Curry je bil na vrsti za rekord

Golden State vodi v finalu lige NBA že z 2:0 proti Clevelandu
Fotografija: Stephen Curry (30) je v drugi tekmi finala zadeval trojke kot za stavo.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Stephen Curry (30) je v drugi tekmi finala zadeval trojke kot za stavo. Foto Reuters

Ljubljana – Čeprav je LeBron James okusil že precej porazov v finalih lige NBA – v zadnjih štirih sezonah 13 proti Golden Statu –, je po uvodni tekmi letošnje reprize odločilnega dvoboja zagotavljal, da je bilo razočaranje po podaljšku eno od najhujših v njegovi dolgi karieri. Toda veliko bolje se ni počutil niti po drugem soočenju, ki ga je Cleveland izgubil s 103:122, saj zaostaja že z 0:2 v zmagah.

»Nikoli ni prijetno izgubiti. Toda poraz še bolj skeli, ko pripraviš telo in možgane, da ponudita svoja maksimuma, pa na koncu kljub vsemu zaostaneš za tekmecem. A ni ga poraza, ki bi zmanjšal mojo ljubezen do košarke. Zaradi nje moram priznati, da ima Golden State presneto dobro moštvo. Ne nazadnje ima v svoji začetni peterki štiri udeležence letošnje tekme All-Star NBA. Jaz bom še naprej dajal vse od sebe, toda na žalost imam občutek, da me bo prej ali slej ujela utrujenost,« je priznal James, ki devetič (osmo leto zapored) igra v velikem finalu elitne lige in lovi četrti naslov prvaka. Je najučinkovitejši košarkar vseh dosedanjih končnic lige NBA in pri 33 letih še vedno poskuša dosegati rekorde. Z 80 točkami iz prvih dveh soočenj letošnjega finala z Bojevniki denimo zaostaja le še za pet točk za svojim najboljšim iztržkom v izločilnih bojih iz leta 2012 (697 točk).

Najboljši košarkar na svetu zadnjega desetletja je po uvodnem izbruhu proti Golden Statu (51 točk) še enkrat dal vse od sebe. Zbral je 29 točk, 9 skokov in 13 asistenc (Kevin Love je prispeval 22 točk, George Hill 15), vendar ni bilo dovolj. Branilci šampionskega naslova so bili še enkrat uspešnejši in podvojili svojo prednost pred selitvijo finalne serije v Cleveland, kjer bosta na sporedu naslednji dve tekmi. Še posebej razpoložen je bil organizator igre Stephen Curry (33 točk, 7 skokov in 8 asistenc), ki je metal za tri točke 9:17, najboljši košarkar lanskega finala Kevin Durant je dodal 26 točk, 9 skokov in 7 asistenc, Klay Thompson pa kljub močno načetemu gležnju 20 točk.
 

Kerr: Steph je bil fantastičen


»Večer je bil zares nekaj posebnega, zato upam, da se bo zgodilo še marsikaj zanimivega in da bomo dosegli še dve zmagi,« je bil zadovoljen junak večera, potem ko je izboljšal rekord dosedanjih finalnih tekem v ligi NBA. Dosedanji kralj trojk je bil Ray Allen, ki je med odločilnim spopadom za naslov prvaka leta 2010 osemkrat zadel za tri točke na tekmi med njegovim Bostonom in LA Lakers. »Vse skupaj zveni še toliko bolj imenitno, ko izveš, da je bil pred teboj rekorder takšen as,« je ob dosežku poudaril Curry in požel pohvale trenerja Bojevnikov Steva Kerra, ki marsikaj ve o ostrostrelskih podvigih. Med uspešno igralsko kariero, ki mu je prinesla pet šampionskih prstanov v dresih Chicaga in San Antonia, je slovel kot zelo natančen strelec in leta 1997 zmagal na tekmovanju v metanju trojk na vikendu vseh zvezd.

»Steph je igral neverjetno. Ne le zaradi devetih trojk. Imel sem občutek, da je zadel velik met vsakič, ko smo krvavo potrebovali koš. Bil je fantastičen. Ali je bila to njegova najboljša predstava v vseh dosedanjih finalnih nastopih v karieri? Težko rečem. Veliko gradiva bi moral pregledati, da bi se lahko verodostojno odločil,« je zagotovil Kerr, ki ima pri vodstvu z 2:0 še dodatnega aduta v rokavu. MVP finala 2015 Andre Iguodala je namreč zaradi udarca v koleno izpustil še šesto tekmo zapored, vendar ne dvomi, da bo zaigral še pred končno odločitvijo.

Komentarji: