Če ne gre na ledu, blestijo v košarki

Toronto Raptors lahko že drevi postanejo prvaki lige NBA.
Fotografija: Tudi Kawhi Leonard (desno) se sprašuje, če bo v letošnjem finalu dočakal Kevina Duranta (levo) FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Tudi Kawhi Leonard (desno) se sprašuje, če bo v letošnjem finalu dočakal Kevina Duranta (levo) FOTO: USA Today Sports

Narobe svet bi lahko dejali, saj lahko košarkarska liga NBA tik pred začetkom poletja prej dobi prvaka kot hokejski NHL. Če bodo košarkarji Toronto Raptors drevi ob 3. uri ponoči po slovenskem času dobili tudi peto tekmo z Golden State Warriors, bodo že ob krstni uvrstitvi v veliki finale osvojili svojo prvo šampionsko lovoriko. Na naslov prvaka čakajo od ustanovitve kluba leta 1995, ko so se skupaj z moštvom Vancouver Grizzlies (zdajšnji Memphis) včlanili v elitno severnoameriško ligo. Torej dolgih 24 let, a še vedno manj, kot traja agonija hokejskih moštev iz domovine igre na ledu.

Kanadčani so zadnjič osvojili Stanleyjev pokal leta 1993 po zaslugi Montreal Canadiens, od takrat pa spremljajo zmagoslavja zasedb iz okolij, ki jih ne povezujemo ravno z ledom: Teksasa, Floride, Kalifornije ... Letošnja finalista NHL St. Louis Blues in Boston Bruins pa prihajata iz mest s precej starejšim košarkarskim poreklom, kot ga imata Toronto in Oakland. St. Louis Bombers so bili člani lige NBA že v sezoni 1949-50, St. Louis Hawks pa so bili v letih 1955-1968 štirikrat prvaki zahodne konference in leta 1958 absolutni šampioni, medtem ko so Boston Celtics najuspešnejša košarkarska franšiza vseh časov s 17 lovorikami.


Ali Durant sploh želi pomagati?

 
Potem ko so košarkarji Toronta dvakrat zapored ugnali prvake treh od zadnjih štirih sezon na gostovanju v Oracle Areni in prišli do vodstva s 3:1 v zmagah, so oči športne javnosti uprte v dva zvezdnika. Navijači kanadske zasedbe pričakujejo, da bo Kawhi Leonard ohranil dosedanjo fantastično raven predstav: v prvih štirih finalnih tekmah se je proti Golden Statu izkazal s povprečjem 30,8 točke, 10,3 skoka in 4 asistence ter kot vedno tudi z imenitno igro v obrambi, ki ga je krasila že v dresu San Antonia. Privrženci Bojevnikov iz Kalifornije pa medtem molijo, da bi v peti in bržkone že odločilni tekmi zaigral Kevin Durant. Očitno je namreč, da imata branilca Stephen Curry (v finalu 32,8 točke na tekmo) in Klay Thompson (24,7) precej slabše spremljevalne virtuoze kot Leonard.

Durant si je poškodoval mečno mišico 8. maja med polfinalom zahodne konference s Houstonom. Sprva so ga vsi pomilovali in odštevali dneve do njegove vrnitve, po petih tednih okrevanja pa je postal strelovod za vse bolj žolčne opazke. Najbolj neučakanim gre v nos njegovo dolgo okrevanje, medtem ko sta Thompson in center DeMarcus Cousins priskočila na pomoč soigralcem tudi na eni nogi, nemogoče je bilo prezreti tudi dejstvo, da med tekmami ni sedel ob soborcih in jih spodbujal. Večmesečno ugibanje, kje bo Durant nadaljeval kariero v prihodnji sezoni, so zato zamenjala vprašanja, ali si po dveh zaporednih naslovih prvaka z Golden Statom in dveh trofejah za najboljšega košarkarja finala sploh želi še igrati v tem prvenstvu.
 
Povsem na jasnem si niso niti Durantovi soigralci. Potem ko so ga v zadnjem tednu zaman pričakovali vsaj na treningih, nihče ni izrekel neposredne kritike, med vrsticami pa je bil razbrati očitek. »Vsi vemo, da je športniku najtežje, ko je poškodovan. Še posebej, ko se tvoje moštvo poteguje za naslov prvaka. Zato se mi Kevin smili. Vsi vemo, kako dober košarkar je, in očitno je, da ga zelo pogrešamo. Toda naj gre za drevišnji dvoboj ali za tekmo št. 6, bi morali vsi storiti vse, da bi mu pomagali nazaj na igrišče. A če bo potrebna dodatna mera potrpljenje, bomo zmogli tudi to,« razmišlja Kevin Thompson.
 

Preberite še:

Komentarji: