Zaveda se, da ga čakajo težke učne ure

Tadej Pogačar po veliki zmagi v Franciji ostaja na realnih tleh, za slovo od kategorije U23 si želi kolajne na SP.
Fotografija: Tadej Pogačar je bil glavna zvezda zaključne slovesnosti v Franciji. FOTO: Elisa Haumesser
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je bil glavna zvezda zaključne slovesnosti v Franciji. FOTO: Elisa Haumesser

Zmagovalca dirke Tour de l'Avenir Tadeja Pogačarja prihodnji mesec čaka še svetovno prvenstvo, prihodnje leto pa izzivi na profesionalni ravni, potem ko se bo preselil iz moštva Ljubljana Gusto Xaurum v UAE-Emirates.
       
Predpogodbo z UAE-Emirati je podpisal že lani, pogodbo pa letos po evropskem prvenstvu. Razkril je, da kljub temu, da ima že podpisano profesionalno pogodbo, še vedno dobiva ponudbe iz drugih ekip, a svoje odločitve ne bo spreminjal. Jasno je, da med članskim in mladinskim kolesarstvom obstajajo razlike, na katere se bo potrebno privaditi. Kot eno izmed njih je Pogačar navedel, da je pri članih dirkanje bolj kontrolirano, na dirkah v mlajših kategorijah pa je potrebno vedno biti pripravljen in celo dirko iti na vso moč, a dodal, da se novega izziva ne boji.

"Prva leta bodo učna, čim več se bo potrebno naučiti in odnesti iz dirk. Glavo je potrebno imeti na pravem mestu. Vem, da prva leta verjetno ne bo rezultatov, a bo potrebno vztrajati, pomagati ekipi in tudi za to dati vse od sebe. Tekom let pa upam na kakšne priložnosti," pravi 19-letnik, ki točnega koledarja dirk za drugo leto še ne pozna, a pravi, da je že jasno, da bo, ker je tak tip kolesarja, vozil več večetapnih dirk in manj enodnevnih.

Pogačar ima za sabo sicer odlično sezono, katero je kronal z zmago na 55. izvedbi dirke po Franciji za mlade kolesarje in polprofesionalce in tako postal prvi Slovenec s tem dosežkom. Pred tem je najboljšo slovensko skupno uvrstitev na tej preizkušnji držal Simon Špilak, ki je bil leta 2007 četrti. Pogačar je med drugim letos drugo leto zapored osvojil belo majico na dirki po Sloveniji ter je zmagal na dirki miru na Češkem.
 

Vedel je, da je zrel vsaj za prvih pet


"Potihoma sem si vedno želel zmagati, v glavi pa sem se prepričal za uvrstitev med najboljših pet, najboljše tri. Bil sem malo presenečen in malo šokiran, a izjemno vesel," je na današnji novinarski konferenci povedal Pogačar, ki je vodstvo na mini Touru prevzel v sedmi, prvi alpski etapi, ko je bil tretji. "Videl sem, da sem lahko z najboljšimi in potem je šlo tako do konca. V sedmi etapi sem oblekel rumeno majico in si zadal, da je do konca ne slečem."

Sezona za devetnajstletnika (prihodnji mesec bo dopolnil 20 let) še ni končana, saj ga septembra v Innsbrucku čaka še svetovno kolesarsko prvenstvo. Na njem bo Pogačar še zadnjič tekmoval v konkurenci mlajših članov, saj mu ni všeč, ko v konkurenci mlajših članov na svetovnem prvenstvu tekmujejo tudi profesionalni kolesarji. Si pa v Avstriji med mladinci želi stopničk: "Težko bo, ker bo močna konkurenca, vsi bodo pozorni na vsakega, a želja so stopničke."

Je pa Sloveniji letos še tretjič, odkar od leta 2007 obstaja to tekmovanje, uspelo osvojiti pokal narodov mlajših članov. Prvič je Slovenija zmagala leta 2007, drugič pa leta 2010. Točke se zbirajo na dirkah, kjer nastopajo reprezentance, dobi pa jih le najboljši posameznik. Za prihodnost slovenskega kolesarstva se tako ni bati.

Komentarji: