Vsaj toliko ugank, kot je favoritov, med njimi Mezgec

Nedeljska cestna dirka članov priložnost za piko na i v zgodovinski sezoni. Med favoriti najvišje kotira Peter Sagan.

Objavljeno
23. september 2017 01.22
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec
Bergen – Zelo zanimiva trasa prvenstva na Norveškem je priložnost za celo vrsto odličnih kolesarjev, največ možnosti pa bodo vendarle imeli raznovrstni kolesarji, ki krojijo razplete spomladanskih klasik. V slovenskem taboru je vse podrejenu Luki Mezgecu, as iz rokava bi lahko bil sproščeni Primož Roglič.

Mnenja o zahtevnosti kroga cestne dirke v Bergnu se med kolesarji in strokovnjaki razhajajo. Ob prvem ogledu proge je dolgi vzpon vzbudil nekaj nelagodja, po vsakem treningu pa so bili v slovenskem taboru bolj optimistični. »Proga je takšna, da bi morala ustrezati značilnostim slovenskih kolesarjev, a je vse mogoče. Ob morebitnem dežju bo proga spolzka, na tehnično zahtevnih odsekih se bodo naredile luknje, edina možnost za počitek pa bo na spustu. Lahko pride do šprinta ali pobega manjše skupinice kolesarjev, skoraj zagotovo bo dirka tokrat 'eksplodirala' še pred zadnjim krogom,« ocenjuje tehnični direktor reprezentance Martin Hvastija.

O pripravljenosti slovenske šesterice tokrat ni dvoma. Jan Tratnik in Primož Roglič sta že v vožnji na čas pokazala, da se njune noge ob koncu sezone vrtijo odlično, Luka Mezgec je trasi SP zelo podobno zadnjo etapo dirke po Britaniji končal na četrtem mestu, Jan Polanc in Matej Mohorič sta se na Vuelti dokazala z napadalnimi predstavami, Mohorič tudi s prvo zmago v svetovni seriji. Luka Pibernik je formo pilil na klasikah v Kanadi. Zasedbi Andreja Hauptmana bi najbolj ustrezal šprint manjše skupine, v kateri bi Mezgec lahko pokazal svojo moč, a tudi če bo skupina v finišu povsem razpadla, Slovenija ne bo ostala brez možnosti. Hauptmanov as iz rokava bo po srebru sproščeni Primož Roglič.

Pričakovanja in napovedi so eno, dejanski razplet na enodnevnih dirkah mnogokrat povsem nekaj drugega. Razplet bodo krojile reprezentance z devetimi kolesarji na štartu, ki edine lahko nadzorujejo potek dirke od štarta do cilja, zelo nevarni bodo Norvežani, ki si na prvem prvenstvu po letu 1993 na domačih cestah zelo želijo zlata. »Mislim, da ne bo nobenega problema, ker imamo dva favorita za prvo mesto. Taktike seveda ne bom razkrival, a mislim, da smo sestavili dober načrt za vse možne zaplete. Z Edvaldom najbrž ne bova končala v isti skupini, a ne bova imela težav s tem, da se prilagodiva drug drugemu. Ediju proga bolj ustreza, a tudi jaz sem na dolgih dirkah vedno dober,« je pred dirko spregovoril z mediji Alexander Kristoff, ki bo z Boassonom Hagnom tvoril zelo močan dvojec v lovu na zmago. Oba Norvežana blestita na vzdržljivostnih preizkušnjah, stavnice pa več možnosti pripisujejo Hagnu, angleški William Hill ga uvršča takoj za Petra Sagana.

Slovak je na zanj idealni trasi glavni favorit za tretjo zaporedno mavrično majico, a pot do zlata ne bo lahka. V slovaški ekipi nima prave podpore in potem, ko so tekmeci lani nespametno čakali na šprint, bodo letos naredili vse, da se Sagana znebijo še pred zaključkom. »Odlično se počutim, ker vem, da sem edini vodja ekipe in imam brezpogojno podporo vseh osmih kolesarjev. Verjamemo v svoje sposobnosti, a bo potrebno obračunati s Saganom. Morali ga bomo napadati znova in znova in upati, da tokrat ne bo zraven pri dobitni kombinaciji,« se zaveda glavne nevarnosti še eden od favoritov, Avstralec Michael Matthews.

Italijani tokrat stavijo na zmagovalca štirih etap na Vuelti, Mattea Trentina, Belgijci na Grega van Avermaeta, Philippa Gilberta in Tima Wellensa, Francozi, Španci in Nizozemci pa bodo iskali presenečenja. Podobno kot Roglič bo povsem sproščen tudi Tom Dumoulin, ki v Bergnu kaže strahovito formo in čeprav ne spada med favorite, bo zagotovo nevaren. Nedeljski spektakel je vreden ogleda od prve do zadnje minute, saj je na norveških cestah gotovo le to, da je razplet nemogoče napovedati.