Cuban pripravljen poklekniti z igralci

Lastnik Dončićevega Dallasa spremenil mišljenje o vedenju med ameriško himno.
Fotografija: Ameriški bogataš Mark Cuban zdaj podpira proteste za uveljavitev rasne enakopravnosti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški bogataš Mark Cuban zdaj podpira proteste za uveljavitev rasne enakopravnosti. FOTO: Reuters

Lastnik teksaške franšize v NBA Dallas Mavericks Mark Cuban je dejal, da pričakuje, da bo severnoameriška košarkarska liga igralcem omogočila poklekniti med predvajanjem ameriške himne. Ob tem je dodal, da je to pripravljen storiti v znak protesta proti rasni neenakosti v ZDA. Prvi zvezdnik kavbojev je mladi slovenski košarkar Luka Dončić.

"Upam, da se bomo lahko prilagodili," je povedal Cuban. "Upam, da bomo dovolili igralcem, da delajo, kar jim srce reče, naj naredijo. Podprl jih bom."

Pravila lige NBA so trenutno toga in igralcem in trenerjem zapovedujejo, da med intonacijo himne stojijo. Toda Cuban je ocenil, da bi liga lahko spremenila svoje stališče, ko se bo sezona predvidoma nadaljevala 31. julija v Disney Worldu na Floridi.


Družbeni razvoj


"Bil bi ponosen na igralce, če bi pokleknili. Pridružil bi se jim," je dejal ameriški milijarder, ki pa je leta 2017 igralce Dallasa prosil, naj ne pokleknejo na koleno v izraz podpore nekdanjemu igralcu NFL Colinu Kaepernicku.

"Mislim, da smo se od takrat veliko naučili. Mislim, da smo se od takrat razvili kot družba. To je res edinstven trenutek, ko lahko rastemo kot družba in se zavedamo izzivov, s katerimi se srečujejo manjšinske skupnosti."

Enainšestdesetletni milijarder meni, da klečanje med himno ne predstavlja nobene žalitve ameriške zastave ali države. S tem stališčem se Cuban zelo razlikuje od uradnega stališča ameriške administracije na čelu s predsednikom Donaldom Trumpom, ki je celo prepričan, da bi morali igralcem prepovedati klečanje in jih kaznovati.
 

Komentarji: