Dončić in Dragić bosta poskušala ujeti novinca Čančarja

Liga NBA s tremi slovenskimi košarkarji, po številnih prestopih zvezdnikov med favoriti izstopajo LA Clippers.

Objavljeno
21. oktober 2019 06.01
Posodobljeno
21. oktober 2019 06.01
Luka Dončić je lani vstopil v ligo NBA kot izjemno nadarjen košarkar, zdaj je že dokazana večina med najboljšimi na svetu. FOTO: USA Today Sports
Kdor je lani tvegal in stavil, da bodo naslov prvaka lige NBA osvojili košarkarji Toronta, je lepo oplemenitil svoje premoženje, saj so jim zelo redki namenili možnosti proti moštvom iz zahodne konference, kaj šele, da bi lahko prekinili prevlado Golden Stata in sprožili njegov razkroj. Pred jutrišnjim začetkom 74. sezone elitne lige s tremi Slovenci v bojnih vrstah se je kakovostno težišče vendarle še bolj prevesilo na zahod, v množici izenačenih kandidatov za šampionsko lovoriko pa ameriški strokovnjaki postavljajo v ospredje LA Clippers, ki so se okrepili z junakom zadnjega finala Kawhijem Leonardom in krilnim asom Paulom Georgeom.

Letošnje poletje je bilo eno najbolj vročih doslej, saj se je že prvi dan prestopnega roka zvrtelo 2,7 milijarde evrov, klubske barve pa so eden za drugim zamenjali številni velezvezdniki. Novega člana je dobilo tudi slovensko zastopstvo v ligi NBA, 22-letnega Koprčana Vlatka Čančarja (Denver), ki je v minulih letih preskakoval stopničke, še preden se je utegnil zares dokazati pri Olimpiji, Megi Bemaxu in Burgosu, zdaj pa se je onstran Atlantika pridružil zlatima reprezentančnima soborcema Goranu Dragiću (Miami) in Luki Dončiću (Dallas). Posadka je vendarle precej manjša kot v prejšnjem desetletju. V sezoni 2006/07 je denimo igralo pod ameriškimi obroči kar šest Slovencev (Rašo Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Beno Udrih, Aleksander Vujačič in Uroš Slokar), v končnico prvenstva pa se jih je uvrstilo pet. Udrih je takrat osvojil svoj drugi šampionski prstan, kolikor jih ima v zbirki tudi Vujačič (2009 in 2010), enega si lasti tudi Nesterović (2005).

image
USA TODAY Sports Goran Dragić bo pri 33 letih poskual okusiti četrto uvrstitev v končnico lige NBA. košarkar, zdaj je že dokazana večina med najboljšimi na svetu. FOTO: USA Today Sports

 

Novinec najbliže končnici?


Za naslednje rodove se je klubska sezona vse pogosteje končala že sredi aprila. Dragić je 11 sezonah v najmočnejši ligi na svetu le trikrat okusil izločilne boje, nazadnje v sezoni 2017/18. Dončić je ob ognjenem krstu blestel s posamičnimi ekshibicijami, toda njegovo moštvo je bilo spomladi prekratko za celih 15 zmag, da bi se lahko prebilo med najboljšo zahodno osmerico, kar bo težko premostilo tudi s Kristapsom Porzingisom pod obročema. Ne nazadnje ima latvijski velikan za seboj tri leta igranja v New Yorku in še eno leto okrevanja po operaciji strgane vezi v kolenu, a še ni okusil končnice.

V novi sezoni ji bo tako med slovenskimi aduti najbližje novinec Čančar, saj je bil Denver četrti najuspešnejši v rednem delu prejšnjega prvenstva. Na zahodu je zaostal le za Golden Statom, na vzhodu pa sta ga prekosila Milwaukee in Toronto. Želje ljubiteljev košarke pri nas pa so tokrat vendarle razdvojene. Vsi seveda privoščijo svojimi ljubljencem čim več ekipnega uspeha, kar pomeni tudi čim daljšo sezono, a da bi bili od 23. do 28. junija na voljo reprezentanci v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre. Finale lige NBA se bo končal tik pred njimi, najpozneje 21. junija.

image
USA TODAY Sports Kawhi Leonard je osvojil naslov prvaka s San Antoniom in Torontom, so zdaj na vrsti LA Clippers? košarkar, zdaj je že dokazana večina med najboljšimi na svetu. FOTO: USA Today Sports

 

Dončić 16. med elito


V minulem letu se je marsikaj spremenilo za najboljša slovenska košarkarja. Dončić ni več prvi novinec lige NBA, ampak dokazana veličina po absolutnih merilih, kar so opazili tudi sestavljalci lestvice ESPN najboljših stotih košarkarjev na mreže ESPN, ki je v ZDA najbolj verodostojna. V letošnji različici je prvi Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) pred Kawhijem Leonardom, LeBronom Jamesom (LA Lakers), Jamesom Hardnom (Houston), Anthonyjem Davisom (LA Lakers), Stephenom Curryjem (Golden State) in Nikolo Jokićem (Denver), Dončić je z lanskega 63. mesta napredoval na 16. Porzingis je 34., Dragićeva krivulja pa je pomenljiva. Leta 2015 so ga ameriški analitiki videli na 38. mestu, leto dni pozneje na 51., nato na 47. in lani na 61., pri 33 letih in po bistveno zmanjšani vlogi v prejšnji sezoni zaradi operacije kolena pa je letos izginil iz stoterice veličastnih.

Zanimiva je tudi tradicionalna anketa uradne spletne strani NBA, v kateri športni direktorji vseh 30 klubov napovedujejo, kdo se bo najbolje odrezal v prvenstvu. Na raznih razpredelnicah se pojavlja tudi Dončić kot tretji najboljši tuji košarkar lige za Grkom Antetokounmpom, ki naj bi po fjasku na letošnjem svetovnem prvenstvu ubranil lovoriko MVP rednega dela sezone, in Srbom Jokićem ter kot drugi med igralci, ki bi jih izbrali, če bi začeli na novo sestavljati moštvo – za Antetokounmpom. Pri moštvih udeleženci vidijo Miami na 7. mestu v vzhodni konferenci in Dallas zunaj zahodne osmerice, čeprav naj bi v prihodnji sezoni prikazal drugi največji napredek za LA Lakers.

Glavni priznanji sta pripadli LA Clippers, ki so po oceni ocenjevalcev vlekli daleč najboljše poteze v poletnih mesecih in naj bi v finalu končnice premagali Milwaukee. Veliki favorit prejšnje sezone Golden State je pač izgubil Kevina Duranta (Brooklyn), DeMarcusa Cousinsa (LA Lakers) in Andreja Iguodalo (Memphis), ob tem pa še bo vsaj polovico sezone čakal na okrevanje Klaya Thompsona. Prvak Toronto pa bo poleg Leonarda pogrešal tudi koristnega Dannyja Greena (LA Lakers), torej skoraj polovico moštva.

image
USA TODAY Sports Anthony Davis (3) in LeBron James (23) sta združila moči v moštvu LA Lakers. košarkar, zdaj je že dokazana večina med najboljšimi na svetu. FOTO: USA Today Sports

 

Končno iz sence LA Lakers?


LA Clippers so bili še spomladi največji obstranci končnice v zadnjih 30 letih. Kdor je stavil, da bodo v 1. kolu izločili Golden State (kar se seveda ni zgodilo), bi za vsak vplačani dolar zaslužil stotaka. »Grdi raček« lige NBA je od svoje ustanovitve leta 1970 redno v senci slovitih tekmecev, predvsem mestnih sosedov LA Lakers, zdaj pa mu strokovnjaki napovedujejo veliko lepše čase in slovo od druščine 11 klubov, ki še niso osvojili naslova prvaka; v njej so še Brooklyn, Charlotte, Denver, Indiana, Memphis, Minnesota, New Orleans, Orlando, Phoenix in Utah.

Optimizma se je nalezel tudi izkušeni trener Doc Rivers, leta 2008 prvak z Bostonom, ki vodi LA Clippers od leta 2013. »Ko imaš takšna igralca, kot sta Kawhi in Paul, je vsaka akcija videti kot pravilna odločitev. In če mi pomočniki ponujajo nove taktične zamisli, jim lahko le rečem: kje ste bili v prejšnji sezoni? Retorično seveda, saj je vsem jasno, kaj mislim,« med smehom pravi 58-letni strateg, ki bo imel bržkone najboljšo obrambno zasedbo v ligi NBA. V minulih 49 sezonah pa so se LA Clippers le 14-krat uvrstili v končnico in nikoli dlje od 2. kola. Ali lahko z 8. zahodnega mesta iz prejšnje sezone skočijo na šampionski prestol, pa med drugimi dvomi tudi Scottie Pippen, šestkratni prvak s Chicagom ob Michaelu Jordanu.

»Pri nakupih so se resda odrezali še bolje kot Lakers, ki so LeBronu Jamesu dodali Anthonyja Davisa. Clippers imajo poleg Leonarda in Paula še branilca Louja Williamsa, ki je v zadnjih petih sezonah trikrat osvojil priznanje za najboljšega šestega moža in nekaj kakovostnih mož, vendar je težko pričakovati, da bodo v prvi skupni sezoni prodrli dlje od zahodnega finala. za kaj več bodo bržkone morali potrpeti še eno leto,« meni legendarni Bik.

Curry vnovič pred vsemi

Najbolje plačani košarkar lige NBA bo tudi letos Stephen Curry (Golden State), ki bo zaslužil tri milijone dolarjev več kot lani ali skupno nekaj več kot 40 milijonov $. V naslednjih dveh sezonah pa bo prejel še 43 in 45,8 milijona. Največji zajamčeni prejemek za naslednja leta ima Portlandov dirigent Damian Lillard, ki bo v šestih prvenstvih pospravil 257.429.274 dolarjev; letos 29,8 milijona. V sezoni 2019/20 bo v plače košarkarjev največ vložil Portland (145,7 milijona) pred Golden Statom (141,3), Houstonom (138,2) in Miamijem (136,1), Denver je na 8. mestu (131,8), Dallas pa na 23. (118,8). Povprečni letni zaslužek košarkarjev bo sicer znašal 7.764.036 dolarjev in bi bil še precej višji, če ne bi bilo plačilnega limita in visoke obdavčitve pri prekoračitvah, pa tudi omejenih prejemkov za novince prva štiri leta po izboru na naboru. Prihaja tudi do neobičajnih okoliščin. Washington bo moral letos plačati Johnu Wallu 37,8 milijona $, čeprav si je decembra lani strgal ahilovo tetivo, okreval pa naj bi šele oktobra 2020.