippo Fortin, ki je sicer znan tudi po nastopih na dirkališču, je svojemu moštvu GM Europa Ovini prikolesaril prvo zmago v letošnji sezoni, kar so v italijanskem taboru sprejeli z velikim navdušenjem. Menedžer moštva Roberto Damiani je dejal, da je bila novomeška dirka za GM Europo »mala Flandrija«, drugi zmagovalec VN Adria Mobila pa, da je šprintal z vso jezo, ki se mu je nabirala že od lanske sezone, ko je bil v Novem mestu drugi – za Kumpom. Prepričljiva zmaga je bila seveda za vse v ekipi veliko olajšanje.

Druga velika nagrada Adria Mobila je bila v primerjavi s prvo zahtevnejša, kar je ustrezalo letošnji postavi novomeške ekipe, saj v svojih vrstah nima tako močnega šprinterja, kot je Marko Kump. Ubežna skupina peterice je bila na začetku dirkanja za domače moštvo zelo obetavna, saj je dovčerajšnji mladinec Domen Novak v zelo dobri formi. Na veliko razočaranje Mervarja pa skupina ni bila složna. Največ so si prikolesarili dve minuti naskoka, lahko pa bi si nedosegljivo prednost, saj Adria Mobilu in še nekaterim moštvom ni bilo v interesu, da bi narekovali ritem. Med ubežniki je prišlo celo do prerekanja in cukanja. Trideset kilometrov pred ciljem, na vzponu na Dolž, je glavnina le ujela ubežnike. Italijani so v zaključku seveda odigrali svojo taktično igro za zaključni šprint. Na dirki namreč ni bilo Grege Boleta, ki je dan pred nastopom zbolel.

»Dirka je bila težja kot lani. Lahko bi rekel, da je bila pisana na kožo našemu moštvu. Vedeli smo, da v šprintu večje skupine nimajo možnosti, zato smo naredili vse, da bi tudi v zadnjem krogu razbili skupino. Žal meni v celoti ni uspela zmagovita akcija. Sem pa zadovoljen s četrtim mestom,« je komentiral razplet prvi med Slovenci, 21-letni David Per. Letos mu gre zelo dobro od nog. Po drugem mestu na VN Poreča in četrtem na Gent–Wevelgem za mlajše člane do 23 let je pred domačimi navijači nadaljeval z dobrim kolesarjenjem in pokazal, da se razvija v dobrega kolesarja. Ta teden ga čaka še vrhunec pomladne sezone za mlajše člane do 23 let – dirka Po Flandriji, na kateri bodo pod taktirko Martina Hvastije nastopili še klubski kolega Gašper Katrašnik, Izidor Penko (Radenska), Martin Otoničar (Delio Gallina), Jernej Švab in Matic Grošelj (oba Sava).