Zelena majica je ostala na ramenih Ulissija

Diego Ulissi je z veliko pomočjo Tadeja Pogačarja zadržal zeleno majico vodilnega, Giovanni Visconti je zmagovalec kraljevske etape dirke po Sloveniji.
Fotografija: Zmagovalec kraljevske etape je postal Giovanni Visconti. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Zmagovalec kraljevske etape je postal Giovanni Visconti. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ajdovščina – Na dirki po Sloveniji je tudi letos kolesarje pričakal dež, ki pa ni krojil razpleta kraljevske etape od Nove Gorice do Ajdovščine, ki se je odločala na vzponu na Predmejo. Ekipa UAE Emirates je vnovič izkoristila premoč na letošnji slovenski pentlji, Tadej Pogačar je Diegu Ulissiju pomagal, da je zadržal zeleno majico, junak dneva je z etapno zmago postal Visconti.

Na štartu v Novi Gorici je po treh dneh vročine kolesarje pričakal močan naliv, ki je shladil primorsko ozračje. Dež je karavano spremljal do polovice etape, takrat sta bila v ospredju tudi Luka Mezgec, ki je na letečih ciljih nabiral dragocene točke v boju za rdečo majico najboljšega šprinterja, in član Ljubljane Gusto Santic Ben Hill, ki se je vmešal v boj za modro majico najboljšega hribolazca.
 
Še pred začetkom vzpona na Predmejo je glavnina, v kateri so ritem narekovali kolesarji Neri Sottolija, ujela ubežnike, na najtežjem vzponu letošnje dirke pa se je hitro naredila selekcija. V ospredju sta ostala Pogačar in Ulissi, ki sta se izmenjavala pri narekovanju ritma, Giovanni Visconti in Aleksander Vlasov sta edina uspela slediti silovitemu ritmu dvojice iz Emiratov.

Diego Ulissi je zadržal položaj vodilnega. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Diego Ulissi je zadržal položaj vodilnega. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 
Popustili so tretji v skupnem seštevku Andrea Vendrame, Esteban Chaves in Fausto Masnada, Pogačar pa je na vzponu prvič na tej dirki deloval, kot da je spet dobil prave občutke v noge, ki so mu prinesli zmago v Kaliforniji: »Danes je bilo počutje tisto pravo, tako se na tej dirki še nisem počutil, malo mi je pomagal tudi dež, ker se v vročini ne počutim najbolje. Naš glavni cilj je bil, da še povišamo prednost v skupnem seštevku, ker se tudi v zadnji etapi lahko zgodi kaj nepredvidljivega, svoje ambicije sem tokrat potisnil na stran. Na koncu se je za nas razpletlo zelo dobro, lahko smo zadovoljni s potekom letošnje dirke. Zelena majica je bila glavni cilj in to nam je uspelo.«

Tadej Pogačar je Diegu Ulissiju pomagal, da je zadržal zeleno majico. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar je Diegu Ulissiju pomagal, da je zadržal zeleno majico. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Zmaga popotnica za državno prvenstvo

 
Pogačar je do cilja opravil delo superpomočnika za čisto desetko, pokril je napade Vlasova in četverica je skupaj začela spust, hitro pa je bilo jasno, da se bodo v šprintu pomerili za etapno zmago. Pogačar je želel pripraviti dobro izhodišče Ulissiju, a je bil v zadnjih metrih Visconti premočan: »Želeli smo narediti čim težjo dirko, zato smo narekovali ritem v prvem delu, na vzponu sem uspel ostati z najboljšimi, sicer niti potem nisem bil prepričan, da bom v šprintu lahko zmagal, proti Ulissiju nikoli ni lahko, a mi je uspelo in to je odlična popotnica za državno prvenstvo.«
 
Visconti se je povzpel tudi na drugo mesto v skupnem seštevku, Vlasov je zdrsnil na tretjega, Pogačar pa se je moral zadovoljiti s statusom najboljšega Slovenca na četrtem mestu in belo majico najboljšega mladega kolesarja, že tretjo zapored na slovenski pentlji. Jutri bo v Novem mestu še parada šampionov in boj za zadnjo etapno zmago v šprintu na Glavnem trgu.

Giovanni Visconti na zmagovalnem odru. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Giovanni Visconti na zmagovalnem odru. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Komentarji: