Do konca blizu Unicsu, vendar tudi zelo daleč

Košarkarji Uniona Olimpije so končali evropsko sezono s pričakovanim porazom v Rusiji (64:72).

Objavljeno
10. februar 2016 21.40
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Kazan – Na koncu ni bilo nezadovoljnih. Unics Kazan je ostal edino neporaženo moštvo v drugem delu evropskega pokala in si zagotovil prednost v vseh dvobojih končnice. Olimpijini košarkarji pa so v poslovilnem nastopu izvlekli znosen poraz in po prikazanem prihranili kar nekaj moči za boj proti izpadu iz lige ABA, ki je za klub življenjskega pomena.

Stožiški trener Gašper Potočnik je pred pomembnim sobotnim gostovanjem pri Megi Leksu enakomerno porazdelil igralne minute in si ni pretirano belil glave zaradi vidno zmanjšanega učinka prvega strelca moštva Save Lešića. Podobno je ravnal tudi njegov kolega Jevgenij Pašutin, potem ko ni mogel računati na najučinkovitejšega moža evropskega pokala Keitha Langforda, ki je v Stožicah dosegel 27 točk, pa tudi najbolje ocenjeni košarkar tekmovanja Quino Colom je igral precej manj zavzeto in zbrano kot v Ljubljani. V prilagojenem razmerju moči je tako vseskozi prevladoval občutek, da se Unionu Olimpiji ponuja lepa priložnost za zmago. Toda vsakič, ko je nevarneje zagrozila, so se zganili tudi njeni ruski gostitelji.

Košarkarji Unicsa Kazana so se dolgo zadovoljili predvsem s poskusi za tri točke s pičlim učinkom, zanemarjali pa agresivno globinsko igro, zato so prvič izvajali proste mete šele v 26. minuti. Imeli pa so bistveno prednost v kombinatoriki, zato so zbrali kar 17 asistenc več (26:9) kot Ljubljančani, ki so se mučili in napenjali mišice za sleherno točko. In tudi ko so z nekoliko širšo obrambo poskusili omejiti učinek domačih zunanjih strelcev, so praviloma puščali vidne vrzeli pod obročem, ki so jih ruski visoki igralci znali izkoristiti.

Ko je Union Olimpija po zaostanku z 10:18 prišla do vodstva s 30:29 in 42:41, sta se zganila predvsem Anton Ponkrašov in Marko Banić ter popeljala svoje moštvo v varne vode, saj je Unics pred koncem tretje četrtine že imel lepo prednost 57:46. Sredi zadnjega dela tekme jo je povišal na 66:52 in se zadovoljil z doseženim, zato je Gregor Hrovat z dvema zaporednima trojkama ublažil poraz. Ta bi lahko bil še nižji ali pa bi lahko celo zadišalo po presenečenju, če bi njegovi slovenski soigralci – predvsem povsem nerazpoloženi Miha Lapornik – izdatneje pomagali Dawanu Robinsonu in Zacku Robinsonu. Toda tudi gostitelji so zagotovo zadržali marsikaterega skritega aduta v rokavu.

»Igrali smo z odličnim moštvom, ki premore izjemno izkušene košarkarje. Kaznovali so vsako našo najmanjšo napako in si popolnoma zaslužili zmago. Želim jim vse najboljše v nadaljevanju evropskega pokala, saj mislim, da ga lahko osvojijo. Naši mladi igralci so si medtem nabrali dragocene izkušnje, ki bodo zelo pomembne za njihov razvoj. Skozi celotno tekmovanje smo se dobro borili z ekipami, ki imajo izjemno visoke proračune, in na koncu sem lahko kar zadovoljen s tem, kar nam je uspelo prikazati. Seveda bi si želel, da bi se prebili v osmino finala, ampak v tem trenutku je to naša realnost. Pred nami so zaključek lige ABA, slovenski pokal in DP, na kar se moramo popolnoma osredotočiti,« je ocenil Gašper Potočnik.