Razočaranje, eurobasketa ne bo v Stožicah

Odbor FIBA Europe v Münchnu ni podprl kandidature Košarkarske zveze Slovenije za soorganizacijo turnirja najboljših na stari celini.
Fotografija: Luke Dončića septembra 2021 ne bo na domačem prvenstvu v Stožicah. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Luke Dončića septembra 2021 ne bo na domačem prvenstvu v Stožicah. FOTO: Roman Šipić

Slovenija ne bo ena od štirih gostiteljic 41. evropskega prvenstva v košarki leta 2021. Odbor FIBA Europe, v katerem je tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, na zasedanju v Münchnu ni podprl kandidature KZS.

Eurobasket 2021 bo med 2. in 19. septembrom. Že prej je bilo znano, da bo ena od skupin v Kölnu in da bo odločilni del gostil Berlin, zato kandidatura Nemčije ni bila vprašljiva. Predsednik FIBA Europe Turgay Demirel je potem odprl še tri kuverte, v katerih so bila imena gostiteljic ostalih treh predtekmovalnih skupin. V prvi je bila Češka (Praga), v drugi Gruzija (Tbilisi) in v zadnji Italija (Milano).
 

Slovenija, Madžarska in Estonija praznih rok


Razočarani so ostali predstavniki Slovenije (Ljubljana), Madžarske (Budimpešta) in Estonije (Talin). »Izbrali smo najboljše kandidature, čeprav so bile vse zelo izenačene,« je povedal Demirel, ki je pred kratkim dobil nov mandat. Takrat je Slovenija podprla njegovega tekmeca Dejana Tomaševića in tudi to bi lahko igralo vlogo pri današnjem glasovanju.



Slovensko delegacijo so v Münchnu zastopali Erjavec, generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, poslovni direktor Aleš Križnar in vodja projektov na KZS Matevž Homovec. Slovensko predstavitev s krajšim videom, v katerem zablestita brata Goran in Zoran Dragić, ki ju je v Tivoliju obiskal predsednik republike Borut Pahor – pa sta izvedla novinarka Sanja Modrić in Križnar, ki je bil glavni pri organizaciji EP 2013.
 

Za EP v kvalifikacije


Slovenci torej zlate kolajne z EP 2017 ne bodo začeli braniti v domačih Stožicah, morali pa bodo tudi v kvalifikacije za EP 2021. Naš prvi zvezdnik Luka Dončić pa vsaj leta 2021 ne bo doživel čara domačega tekmovanja, kakršnega so njegovi starejši kolegi leta 2013, ko je Slovenija kot zadnja samostojno organizirala EP.

Predsednik KZS Matej Erjavec si je obetal drugačno odločitev v Münchnu. FOTO: Mavric Pivk
Predsednik KZS Matej Erjavec si je obetal drugačno odločitev v Münchnu. FOTO: Mavric Pivk


»Čestitam vsem izbranim gostiteljem za organizacijo evropskega prvenstva leta 2021. Zahvaljujem se vsem sodelavcem na Košarkarski zvezi Slovenije za izredno pripravo in prezentacijo naše kandidature. Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine eurobasketa, čeprav je bilo narejeno vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski. Izbrani gostitelji so dobri, upam pa, da bo tudi Gruzija izpolnila svoje obljube o dokončanju izgradnje nove dvorane,« je po odločitvi povedal Erjavec.
 

Nesterović: FIBA ne spoštuje lastnih pravil


Bolj oster je bil Nesterović, ki je na twitterju zapisal, da vsaka normalna organizacija spoštuje pravila, ki jih je sama določila. »Očitno to ne velja za FIBA Europe,« je dodal.



Štirje organizatorji so neposredno uvrščeni na prvenstvo, a naj bi kljub temu igrali kvalifikacije. Ni pa znano, ali bodo njihovi rezultati šteli ali ne. Žreb kvalifikacijskih skupin bo v ponedeljek, 22. julija, prav tako v Münchnu.

Preberite še:

Komentarji: