Dončić našel osamo, Dragić se še ni lotil tuhtanja o prihodnosti

Miamijev as se bo moral odločiti, ali bo še eno sezono vztrajal v Miamiju ali bo že letos okusil trg proste delovne sile.

Objavljeno
29. april 2019 12.02
Posodobljeno
29. april 2019 12.02
Goran Dragić (7) bo odigral naslednjo uradno tekmo šele v drugi polovici oktobra. FOTO: USA Today
Poltretji teden je že minil od zadnjih nastopov slovenskih košarkarjev v ligi NBA. Luka Dončić je po obisku Madrida, kjer je prejel posebno Realovo priznanje za zasluge v prejšnji sezoni, zagotovil, da se bo za nekaj časa umaknil v osamo in da ga ne bomo zasledili niti na družbenih omrežjih. Obljubi za zdaj ostaja zvest, prav tako pa Goran Dragić napovedi, da si bo vzel kar nekaj časa za premislek, ali naj kariero nadaljuje v Miamiju.

Natanko teden dni pred praznovanjem 33. rojstnega dneva je Ljubljančan pred novim pomembnim razpotjem. Izkoristi lahko pravico do zadnje sezone v pogodbi z Vročico, ki bi mu prinesla dodatnih 19,2 milijona dolarjev, lahko pa trg proste delovne sile okusi že letos poleti. A kot pravi, še ni pripravljen za sprejemanje tako pomembnih odločitev. »Priznati moram, da o tem še nisem veliko razmišljal. Od zadnje odigrane tekme sem bil v glavnem doma in užival v družinskem krogu. Le na kratko sem se sestal s predsednikom kluba Patom Rileyjem in povedal sem mu, da bo prvi, ki bo izvedel za moje načrte, ko bo prišel pravi čas. Pred tem se moram temeljito pogovoriti tudi z ženo in zastopniki, zdaj želim imeti še nekaj časa za sproščene počitnice,« pravi Dragić, ki je leta 2015 sklenil petletno pogodbo z Miamijem, vredno 85 milijonov dolarjev.

Enajsta sezona pod ameriškimi obroči je bila zanj v marsičem najtežja, saj je zaradi zdravstvenih težav in decembrske operacije kolena izgubil kar 46 od 82 tekem v rednem delu prvenstva. Na igrišča se je vrnil že konec februarja, a ni mogel prikriti, da ne zmore hudih obremenitev na vsaki tekmi. Če bi bil povsem zdrav, bi morda pomagal soigralcem do mesta v končnici, tako pa so pristali na desetem mestu v vzhodni konferenci s petimi zmagami manj kot sezono poprej, ko so se prebili v izločilne boje in klonili v 1. krogu proti Philadelphii.

image
V Miamiju zelo uživa v ribolovu v družbi sina Matea. FOTO: Osebni arhiv

 

Vročica ima predrago moštvo


»Koleno je po operaciji vsak dan bolje, kar je potrdil tudi klubski zdravnik. Pred začetkom prihodnje sezone ga bom moral le dodobra okrepiti, kar bo moja zadolžitev. Vem, kaj moram storiti, da se bom vrnil na sto odstotkov telesne pripravljenosti,« je prepričan Dragić, ki bo prisluhnil tudi signalom iz pisarn Vročice. Klub ima namreč za naslednjo sezono sklenjene pogodbe s 13 košarkarji v skupni vrednosti 140 milijonov dolarjev, kar je precej nad določenim plačilnim limitom v višini 109 milijonov $. Da bi se ognil plačilu izdatnih dajatev »na razkošje«, bo zagotovo poskušal poceniti igralski kader in vodilni bodo najprej postavili pod drobnogled najdražje člane zasedbe. S krilnim centrom Ryanom Andersonom, ki je v tej sezoni zaslužil kar 20,4 milijona dolarjev za povprečje 2,5 točke in 2,2 skoka, naj se predvidoma razšli do 10. julija, pod vprašajem pa je tudi center Hassan Whiteside, saj je nezadovoljen z igralno minutažo in ima tako kot Dragić možnost prekiniti sodelovanje z Miamijem, čeprav bi v naslednji sezoni zaslužil kar 27,1 milijona dolarjev.

»Odločitev ne bo lahka niti za košarkarje niti za klubsko vodstvo. Če bi obstajala preprosta rešitev, bi jo verjetno že sprejel. V Miamiju sem srečen, toda na koncu bom moral pretehtati številne dejavnike, da bi uvidel, kaj bo najbolje za mojo kariero in družino. Kje me bodo najbolj želeli videti v moštvu, kjer se lahko dobro počutimo, možnost zmagovanja ... Odločitev je lahko tudi dolgoročna, a zdaj še nisem v stanju, da bi gledal daleč v prihodnost. Nasploh se poskušam izogibati prehitevanju dogodkov, saj mi običajno ne prinese nič dobrega. Najprej želim spraviti v red svoje telo, nato bodo prišle na vrsto druge poteze,« razmišlja Goran Dragić pred skokom v domovino. V Miami se bo vrnil poleti in takrat bo zagotovo vedel veliko več kot danes.