Dončić in Porzingis kot nekoč legendarna Nowitzki in Nash

Košarkarji Dallasa so končali niz pripravljalnih tekem, prihodnji teden pa se bodo lotili boja za končnico lige NBA.
Fotografija: Slovenski as se je v Dallasu imenitno ujel z latvijskim velikanom Kristapsom Porzingisom (levo). FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Slovenski as se je v Dallasu imenitno ujel z latvijskim velikanom Kristapsom Porzingisom (levo). FOTO: USA Today Sports

Niz petih pripravljalnih tekem pred začetkom 74. sezone lige NBA so košarkarji Dallasa končali v slogu iz prejšnjega prvenstva: z drugo zmago, torej s 40-odstotno uspešnostjo. Pa vendar Luka Dončić ne okleva ob vprašanju, kaj si obeta od naslednjih mesecev: »Tokrat se bomo v uvrstili v končnico. Moramo! In kot že lep čas pravim, načrtujem, da bi nekoč osvojil tudi šampionski prstan.«

Ni kaj, drzne besede za komaj 20-letnega člana moštva, ki je v prejšnji sezoni dobilo le 33 od 82 tekem (40,2 odstotka), izenačilo drugi najslabši iztržek kluba v zadnjih dveh desetletjih in zasedlo predzadnje mesto v zahodni konferenci elitne lige. Toda Dončić je že rosno mlad prepričal evropske ljubitelje košarke, da zna delati čudeže, lani pa še Američane. Osvojil jih je na mah z raznovrstno in domiselno igro, s katero je postal vodja Dallasove zasedbe ter v njej prevladoval pri vseh pomembnejših statističnih prvinah. Slednjič je skoraj soglasno osvojil lovoriko za najboljšega novinca leta; na glasovnicah stotih novinarjev je bil kar 98-krat na prvem mestu.

Druga sezona v ligi NBA bo zanj nekaj povsem drugega. Nič več ga ne bomo primerjali s Traejem Youngom, ob njem bo namesto sveže upokojenega Dirka Nowitzkega igral odlični 24-letni latvijski center Kristaps Porzingis, ki je okreval po operaciji strgane križne vezi v kolenu, tekmeci pa ga ne bodo več gledali kot nadobudnega fantiča, ki je izjemno simpatičen tudi navijačem nasprotnih moštev. Vse skupaj bo šlo bolj na nož, kar je potrdil zadnji ogrevalni dvoboj z LA Clippers pred uradnim štartom prvenstva, ki se bo za Dallas Mavericks začel v noči na sredo v merjenju moči z Washingtonom. Dončić se je v tretji četrtini zapletel v prerivanje z branilcem Teranceom Mannom in oba sta si prislužila tehnični napaki. Ljubljančan je sicer ob zmagi s 102:87 zbral 15 točk, 13 skokov in 3 asistence, a tudi 9 izgubljenih žog, Porzingis pa je dodal 18 točk in 13 skokov.

Slovenski as se je v Dallasu imenitno ujel z latvijskim velikanom Kristapsom Porzingisom (levo). FOTO: USA Today Sports
Slovenski as se je v Dallasu imenitno ujel z latvijskim velikanom Kristapsom Porzingisom (levo). FOTO: USA Today Sports

 

Dodatno obogatil repertoar


»Zavedam se, da bo marsikaj drugače. Toda pod pritiskom igram od 16. leta starosti in v tem času sem ga vzljubil,« pravi slovenski as in zagotavlja, da se je dobro pripravil na nove izzive ter dodatno obogatil svoj košarkarski repertoar. »Želim napredovati in se že v naslednji sezoni bolje odrezati pri vseh prvinah,« dodaja Dončić, ki je po poročanju podrobnih spremljevalcev razmer namenil posebno pozornost prostim metom, saj jih je v prejšnjem prvenstvu izvajal z 71,3-odstotno (ne)natančnostjo, torej šest odstotkov pod povprečjem v ligi NBA. Dodatno je vadil tudi mete vsaj pol metra za črto za tri točke, centrske poteze za primere, ko ga bodo spremljali nižji tekmeci, in nova preigravanja.

»Luka bo postal še hujša nočna mora za tekmece. Uživam pri skupni igri, čeprav se morava še uskladiti do zadnje podrobnosti,« je prepričan 221 cm visoki Porzingis, ki je konec junija podpisal z Dallasom petletno pogodbo, vredno 158 milijonov dolarjev. V naslednji sezoni bo zaslužil 27,3 milijona, torej skoraj 20 milijonov več kot Dončić, kljub razliki v prejemkih pa sta na prvih skupnih tekmah odlično sodelovala. Ameriški novinarji celo napovedujejo, da bosta z Dončićem tvorila tako uspešno navezo, kot sta jo ob prelomu tisočletja Nowitzki in Steve Nash. Vprašanje je le, kako jima bodo lahko sledili soigralci, med katerimi sta najbolj znani okrepitvi srbski orjak Boban Marjanović in branilec Seth Curry, mlajši brat slovitega Stephena Curryja iz Golden Stata.

Trener Rick Carlisle meni, da ima Dončić pri 20 letih veliko rezerve v igri. FOTO: USA Today Sports
Trener Rick Carlisle meni, da ima Dončić pri 20 letih veliko rezerve v igri. FOTO: USA Today Sports

 

Pohvale Reggieja Millerja


»Po seriji odmevnih prestopov v ligi NBA ne manjka fantastičnih navez. Pri LA Clippers sta združila moči Kawhi Leonard in Paul George, pri LA Lakers LeBron James in Anthony Davis, pri Brooklynu bosta odlična Kevin Durant in Kyrie Irving, ko si bosta opomogla po poškodbah. Dončić in Porzingis ne zaostajata veliko za njimi, vidi se jima, da se dobro poznata, ker sta že igrala eden proti drugemu in se proučila med seboj. Toda pošteno se bosta morala potruditi, saj bo konkurenca v zahodni konferenci še močnejša kot v prejšnjih sezonah,« je odločen legendarni as Reggie Miller, zdaj analitik na televizijski mreži TNT, ki je pred prejšnjo sezono napovedal, da bo Dallas eno od prijetnih presenečenj prvenstva in da se bo uvrstil v končnico. Uštel se je za 15 zmag, a se kot vedno, poskušal izmuzniti s spretnim jezikom.

»Kot veste, sem običajno korak pred časom. Zato sem imel lani v mislih že sezono 2019/20, v kateri vidim Teksačane na 8. mestu med zahodnimi klubi. Morda bi bili tako visoko tudi lani, če ne bi imeli toliko težav s poškodbami. Fantastični Luka ni zmogel vsega sam,« poudarja zdaj 54-letni »Killer Miller«, ki je 18 let nosil dres Indiane.

Preberite še:

Komentarji: