Če si v formi, teren in konfiguracija nista izgovor

Slovenska adutinja na Zlati lisici Meta Hrovat močnejša v slalomu kot veleslalomu. Na položnih delih se izboljšuje, a še ni tam, kjer si želi.

Objavljeno
01. februar 2019 06.00
Posodobljeno
01. februar 2019 06.00
Smučarke redko tekmujejo v mestih, Maribor je eno takih prizorišč. Za Meto Hrovat je bil edini izlet v center žreb štartnih številk. Foto Tadej Regent
Maribor - Zdi se, da so se mariborski prireditelji 55. Zlate lisice tokrat na domačem hribu uspešno uprli naravi. Tekmovalke so po včerajšnjem preizkusu terena hvalile pripravo proge, zvok pod smučmi je rezal v dolino. »Zelo dobro je utrjena, k temu je pripomogla tudi mrzla noč. Podlaga je takšna, kot mora biti v svetovnem pokalu, in želim si, da bo takšna še med tekmo,« je stanje pod Pohorjem komentirala slovenska adutinja Meta Hrovat.

Hrovatovi je resda ljubša podkorenska proga, ki je kot nadomestno prizorišče za mariborsko tekmovanje gostila lisičke lani, svoj domači hrib dobro pozna, vendar pa se s štarta pohorske ne bo pognala z mislijo, da ji ne ustreza. »Če si v formi, teren in konfiguracija nista izgovor. Res pa je, da v položnih delih nisem hitra – tako na treningih kot na tekmah. Zdi se mi, da se izboljšujem, nisem pa še tam, kjer si želim biti,« je svojo šibko smučarsko točko opisala 20-letna Hrovatova, ki o rezultatskih ciljih nikoli ne govori na glas.

Tudi pred domačo tekmo jih je obdržala zase. »Čutim, da bi me to obremenjevalo. V mislih imam, kako bom smučala in kako bo izgledal moj nastop. Ni pa vse odvisno le od mene, ampak tudi od tega, kakšen dan imajo moje tekmice. Morda katera pokaže popoln nastop, jaz ne morem vplivati na njihove predstave in tudi zato ne morem napovedati svojega rezultata,« je pripovedovala.
 

Bila je neučakana


Sezona se ni razpletala po njenih načrtih. Težave z gležnjem, punkcija in podaljšano okrevanje zaradi bolečin (najhujše so bile, ko je obuvala smučarski čevelj) so ji odvzeli mesec dni oziroma štiri tekme. »Doma so me bili, če povem po domače, že siti, ker sem bila neučakana. Morala sem se brzdati, da ne bi šla na sneg prehitro, ker bi se lahko težava vrnila v hujši obliki. Štiri tedne premora se sliši ogromno in grozno. Morda se je to moralo zgoditi, da sem si odpočila in naredila dober kondicijski trening. Mogoče mi bo do konca sezone to koristilo,« je iskala pozitivno plat prisilne odsotnosti z belih strmin.

A Hrovatova ni potrebovala veliko, da si je povrnila samozavest. Na Kronplatzu, na zadnjem veleslalomu pred Zlato lisico, je navdušila, s 7. mestom je dosegla rezultat sezone. »Presenetilo me je, da sem tako hitro prišla v tekmovalni ritem. V veleslalomu čutim tisti premor zaradi bolniške odsotnosti, manjka mi še nekaj zavojev in kakšen dober trening, medtem ko se v slalomu počutim super,« je dejala in se na glas začudila, kako ji je nenavadno, da se v slalomu počuti bolje kot v svoji paradni disciplini.
 

Po 11 mesecih tudi Tina Robnik


Bolečine v smučarskem čevlju še čuti, vendar so vse manjše. »V slalomu nimam težav, v veleslalomu pa je moteče, kadar imamo daljši blok treningov. Potem naredim kakšen dan več premora, kar mi – priznam – ni najbolj všeč. Vendar, kar se mora, se mora. Takrat se bolečina umiri. Do konca sezone bom morala delati pametno, potem pa narediti daljši premor brez smučarskega čevlja,« je opisala, kako pristopa težavam.

Čeprav na Pohorju še ni osvojila točk za svetovni pokal, se na obe tekmi za Zlato lisico odpravlja samozavestna, pritisk, ki ga je čutila lani pred domačo preizkušnjo v Kranjski Gori, na Štajerskem ni prisoten. »Všeč mi je, ker vem, da me bo prišlo tudi v Maribor podpirati veliko ljudi, napovedan je avtobus iz Kranjske Gore. Vesela bom vseh navijačev. To me dodatno motivira!« je pripovedovala Gorenjka.

Na današnjem veleslalomu (ob 10. in 13. uri) bodo ob Hrovatovi (štartala bo s številko 12) nastopile Ilka Štuhec (31), Neja Dvornik (57), Ana Bucik (61) in Desiree Ajlec (65), zeleno luč je dobila tudi Tina Robnik (20), ki bo tekmovala prvič po 11 mesecih odsotnosti (marca si je strgala sprednjo križno vez). Da obdrži status poškodovanke, lahko nastopi na štirih preizkušnjah. Ker je pred kratkim šele začela trenirati, a še ne na polno, je zanjo danes predvsem pomembno, da začuti tekmovalni utrip in skuša priklicati prave občutke. Prav Maribor je prizorišče, na katerem je s 7. mestom v zimi 2017/18 dosegla uvrstitev kariere.