Vuelta: v kraljevski etapi več dela za glavnino, zmaga ubežniku Gesinku

Zmagovalec 14. etape z vzponom na Aubisque je Robert Gesink, Nairo Quintana je zdržal rdečo majico vodilnega.

Objavljeno
03. september 2016 20.36
CYCLING-ESP-TOUR-VUELTA
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Pau - Eden od vrhuncev kolesarske dirke Po Španiji je predstavljal današnji vzpon na Aubisque, v kraljevski 14. etapi, ki pa ni premešal kart na vrhu skupne razvrstitve. Zmago je vzel eden od skupine 41 ubežnikov, moštveni kolega Primoža Rogliča v ekipi LottoNl-Jumbo Nizozemec Robert Gesink. Po 196 km je za seboj pustil Francoza Kennyja Elissondeja in Rusa Jegorja Silina.

Ubežna skupina je dobro sodelovala, tudi ob nekaj težavah prirediteljev z navigacijskim sistemom in merjenjem časa, pa je morala glavnina, za razliko do prejšnjega dne, pošteno pritiskati na pedala, ko je prednost narasla čez 5:30 minute. Ob tem je karavana morala premagati štiri zahtevne vzpone, uvodoma tri prve kategorije, za konec pa še enega ekstra kategorije.

Priblićno 40 kilometrov od cilja je iz glavnine skočil Britanec Adam Yates, dobitnik bele majice na letošnjem Touru, od ubežnikov so ga počakali trije moštveni kolegi, mu pomagali nekaj kilometrov, nato pa se je Yates moral znajti sam. Šlo mu je odlično, saj je hitro napredoval in pridobival sekunde. Velika ubežna skupina je razpadala in se redčila, enako tudi glavnina, osem kilometrov pred koncem etape pa se je za akcijo odločil vodilni v skupnem seštevku Quintana. Za njim takoj ni skočil nihče, čez nekaj sto metrov pa so se v lov podali Britanec Chris Froome, Španec Alberto Contador in Kolumbijec Esteban Chaves. Slednji je poizkusil z begom, in se odpeljal, Quintana in Froome sta se znebila Contadorja in sama nadaljevala proti cilju. Oba sta še poizkušala, a brez uspeha.

Spredaj so se Gesink, Silin in Elissonde približevali cilju, kakšnih 300 metrov pred njim pa je pospešil Gesink. Sedem sekund za njim je prišel skozi ciljno črto Eslissonde, še dve sekundi kasneje Silin. Četrti je bil Novozelandec George Bennett, peti Yates, Chaves je bil deveti, Quintana in Froome pa 12. oziroma 13.

V skupnem seštevku je ostal vodilni Quintana, pred Froomom ima še vedno 54 sekund prednosti. Na tretjem mestu je Španca Alejandra Valverdeja zamenjal Chaves, Yates je iz sedmega mesta napredoval na četrto.

Vuelta a España, 14. etapa (Urdatx-Dantxarinea - Aubisque, 196 km):

1. Robert Gesink (Niz/LottoNl-Jumbo) 5:43:24

2. Kenny Elissonde (Fra/FDJ) + 0:07

3. Jegor Silin (Rus/Katjuša) 0:09

4. George Bennett (NZl/LottoNl-Jumbo) 0:31

5. Simon Yates (VBr/Orica-BikeExchange) 0:39

6. Haimar Zubeldia (Špa/Trek-Segafredo) 0:49

7. Jan Bakelants (Bel/AG2R) 1:11

8. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale-Drapac) 1:14

9. Esteban Chaves (Kol/Orica-BikeExchange) isti čas

10. Leopold König (Češ/Sky) 1:16

Skupno:

1. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 58:41:40

2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 0:54

3. Esteban Chaves (Kol/Orica-BikeExchange) 2:01

4. Simon Yates (VBr/Orica-BikeExchange) 2:17

5. Leopold König (Češ/Sky) 2:38

6. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) 3:28

7. Samuel Sanchez (Špa/BMC) 3:59

8. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale-Drapac) 4:30

9. Michele Scarponi (Ita/Astana) 5:37

10. Daniel Moreno (Špa/Movistar) 5:52