Čehi so prešerno uživali ob porazu

Med najboljšo osmerico na SP ne bo niti grških košarkarjev.
Fotografija: Tomaš Satoransky (z žogo) in soigralci sodijo med prijetna presenečenja na SP. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tomaš Satoransky (z žogo) in soigralci sodijo med prijetna presenečenja na SP. FOTO: Reuters

Najslajši poraz na letošnjem svetovnem prvenstvu so brez dvoma doživeli češki košarkarji. Proti Grčiji so danes klonili s sedmimi točkami razlike (77:84), a si zagotovili napredovanje med najboljšo osmerico, saj je tekmec potreboval prednost vsaj 12 točk. Čehi, ki prvič samostojno nastopajo na SP, so za potrditev uspeha morali počakati še na razplet dvoboja med ZDA in Brazilijo, a v njem ni bilo dvoma o zmagovalcu (89:73). Zadnja četrtfinalna para sta ZDA – Francija in Avstralija – Češka.

Češki košarkarji po razpadu Češkoslovaške, ki je osvojila kar 12 kolajn na evropskih prvenstvih (zlato leta 1946), niso dosegli večjega uspeha. Še najbolje so se s 7. mestom odrezali na EP 2015, na katerem so v osmini finala prekosili Hrvaško z 21 točkami razlike. Dve leti pozneje so bili šele 20. z eno samo zmago nad Romunijo, klonili pa so v revanši s Hrvati za 38 točk, proti Španiji z -37 ter proti Madžarski in Črni gori. Pred ognjenim krstom na mundialih se zato niso spuščali v visokoleteče napovedi, še posebej, ker so na Kitajsko odpotovali brez udarnega centra Jana Veselyja, a zato bili toliko bolj konkretni pri dejanjih. V uvodnem delu so prekrižali načrte Turkom, ob začetku drugega kroga pa ugnali Brazilijo z 22 točkami razlike in si na pol odprli vrata do četrtfinala.
 

Izraelec ponosen na Čehe


Skoznje so stopili brez poškodovanega naturaliziranega krila Blaka Schilba in s porazom, a zato toliko bolj zadovoljni. Tudi oni so močno omejili učinek prvega zvezdnika SP Giannisa Antetokounmpa na 12 točk in znali prebroditi dobro predstavo Nicka Calathesa (27, za tri 5:9), ki je imel ob stisnjeni češki obrambi veliko prostora za svoje značilne mete. S skoraj enako mero mu je udarce vračal Jaromir Bohačik (25), v finišu pa je rezultat nadzoroval Tomaš Satoransky, organizator moštva Chicago Bulls. Kar osem reprezentantov Češke si sicer služi kruh v domovini (šest pri Nymburku), v tujini igrajo le še Schilb (Reims) ter centra Ondrej Balvin (Gran Canaria) in Patrik Auda (Boulazac).

»Na slavje smo morali počakati še nekaj ur, a je bilo vredno. Ponosen sem na moje košarkarje, saj na vsaki tekmi pokažejo še nekaj več. Tokrat so bili kos izzivu proti eni od najboljših reprezentanc na svetu,« je bil presrečen Izraelec Ronen Ginzburg, od leta 2013 selektor češke selekcije, ki je prekrižala račune eni od kandidatk za kolajne in najboljšemu košarkarju minule sezone lige NBA.
 

Argentina & Co. že na OI


Jutri bosta na sporedu prvi tekmi četrtfinala Argentina – Srbija (ob 13. uri) in Španija – Poljska (15), v katerih sta favorita jasna. Južnoameričani so resda ena od štirih neporaženih reprezentanc na SP (poleg Španije, ZDA in Avstralije), toda proti Srbiji jih čaka najhujši, bržkone prehud izziv doslej.
»Srbi so izjemno kakovostni, toda tudi mi igramo dobro. Na SP ti nihče ne podari niti enega koša, pa vendar dosegamo 87 točk na tekmo, toliko kot Američani. Vse dosedanje zmage pa odslej ne štejejo več. Pomembno bo vsakih 40 minut posebej, v četrtfinalu pa se bomo morali osredotočiti predvsem na obrambo,« razmišlja Luis Scola, zimzeleni veteran argentinske reprezentance, ki si je že zagotovila nastop na OI 2020. Neposredno vozovnico za Tokio so si na SP priigrali tudi ZDA, Avstralija, Nigerija in Iran, v igri za dve evropski mesti pa je pet moštev.

 

Današnji izidi

Skupina K (Szenzhen)
ZDA : Brazilija 89:73 (Turner in Walker po 16; Benite 21, Barbosa in Varejao po 14)
Grčija : Češka 84:77 (Bohačik 25, Satoransky in Auda po 13; Calathes 27, Sloukas 16)
Vrstni red: ZDA 4:0, Češka, Grčija in Brazilija po 3:2.

Skupina L (Nanjing)
Avstralija : Francija 100:98 (Mills 30, Ingles 23; Fournier 31, De Colo 26)
Litva : Dominikanska republika 74:55 (Valančiunas in Lekavičius po 18, Mendoza 14, Rojas 11)
Vrstni red: Avstralija 5:0, Francija 4:1, Litva 3:2, Dominikanska republika 2:3.
 

Komentarji: