Dončić in Dragić si bosta lahko oddahnila do sredine oktobra

Po izpadu Miamija in Dallasa si bodo morali slovenski ljubitelji košarke poiskati nadomestne simpatije v končnici lige NBA.

Objavljeno
12. april 2019 13.01
Posodobljeno
12. april 2019 13.01
Goran Dragić (desno) in Luka Dončić sta si izmenjala nekaj mnenj in nasvetov že po njunem dvoboju v Miamiju, edinem doslej. FOTO: USA Today
Že 73. sezona lige NBA, ki se bo v noči na nedeljo prevesila v izločilne dvoboje, je za slovenske ljubitelje košarke nekaj posebnega. Čeprav lahko že dobri dve desetletji spremljajo svoje ljubljence pod ameriškimi obroči in so videli pet njihovih zmagoslavij za naslov prvaka, so se množično vživeli vanjo šele s prihodom Luke Dončića. V vrtinec so posrkali tudi popolne športne začetnike, Goran Dragić pa jim je pomagal razširiti obzorja z vrhunsko predstavo v slovenskem derbiju na Floridi. Ob začetku končnice si bodo morali najti nadomestne simpatije.

Miami je po zadnjem nepomembnem porazu v Brooklynu (94:113), ob katerem je Dragić igral le devet minut in ostal brez ene same točke, zasedel 10. mesto med vzhodnimi moštvi in 19. v celotni ligi. Za 8. mesto bi potreboval tri zmage več, njegov končni izkupiček (39:43) pa je drugi najskromnejši v zadnjih enajstih sezonah. Za Dallasom, ki je za slovo izgubil v San Antoniu (94:105) brez Dončića, je na zahodu zaostal le Phoenix, skupno pa so Teksačani z bero 33:49 pustili za seboj šest moštev.

Zaostanek 15 zmag za prebojem v izločilne boje jim vendarle utegne prinesti tudi pozitivne posledice, saj bodo imeli 26,3-odstotne možnosti, da bodo zadržali pravico izbire kakovostnega košarkarja na letošnjem naboru NBA. Ob lanski zamenjavi med Dončićem in Traejem Youngom so se namreč dogovorili z Atlanto, da ji bodo prepustili tudi pravico do izbire na letošnjem »draftu«, vendar le, če ne bodo na potezi med prvimi petimi. Če bodo, bodo zadnji obrok odškodnine poravnali prihodnje leto.
 

Še lani na tekmi All-Star ...


Posamični učinek obeh Slovencev je v obratnem razmerju kot ekipni. Dragić je zaradi poškodb izgubil kar 46 tekem, kar je pustilo velik pečat v njegovi igri in tudi zanesljivosti moštva. Pri skoraj 33 letih je dosegel svojo najslabšo statistiko v zadnjih sedmih sezonah in s položaja prvega strelca Miamija zdrsnil na tretjo stopničko ter v drugi polovici sezone tudi v drugo peterko moštva, kar je zanj zgovorno opozorilo. Toda hkrati ne smemo pozabiti, da je minilo šele leto dni, odkar je igral na tekmi All-Star NBA in tudi v končnici. Prihodnja sezona bo zato zanj poseben izziv, ne le zato, ker mu bo zadnje leto pogodbe z Vročico prineslo 19,2 milijona dolarjev plače.

Dončić je v svoji prvi ameriški sezoni dosegal celo višje številke kot pri Realu in pritrdil napovedim, da mu je košarka v ligi NBA še bolj pisana na kožo kot evropska. V zgodovini ga je med vsemi dosedanjim novinci doslej prekosil le legendarni Oscar Robertson, ki je v sezoni 1960/61 igral s povprečjem 30,5 točke, 10,1 skoka in 9,7 asistence na tekmo. Takrat je v ligi sodelovalo zgolj osem moštev, njegov Cincinnati (zdajšnji Sacramento) pa je bil zadnji v zahodni konferenci. »Veliki O« je seveda osvojil lovoriko za novinca leta, 12-krat nastopil na tekmah All-Star in dosegel rekordnih 181 trojnih dvojčkov, a prvi naslov prvaka osvojil šele, ko je po desetih letih zamenjal okolje in prvo sezono oblekel dres Milwaukeeja ob Lewu Alcindorju, pozneje znanem kot Kareem Abdul-Jabbar. Bo Dončić tako zacvetel ob Kristapsu Porzingisu?