Luka Dončić brez kapetanskega traku, vendar v prvi peterki

Dallasov as pričakovano v začetni peterki za tekmo All-Star NBA, ki jo bo gostil Chicago, največ glasov je prejel zvezdnik Los Angeles Lakers.
Fotografija: Luka Dončić se je z vrtoglavo naglico povzpel med največje zvezdnike lige NBA. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić se je z vrtoglavo naglico povzpel med največje zvezdnike lige NBA. FOTO: USA Today Sports

Lani se je Luki Dončiću kljub ogromni podpori ljubiteljev košarke z vsega sveta za las izmuznil nastop na tekmi All-Star NBA. Letos bi se moral zgoditi pravi čudež, da ne bi postal član ene od začetnih peterk moštev, ki se bosta 16. februarja pomerili na spektaklu v Chicagu. In se ni, slovenskega asa so izbrali v prvo peterko zahodne konference.

Za malo se mu je izmuznil kapetanski trak, ki ga prejme košarkar z največ prejetimi glasovi navijačev. To je bil letos spet LeBron James.

Slovenskega asa so izbrali v prvo peterko zahodne konference. FOTO: USA TODAY Sports
Slovenskega asa so izbrali v prvo peterko zahodne konference. FOTO: USA TODAY Sports


Po predzadnjem štetju glasov je slovenski as s 4.598.323 glasovi zaostajal za velezvezdnikom LA Lakers LeBronom Jamesom za 82.001 glas (na vzhodu je bil prvi Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja s 4.474.107), končne številke pa so prireditelji razkrili drevi v posebni televizijski oddaji.

James je ostal prvi na zahodu (6.275.459 glasov), Antetokounmpo (5.902.286) pa na vzhodu, tako da bosta imeli zvezdniški ekipi ista kapetana kot lani. Dončić je bil po številu glasov drugi tako na zahodu kot skupno (6.111.735), vendar se mu uvrstitev v prvo peterko zahoda ni mogla izmuzniti. Sestavljajo jo: LeBron James, Anthony Davis (oba LA Lakers), Kawhi Leonard (LA Clippers), Luka Dončić (Dallas) in James Harden (Houston).



Prvo peterko vzhoda sestavljajo: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Pascal Siakam (Toronto), Joel Embiid (Philadelphia), Kemba Walker (Boston) in Trae Young (Atlanta).



Letos ni bilo nobenega dvoma, Dončić je bil med branilci v zahodni konferenci na prvem mestu pri vseh odločevalcih o začetni peterki, navijačih, igralcih in predstavnikih medijev. FOTO: AFP
Letos ni bilo nobenega dvoma, Dončić je bil med branilci v zahodni konferenci na prvem mestu pri vseh odločevalcih o začetni peterki, navijačih, igralcih in predstavnikih medijev. FOTO: AFP


Podpora javnosti je tvorila 50 odstotkov deleža, po 25 odstotkov so šteli še izidi ločenega glasovanja aktivnih košarkarjev lige NBA in medijev, ki so lani Dončiću priprli vrata tekme All-Star, saj je med navijači zaostal le za Jamesom. Mediji so mu namenili 6. mesto med visokimi košarkarji zahoda, še za odtenek slabše (8.) se je odrezal pri igralcih. Njegove upe pa so dokončno razblinili trenerji, ki so dopolnili seznam nastopajočih, tako da se je moral zadovoljiti z nastopom na tekmi vzhajajočih zvezd lige NBA in preizkušnji v košarkarskih veščinah.

Letos ni bilo nobenega dvoma, Dončić je bil med branilci v zahodni konferenci na prvem mestu pri vseh odločevalcih o začetni peterki, navijačih, igralcih in predstavnikih medijev.



Jason Kidd (desno) in Dirk Nowitzki (levo) sta edina Dallasova košarkarja, ki sta igrala v začetni peterki na tekmi All-Star NBA. FOTO: Reuters
Jason Kidd (desno) in Dirk Nowitzki (levo) sta edina Dallasova košarkarja, ki sta igrala v začetni peterki na tekmi All-Star NBA. FOTO: Reuters

 

Pred Dončićem le Kidd


»Glasovanje sem spremljal z zanimanjem, saj mi veliko pomeni, da me ljubitelji košarke cenijo. Veliko mi pomeni sleherni glas. Letos je marsikaj drugače, kot je bilo lani, nisem pa prepričan, da bi lahko v zadnjem hipu skočil na prvo mesto v zahodni konferenci. LeBron je vendarle LeBron. V vsakem primeru pa je celotno dogajanje nekaj posebnega zame,« je zadovoljen Dončić, ki bo obogatil tudi zgodovino moštva Dallas Mavericks. Iz njegovih vrst se je doslej le Jason Kidd (leta 1996, v njegovi drugi sezoni v ligi NBA) neposredno uvrstil v začetno peterko za tekmo All-Star, za njim pa je nekaj podobnega dvakrat okusil Dirk Nowitzki (v letih 2007 in 2010), ki pa je obakrat vskočil v uvodno peterico namesto poškodovanega košarkarja.



Slovensko košarko je na dosedanjih 68 tekmah vseh zvezd zastopal le Goran Dragić leta 2018, ko je zapolnil vrzel po poškodbi Kevina Lova.

Po drevišnji predstavitvi elitne deseterice lige NBA bodo priprave na vikend All-Star potekale po naslednjem sporedu:

30. januar: razglasitev preostalih 14 udeležencev spektakla.
6. februar: porazdelitev košarkarjev v dve moštvi po izboru Jamesa in Antetokounmpa.
16. februar: 69. tekma vseh zvezd.

Komentarji: