Dončić je tudi kot »Litovec« kos največim asom

Ob zmagi nad Portlandom je še enkrat prepričal trenerja Carlisla, da je košarkar za velike naloge.
Fotografija: Luka Dončić je bil vesel uspeha nad četrto zasedbo zahodne konference, levo poraženi Jusuf Nurkić. FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Luka Dončić je bil vesel uspeha nad četrto zasedbo zahodne konference, levo poraženi Jusuf Nurkić. FOTO: USA Today

Večini Američanov se še vedno ne sanja, kje se je rodil Luka Dončić. Za marsikoga je prišel v Dallas iz nekdanje Sovjetske zveze in tudi na spletnem portalu NBC Sports so ga včeraj oklicali za Litovca. Pri vsem drugem pa so v glavnem zadeli v polno. V množici laskavih pohval so zapisali, da je ob zadnji zmagi nad Portlandom (102:101) dodal še en zidak v temelje legende o odličnem košarkarju, ki je še pred 20. rojstnim dnevom enakovreden največjim asom lige NBA.

Konec odličen, vse odlično, bi lahko posodobili stari izrek, potem ko je Dončić s soigralci spravil na kolena četrto zasedbo zahodne konference z dvema vrhunskima branilcema: 9. strelcem prvenstva Damianom Lillardom (povp. 26,2) in 20. CJ McCollumom (21,3). Po treh četrtinah je Ljubljančan zmogel 15 točk ob skromnem metu iz igre 4:11, nekaj trenutkov pozneje pa je njegovo moštvo zaostajalo s 15 točkami razlike. Toda v odločilnih trenutkih se je še enkrat »zgodil« Luka Dončić. V zadnjem delu tekme (24:9) je dosegel 13 točk z metom 5:9 in skupaj s stotnijo glasnih slovenskih navijačev na tribunah za kratko proslavil 26. zmago Teksačanov v 55 tekmah sezone.

»Običajno ga ne pustim v igri vseh 12 minut v zadnji četrtini. Še vedno ima namreč obdobja, v katerih ga ritem tekme ponese kot mladega žrebička. Tokrat pa smo ga potrebovali, da bi lahko izkoristili priložnost, ki se nam je ponujala. Zelo mi je všeč, da je Luka pripravljen prevzeti breme v odločilnih trenutkih, je eden od dinamičnih mladih košarkarjev z izdatno mero karizme, ki vlivajo soigralcem samozavest. Pripravljamo ga za čase, ko bomo morali zmagovati v serijah, da bi se lahko kosali z najboljšimi,« je ocenil Dallasov trener Rick Carlisle, ki še vedno čuti posledice izgube treh članov udarne peterke moštva zaradi velike kupčije z New Yorkom.
 

Prvi iz nekdanje Jugoslavije


Med prišleki Tim Hardaway mlajši, sin nekdanjega petkratnega udeleženca tekem All-Star NBA, že izdatno pomaga Dončiću. Vse pa najbolj zanima, ali se bo zvezda prestopa Kristaps Porzingis zares vrnil na igrišča šele jeseni in ali bo pred tem podpisal daljšo pogodbo z Dallasom. Z njim in nekaj manj kot 30 milijoni dolarjev razpoložljivega kapitala v plačilnem limitu bi lahko sestavili konkurenčno zasedbo, ki ne bo izključno odvisna od vragolij svojega najmlajšega košarkarja.

Dončićeva strelska krivulja resda sega vse višje: novembra je dosegal 17,7 točke na tekmo, decembra 21,1, januarja 22,4 in v prvih štirih februarskih nastopih kar 25,5, tako da s skupnim povprečjem 20,8 točke zaseda 24. mesto v prvenstvu. Tik za njim sta dva udeleženca letošnje tekme All-Star iz nekdanje Jugoslavije, Črnogorec Nikola Vučević (Orlando, 20,5) in Srb Nikola Jokić (Denver, 20,4). Le malo nižje pa je Portlandov center Jusuf Nurkić iz vasi Živinice pri Tuzli (15,2 točke in 10,1 skoka), ki se je do polnoletnosti poltretje leto kalil v Laškem skupaj z rojakom Alenom Omićem in bil na pragu pridobitve slovenskega potnega lista, a ko je najprej odšel za dve sezoni k Cedeviti in leta 2014 v ZDA, se je odločil, da bo igral za reprezentanco rodne BiH.

Dallas : Portland 102:101 (Dončić 28 – za dve 5:10, za tri 4:10, prosti meti 6:8, 9 skokov in 6 asistenc v 38 minutah, Hardaway 24, Powell 13; Lillard 30, Nurkić 18 točk in 10 skokov, McCollum 14).

Preberite še:

Komentarji: