Debitanti, a zato niso nič manj drzni

V dvoboju novincev v 1. kolu košarkarske lige ABA uspešnejši slovenski prvak, ki ga že jutri čaka gostovanje pri Ciboni.

Objavljeno
03. oktober 2015 00.58
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Šentjur – Košarkarji Tajfuna so se sinoči prepričali, da je razlika med nastopi v domačih tekmovanjih in preskokom na višjo raven. Ob svojem krstu v ligi ABA so se resda pomerili z največjo neznanko in prav tako debitantom Sutjesko, a morali napeti vse moči, da so prišli do prve zmage. Toliko bolj, ker polovica moštva doslej z regionalnim prvenstvom ni imela izkušenj.

Črnogorsko moštvo se je resda prebilo v ligo ABA šele potem, ko se je posebnemu vabilu odpovedal dotedanji stalni član tekmovanja Široki Brijeg, v domovini pa je pred dvema letoma pripravilo svojevrstno presenečenje in prekinilo veliko prevlado Budućnosti z zmagoslavjem v črnogorskem pokalu. Včeraj so se v Celju, kjer Tajfun gosti domače tekme lige ABA, pokazali kot enakovreden tekmec slovenskega prvaka in bili večji del prvega polčasa korak pred gostitelji, po dveh menjavah v vodstvu so domači celo resno zašli v škripce in pred odmorom zaostali že za devet točk (29:38). A obenem sila resno vzeli športno pravilo, da tekme ni konec do zadnjega piska sirene. Po odmoru sta še bolj očitno stvari v roke vzela najbolj izkušena moža v domači vrsti, Dragiša Drobnjak in prvi strelec domače zasedbe Sandi Čebular. Kapetan je z dvema trojkama najprej znižal na 37:38, Čebular nato s košem priigral prvo vodstvo, kar je vneslo precej zmede v gostujoče vrste in razlika se je začela večati v prid gostiteljev (46:40). A le do zadnje četrtine, v kateri sta se moštvi v izenačenem merjenju moči izmenjavali v vodstvu, natančno izvajanje prostih metov pa je Šentjurčanom v finišu prineslo tudi prvi uspeh v ligi ABA. Že jutri jih čaka tudi tekma 2. kola pri Ciboni.

Bo doma bolje?

Gostujoči parket Novomeščanom v teh dneh ni najbolj pisan na kožo, saj so izgubili tako v superpokalu kot ob odprtju sezone v ligi ABA, zato z nestrpnostjo čakajo današnji krst v domači dvorani, kamor v goste prihaja Zadar. V hitrem ritmu uvodnih kol, v katerem se bodo z novim izzivom soočili le 46 ur po porazu v Podgorici, imajo doma vendarle večje možnosti za prvi uspeh in prikritje otroških bolezni, ki spremljajo prenovljeno zasedbo. »Upam, da bomo na domači premieri s tekmecem iz Hrvaške z veliko borbenostjo, agresivnostjo in pravim pristopom prišli do prvega uspeha v sezoni. Potrebovali bomo tudi veliko pomoč svojih navijačev. Zadar igra namreč zelo agresivno, njegovi igralci dobro prehajajo v napad in pri tem se jim bomo morali dobro postaviti po robu, hkrati pa izkoristiti nekatere svoje prednosti. Pričakujem boljšo igro kot proti Budućnosti,« je odločen trener Ivan Velić, ki je doslej robantil zlasti zaradi propustne obrambe, ki Novomeščane praviloma v prvem polčasu oddalji od morebitnega upanja na uspeh. »Tokrat bo večji imperativ zmage kot proti Budućnosti, saj smo favoriti in moramo končati s pozitivnim izplenom, čeprav je Zadar z uvodno zmago proti Ciboni pokazal, da bo v tej sezoni trd nasprotnik. Predvsem bomo morali že na začetku pokazati več energije kot prejšnjič. Le tako se bomo lahko nadejali uspeha,« je opozarja tudi Mirko Mulalić, ki je prejšnjo sezono s soigralci Zadrčane doma premagal s 83:80.

Dejan Mihevc, trener Tajfuna: »Začeli smo nekoliko živčno in uvodoma prikazali slabšo predstavo kot v superpokalu. A v pravem trenutku smo strnili vrste in zmagali proti neugodnemu tekmecu. Dvorana je bila dobro napolnjena, želim si, da bi bil vsak dvoboj praznik košarke.«

Duško Dubljević, trener Sutjeske: »Zmago smo izpustili iz rok, ko smo dvakrat prehitro zaključili napad. Upam, da poškodba Nikole Koraća ni hujša, z njim na parketu bi bil končni izid verjetno drugačen.«

Liga ABA, druga sinočnja rezultata 1. kola – Cedevita : Igokea 67:56, Metalac : Partizan 65:64; odigrano v četrtek: Zadar : Cibona 62:53, Union Olimpija : MZT 91:76, Budućnost : Krka 81:65; pari 2. kola, danes: Crvena zvezda – Budućnost (17), Krka – Zadar (19); jutri: Mega – Partizan (17), MZT – Metalac (19), Cibona – Tajfun (obe ob 19), Sutjeska – Cedevita (21); ponedeljek: Igokea – Union Olimpija (21).