Zlomljena stegnenica odnesla Froomove sanje o rumeni majici

Chris Froome po grdem padcu ne bo nastopil na dirki po Franciji, pod vprašajem je tudi nadaljevanje kariere.

Objavljeno
13. junij 2019 07.30
Posodobljeno
13. junij 2019 07.33
Chris Froome je v tej sezoni vse podredil nastopu na Touru, zdaj bo ostal brez glavnega cilja sezone. FOTO: AFP
Roanne – Ekipa Ineos, nekdanji Sky, se v letošnji kolesarski sezoni ne more otresti smole. Najprej so tik pred Girom zaradi poškodbe ostali brez kapetana Egana Bernala, podobno pa se jim je zgodilo včeraj, ko je Chris Froome na ogledu proge na kriteriju Dauphine zletel v betonski zid. Pregledi so razkrili, da si je Froome zlomil stegnenico, desni kolomec in več reber, zaradi česar bo izpustil Tour, najverjetneje pa kar celo sezono. 

Skorajda od konca lanskega Toura se v Ineosu niso mogli otresti špekulacij glede kapetanske vloge za dirko po Franciji z letnico 2019. Vodstvo se javno ni želelo opredeliti, če bodo podprli branjenje rumene majice Gerainta Thomasa ali naskok na peto zmago na Touru Frooma, šele v torek je šef Ineosa David Brailsford prvič javno potrdil, da se bodo na dirki povsem podredili ambicijam Frooma.

Od Brailsfordovega nagovora ni minilo niti 24 ur, ko je moral vnovič stopiti pred novinarje, a tokrat mnogo bolj mrkega obraza. Froome se je, podobno kot pred uvodnim kronometrom lanskega Gira, grdo ponesrečil na ogledu trase. V vetrovnih razmerah je bil Froome za trenutek nezbran, spustil je krmilo, ker si je želel obrisati nos, takrat pa se je v njegovo prednje kolo ujel sunek vetra in z več kot 60 kilometri na uro je treščil v betonski zid.

Brailsford pretresen po nesreči
Včeraj zvečer je David Brailsford gostoval tudi v podkastu britanskega BBC-ja in dodal nekaj podrobnosti o nesreči, slišati pa je bil vidno pretresen: »V takšnih trenutkih te najprej začne skrbeti za Chrisa kot človeka, vsi vemo, kaj tvegamo v tem športu, padci so res del vsakdana, a tako resnih padcev ne vidimo prav pogosto. Moja naloga je, da držim kolesarje skupaj in zagotovim, da bomo šli naprej, a te takšen dogodek zagotovo pretrese. Le želim si lahko, da bo s Chrisom vse v redu, je na intenzivni negi, dolgo je bil v nezavesti, nato so mu z operacijami popravili zlome, zlomil si je tudi kolk, šele po prvem okrevanju in dodatnih preiskavah pa se bomo lahko pogovarjali o nadaljnji karieri. Če kdo, potem se lahko vrne Chris, ima izjemno telo, a je vseeno najbolj pomembno, da mu najprej zagotovimo, da bo lahko normalno nadaljeval življenje.« Iz ust vedno samozavestnega Britanca tako resne besede zvenijo še bolj strašljivo in v tem trenutku lahko Froomu res le želimo hitro okrevanje. 

 

Reševalci takoj pri njem


Po prvih fotografijah razbite Froomove čelade je bilo jasno, da je šlo za zelo resen padec, po različnih ugibanjih glede poškodbe pa je vidno poklapani Brailsford vendarle nagovoril zbrane novinarje v Roannu: »Chrisov padec je bil zelo hud, na dnu spusta na hitrem odseku ga je ujel veter in treščil je v betonski zid. Na srečo je bilo zelo blizu parkirano reševalno vozilo dirke, osebje mu je takoj začelo nuditi pomoč, za kar se jim moram posebej zahvaliti. Nato smo ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer bodo ocenili, kako hude so njegove poškodbe, je pa jasno, da si je zlomil stegnenico, desni komolec in več reber.« Ob Froomu je bil v času padca tudi Wout Poels, ki si je skupaj z Britancem ogledoval traso kronometra, hitro sta bila ob njem tudi njegov trener Tim Kerrison in mehanik Gary Blem, ki sta ga pospremila v bolnišnico.

Kriterij Dauphine je sam po sebi ena najpomembnejših dirk v koledarju, a je bolj kot zaradi včerajšnjega odstopa padec Frooma odmeval v luči njegovega lova na zmago na dirki po Franciji. Julija bi bil na štartni črti v Bruslju prvi favorit, Froome je v zadnjih dneh deloval sveže in v dobri formi, predvsem pa vidno bolj motiviran in željan dirkanja kot lani, ko je imel za seboj težko pomlad z zmago na Giru. Brailsford se je želel dolgoročnim napovedim izogniti, na koncu pa vseeno potrdil, da bo letošnja rumena pentlja minila brez štirikratnega zmagovalca: »V tem trenutku smo osredotočeni na to, da Chrisu omogočimo najboljšo zdravniško oskrbo, ki je na voljo, prve ure so ključne, hkrati pa želimo z vsem, kar je v naši moči, stati ob strani tudi njegovi družini. Že zdaj je bolj kot ne jasno, da Chrisa na Touru ne bo, dolgoročni načrt okrevanja pa bo znan po natančnejših pregledih v bolnišnici.«

image
Frooma so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, tudi zaradi hitre pomoči reševalcev na dirki jo bo morda odnesel brez trajnih posledic. FOTO: AFP

 

Induraina (še) ne bo ujel


Froome je letos meril na peto rumeno majico, s čimer bi se postavil ob bok velikemu Miguelu Indurainu po številu zmag na dirki po Franciji. Zdaj bo kapetanska vloga skoraj zagotovo pripadla Thomasu, ki bo formo v naslednjih dneh pilil na dirki po Švici, v pomoč mu bo tudi Bernal, ki bo po smoli pred Girom svež in dodatno motiviran, morda pa bo Kolumbijec tudi sam v igri za skupno zmago. Pot do rumene majice se je še včeraj zjutraj zdela v domeni Ineosa, zdaj bo dirka brez Frooma brez dvoma osiromašena. In nekoliko bolj odprta.