Zoncolan se vrača na Giro

Italijanska Gazzetta je razkrila, da naj bi dirka po Italiji prihodnje leto spet obiskala sloviti Zoncolan.

Objavljeno
26. november 2017 16.33
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Milano - Italijanski časnik La Gazzetta dello Sport poroča, da bodo organizatorji kolesarske dirke po Italiji v traso za prihodnjo leto vključili sloviti vzpon na Zoncolan. Nazadnje so se kolesarji nanj povzpeli leta 2014. Celotno traso Gira bodo razkrili v torek v Milanu.

Zoncolan bo cilj 14. etape. Proti slovitemu vzponu bodo tekmovalci prikolesarili iz smeri Ovara, nato pa bo sledil zahteven in zavit vzpon, dolg nekaj več kot deset kilometrov s povprečnim naklonom 11,9 odstotka, najbolj strmi stopničasti deli dosežejo naklon 22 odstotkov. Toda Zoncolan bo zaključni vzpon, pred tem bodo morali kolesarji premagati še vzpone na Monte di Ragogno, Avaglio, Passo Duron in Sello Valcaldo.

Uradna predstavitev trase Gira bo sicer v sredo. Gazzetta je del organizacijske ekipe Gira, zato so kolesarski mediji prepričani, da je rožnati časnik le potrdil, da se italijanska pentlja vrača na slovito goro.

Kolesarji so v zgodovini Gira petkrat kolesarili na Zoncolan, nazadnje leta 2014. Leta 2003 je prvi zmagovalec na Zoncolanu postal Gilberto Simoni, uspeh je ponovil leta 2007. Leta 2010 je Ivan Basso s samostojno vožnjo prišel do vrha, Igor Anton pa je slavil leto kasneje.

Leta 2014, ko je bil Zoncolan nazadnje del Gira, je zmagal Michael Rogers, njegov uspeh pa je zasenčil preveč navdušen navijač, ki je Francesca Manuela Bongiorna, s katerim je skupaj hitel proti vrhu, potisnil, ta pa je moral za trenutek stopiti na tla, da ne bi padel.

Organizatorji naj bi zaradi zaradi varnosti kolesarjev razmišljali o dodatnih varnostnih ukrepih, na Zoncolan naj bi tako spuščal le omejeno število navijačev.

Dirka po Italiji je bila za slovenske kolesarje v zadnjih letih nadvse uspešna. Od leta 2014 so vselej dobili etapo, najprej Luka Mezgec, leta 2015 je prvič navdušil Jan Polanc, leta 2016 Primož Roglič, letos pa še enkrat Polanc.