Avstralci po prvo odličje, ki ga dolgo čakajo

Danes v polfinalu košarkarskega SP Španija – Avstralija in Argentina – Francija.
Fotografija: Luis Scola se je pri 39 letih odločno spopadel tudi s članom najboljše peterke v minuli sezoni lige NBA Nikolo Jokićem. Zdaj je na vrsti Francoz Rudy Gobert. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luis Scola se je pri 39 letih odločno spopadel tudi s članom najboljše peterke v minuli sezoni lige NBA Nikolo Jokićem. Zdaj je na vrsti Francoz Rudy Gobert. FOTO: AFP

Za 24 reprezentanc se je 18. SP v košarki že uradno končalo, po svoje tudi za Srbijo in ZDA, ki sta včeraj igrali »derbi« za razvrstitev od 5. do 8. mesta (94:89), saj ni odločal o ničemer. Najboljša štiri moštva pa bodo poskrbela za vrhunec dogajanja na Kitajskem. Začel se bo z današnjima polfinalnima tekmama Španija – Avstralija (ob 10. uri) in Argentina – Francija (14).

Merila za iskanje favoritov so različna. Španci, Avstralci in Argentinci so še neporaženi na SP, Francozi so klonili le proti Avstralcem, in to z dvema točkama razlike. Vsaka zasedba je ujela vsaj eno kapitalno ribo in vse imajo uravnoteženo igro v obrambi in napadu. Pohvalijo se lahko tudi z bogato zgodovino, čeprav so med njimi razlike. Najuspešnejša je Španija s štirimi olimpijskimi kolajnami (tremi srebrnimi) in zlatom z mundiala 2006, Argentina se lahko pohvali z zlatom in bronom z OI ter prvim in drugim mestom s SP 1950 in 2002, Francija ima dve srebrni olimpijski odličji in bron s SP 2014, žlahtno kovino pogreša le Avstralija.

Vsa četverica ima vrhunske igralce in trenerje, a edina brez aduta iz lige NBA je Argentina, kar pa po prikazanem doslej niti ni hendikep. Številni košarkarski pedagogi vztrajajo, da bi mladim za zgled kolektivne in dinamične igre ponudili prav Južnoameričane.
 

Scola: Nismo senzacija


»Naš dosežek ni čudež, na živce mi gre, če ljudje govorijo o nas kot o senzaciji. Dolgo že igramo dobro košarko,« je odločen veteran Luis Scola, zadnji »preživeli« iz zlatega argentinskega rodu. Doslej neustavljivi organizator Facundo Campazzo dodaja, da je Argentina dva tedna pred SP gladko izgubila s Francijo v Villeurbannu z 58:77, a da bo polfinalni spopad nekaj povsem drugega: »Prikazati pa bomo morali skoraj brezhibno predstavo, če jih želimo premagati.«

Francoski selektor Vincent Collet je tik po odmevni zmagi nad ZDA prepovedal svojim košarkarjem, da bi se pretirano veselili. S tem jim je dal jasno vedeti, da še zdaleč niso prišli do končnega cilja. »Na SP 2014 smo preveč živahno proslavili četrtfinalno zmago nad Španijo sredi Madrida in dva dneva pozneje so nas Srbi postavili na trdna tla. Začeli smo igrati šele, ko smo zaostali za 18 točk, kar je bilo prepozno. Nočemo ponoviti napake, nemudoma smo preusmerili misli na Argentino. Ima bolj izkušeno moštvo kot Američani, igra borbeno, ponosno in dinamično, zato želimo biti pripravljeni na petek, 13.,« poudarja izkušeni strateg, ki potrjuje, kako pomembna je kontinuiteta.

...
...


Reprezentanco vodi od leta 2009, njegov argentinski kolega Sergio Hernandez je selektor devet let, strateg Španije Sergio Scariolo sedem, Andrej Lemanis pa je prevzel avstralsko krmilo leta 2013. Slovenija je v zadnjem desetletju izmenjala šest selektorjev.

Španci so se nazadnje srečali z Avstralci v tekmi za 3. mesto na OI 2016 in si pet sekund pred koncem priigrali zmago z 89:88, kar jim poraženci še vedno niso oprostili. »Minila so tri leta, a zamujena priložnost za prvo kolajno na velikih tekmovanjih nas še vedno skeli,« se strinja Andrej Lemanis.

Preberite še:

Komentarji: