Črna mamba ugriznila zadnjič − s 60 točkami (VIDEO)

Kobe Bryant (37) je po dveh desetletjih v majici Jezernikov iz Los Angelesa športne copate dokončno obesil na klin.

Objavljeno
14. april 2016 11.01
SPO-BKO-BKN-UTAH-JAZZ-V-LOS-ANGELES-LAKERS
J. P.
J. P.

Los Angeles − Jay Z, Shaquille O'Neal, Jack Nicholson, David Beckham, Kanye West, Lamar Odom, Adam Levine, Snoop Dogg, Arsenio Hall na tribunah, solze na parketu, vsesplošen poklon enemu in edinemu: košarkarskemu superzvezdniku Kobeju Bryantu, ki je danes pri 37 letih v Staples Centru sklenil impresivno športno pot, na kateri je bil v dveh desetletjih zvest zgolj in izključno enemu klubu: Jezernikom iz Los Angelesa. Ti so sezono lige NBA končali z domačo zmago nad Utahom (101:96), šele sedemnajsto skupno in prvo po šestih zaporednih porazih, spodobilo pa se je, da so vsi na parketu Kobeju dali krila in mu dovolili, da je dosegel neverjetnih 60 točk ob metu iz igre 22:50.

Dve desetletji je nosil majico Jezernikov. Foto: Robert Hanashiro/Reuters.


Samo v zadnji četrtini je vpisal 23 točk (kar 17 zapovrstjo) oziroma več kot kateri koli drug igralec v celotnem dvoboju, postal pa najstarejši košarkar z vsaj 50 vknjiženimi točkami na tekmo. Čestitke so deževale, stiski rok, objemi, poljubi prav tako, Bryant je bil ganjen do solz: »Lepše ne bi moglo biti. Vselej vas bom nosil v srcu. Kaj reči za konec? 'Mamba out'.« V majici Jezernikov je nanizal 1346 tekem, pet šampionskih prstanov v ligi NBA (zadnjega leta 2010) in kup rekordov, mejnikov ter individualnih in moštvenih lovorik, med drugim je tretji najučinkovitejši strelec vseh časov (33.643 točk). »Kobe je nesporno največji zvezdnik, kar jih je Los Angeles imel zadnji dve desetletji,« mu je polaskala še ena ikona, Magic Johnson.

Solze, objemi, poljubi, stiski rok, govori ... Foto: Gary A. Vasquez/Reuters.


»Kar ne morem verjeti, kako hitro se je obrnilo dvajset let,« se je v preteklost ozrl 198 centimetrov visoki branilec, ki je nastopil tudi na dveh olimpijskih turnirjih (v Pekingu leta 2008 in Londonu štiri leta pozneje) in se obakrat kajpak okitil z zlatim odličjem. Še zanimivost: današnjih 50 sproženih metov iz igre je resda njegov še zadnji osebni rekord v karieri, 60 doseženih točk pa to ni, temveč je izenačen njegov peti največji strelski podvig. Popolnoma nepredstavljivih 81 točk ob kar 61-odstotnem metu iz igre je zmogel ob zmagi s 122:104 nad Torontom 22. januarja 2006. Eden največjih se je torej poslovil, še dolgo pa ne bodo izzvenele besede velikana Hollyooda Jacka Nicholsona: »Kobe, bil si nam izjemen navdih, LA te obožuje!«

Orjaško se mu je priklonil tudi Shaq. Foto: Harry How/AFP.