Zeeman vzrojil, ko so razstavili Rogličevo kolo

Jumbo Visma je razkrila podrobnosti o incidentu, po katerem so iz dirke izključili športnega direktorja Merijna Zeemana.
Fotografija: Po 17. etapi so komisarji razstavili kolo Primoža Rogliča. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Po 17. etapi so komisarji razstavili kolo Primoža Rogliča. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Primož Roglič je po 18. etapi lahko odkljukal še en uspešen dan, po katerem je še bliže zmagoslavju na Touru. Nato pa je dogajanje v karavani razburkala novica o tem, da so z dirke izključili enega od športnih direktorjev njegove ekipe Merijna Zeemana.



To je povzročil incident iz dneva prej, po 17. etapi se je Zeeman neprimerno vedel, grozil in ustrahoval uradne osebe Svetovne kolesarske zveze (UCI), je včeraj zvečer v svojem poročilu zapisala tekmovalna žirija Toura in objavila tudi kazen, globo v višini 2000 švicarskih frankov in izključitev iz dirke.

Športnemu dirketorju Merijnu Zeemanu (levo) so odvzeli akreditacijo. FOTO: Jumbo Visma
Športnemu dirketorju Merijnu Zeemanu (levo) so odvzeli akreditacijo. FOTO: Jumbo Visma

 

Sum tehnološkega dopinga


Kasneje se je Rogličeva ekipa opravičila, Zeeman pa je pojasnil ozadje dogodka med preverjanjem koles v cilju 17. etape na Col de la Loze. »Incident med pregledom koles je komisiji upravičil odločitev, da so Zeemana izključili, ki se je sicer opravičil že tam in tako kot celotna ekipa obžaluje, da se je tedaj debata tako razgrela,« so sporočili iz nizozemske ekipe in dali vedeti, da je bilo Rogličevo kolo, ki so ga preverjali za »tehnološki doping« (morebitno prisotnost motorja), v skladu s pravili.



»Ujezil sem sem, ko je komisar s Primoževega kolesa snel gonilko, pri tem je poškodoval kolo in gonilko smo morali zamenjati. Zagovarjamo čist šport in se zavedamo, da so del tega tudi tovrstna preverjanja, ki pa bi jih morali opravljati v razumnih mejah. Kljub temu bi moral ostati miren in bi moral komisarje UCI nagovoriti bolj spoštljivo. Izjemno mi je žal, da so me izključili, vendar gredo naše rumene sanje naprej,« je povedal Zeeman, ki bo z ekipo ostal v Franciji, le uradnih funkcij ne bo smel več opravljati.
 

Danes na papirju lažja etapa


Roglič medtem ostaja v skupnem vodstvu in ima vse možnosti, da se v rumeni majici zapelje čez Pariz. Danes bo na sporedu 19. etapa od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km), ki ne bi smela povzročiti premikov med favoriti. A pazljivost tudi v takšnih etapah ni odveč, sploh ob vetru in ostalih težavah, ki pretijo Slovencem na poti do Pariza.

Preberite še:

Komentarji: