Zadrega v Rogličevi ekipi – koga poslati na Tour?

Po predstavitvi trase z le eno vožnjo na čas pri Jumbu Vismi zadržani predvsem glede Toma Dumoulina.

Objavljeno
18. oktober 2019 09.10
Posodobljeno
18. oktober 2019 09.10
Primož Roglič bo imel na Touru na voljo le 36 km vožnje na kronometer. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Trasa Toura za prihodnje leto, ki je pisana na kožo francoskima adutoma Julianu Alaphilippu in Thibautu Pinotu, še vedno buri duhove v kolesarski karavani. Na to, da bo v treh tednih le ena vožnja na čas, so se ostro odzvali tudi pri Jumbu Vismi, ekipi Primoža Rogliča, pri kateri si še niso na jasnem, koga poslati v boj za rumeno majico, slovenskega asa ali njegova nizozemska sotekmovalca Toma Dumoulina in Stevena Kruijswijka.

Dumoulin je v enem od intervjujev pred predstavitvijo trase dejal, da bi rad meril na zmago na Touru, potem ko so v Parizu razgrnili hribovito traso z le 36 km vožnje na čas, so se v vodstvu ekipe pojavili pomisleki. »Vsi trije naši aduti za vrh v skupnem seštevku bi se lahko dobro odrezali na tej trasi. Primož je zelo dober na strmih vzponih, prav tako Tom, ko je na sporedu zelo zahteven tretji teden, pa je Steven vedno zelo zanesljiv. Težko rečem, komu najbolj ustreza ta trasa, proučiti jo bomo morali bolj podrobno,« je za kolesarski portal Cyclingnews povedal direktor ekipe Merijn Zeeman, ki pravi, da bodo odločitve o zasedbah in vlogah na tritedenskih dirkah prihodnjo sezono padle, ko bosta znani še trasi Gira in Vuelte.

image
Direktor ekipe Merijn Zeeman bo počakal še na predstavitve tras Gira in Vuelte, preden se bo lotil ekipne kombinatorike za največje dirke v prihodnji sezoni. FOTO: Miha Hočevar


»Dumoulin še nima zagotovljenega mesta na Touru, počakati moramo na preostali predstavitvi. Ta čas so na mizi še vse različice, tudi kombinacije, da bi isti kolesarji nastopili na Giru in Touru, pa tudi dvojček Giro-Vuelta. Pričakujem sicer, da bosta Primož in Tom nastopila tudi na olimpijskih igrah, kombinacija OI in Vuelte pa se mi ne zdi najboljša. Zato bo morda Steven naš kapetan v Španiji,« je razpredal Zeeman, ki še ni prečrtal prvotnega načrta, da bi Jumbo Visma na Touru napadla z vsemi topovi, da bi poskušala prevlado Ineosa zrušiti s tremi močnimi aduti.
 

Zakaj ni ekipnega kronometra?


»Tudi to je še možno, kot je možno, da se bomo stvari lotili povsem drugače. Najprej bomo do potankosti proučili letošnjo sezono in se odločili za najboljšo zasedbo za boj za zmage na tritedenskih dirkah,« je dejal Zeeman, ki se je kajpak nadejal, da bo na Touru tudi ekipna vožnja na čas, v kateri je bila letos najboljša prav nizozemska ekipa.

image
REUTERS Tom Dumoulin je najbolj odmevna okrepitev Jumba Visme za prihodnjo sezono. FOTO: Reuters


»Ne razumem te odločitve. Tudi na Vuelti sta bili letos tako ekipna kot posamična vožnja na čas, nastale so razlike, a je bila zaradi tega dirka bolj razburljiva, saj so gorski specialisti morali napadati. Ne strinjam se z razmišljanjem, da je dirka zaprta, če je v njej veliko kilometrov vožnje na čas. Če se spomnimo letošnjega dogajanja v Španiji, so tekmeci iz dneva v dan počeli vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi Rogliču odščipnili nekaj časa,« se je nad traserji Toura pridušal šef Rogličeve ekipe.

3

adute za tritedenske dirke imajo pri Jumbu Vismi: Rogliča, Dumoulina in Kruijswijka


Kakorkoli se bo odločil, bo najverjetneje kratko v ekipi potegnil šprinter Dylan Groenewegen, ki je slavil že štiri etapne zmage na Touru. Če bodo v ekipi stavili vse na boj za rumeno majico, zanj ne bo prostora v osemčlanski zasedbi, tudi sicer pa na hriboviti trasi ne bo veliko priložnosti za šprinterje. »Vemo, da bo na Giru več šprinterskih etap in da se bo Vuelta začela na Nizozemskem, kar je za nas zelo pomembno. Ne gre le za Tour. Dylan bi rad nastopil, a to velja tudi za Primoža, Toma in Stevena. Vsi v ekipi razumejo, da imajo na voljo dovolj drugih pomembnih dirk,« je še dejal Zeeman.

image
AFP Steven Kruijswijk je letošnji Tour končal na 3. mestu. FOTO: AFP