Dončića ni mogel ustaviti niti čarovnik Obradović (FOTO in VIDEO)

Slovenski čudežni deček je po nagradi za najboljšega igralca evrolige osvojil še lovoriko z Realom in priznanje MVP finalnega turnirja.

Objavljeno
20. maj 2018 23.09
Posodobljeno
21. maj 2018 10.11
Luka Dončić je proslavljal z družino. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Beograd - Beograd – Sezona, ki se je za slovenske košarkarje sanjsko začela na EP, se za Luko Dončića pravljično nadaljuje. V soboto je bil kot prvi Slovenec doslej in najmlajši na splošno izbran za najboljšega igralca v evroligi, dan pozneje še za MVP finalnega turnirja, kar je za 19-letnega mladeniča izjemen podvig. Odlično je šlo od rok tudi Realu: po zmagi nad CSKA je v finalu ugnal Fenerbahče.


 

Real je proslavil že deseto lovoriko


Na lanskem F4 so se turški prvaki prvič povzpeli na Olimp, Madridčani so zapustili Istanbul kot četrti in s sklonjenimi glavami. V Beogradu se je ogromno spremenilo, predvsem po zaslugi preobrazbe slovenskega čudežnega dečka, ki je pred letom dni zmogel le šest točk na dveh tekmah skupaj (iz igre je metal 0:9), minuli konec pa tako kot vso sezono prekosil vse zvezdnike evrolige. Ustaviti ga ni mogel niti čarovnik na klopi Fenerbahčeja Željko Obradovič, ki si je obetal, da bo v domovini osvojil že deseti naslov celinskega prvaka, a moral biti navzoč tekmečevemu jubileju. Real je proslavil že deseto lovoriko (drugi najuspešnejši je CSKA s sedmimi), a šele drugo v zadnjih 23 letih; prvi je bil tudi pred tremi leti v Madridu.

image
Slovenskemu čudežnemu dečku je čestital tudi Realov predsednik Florentino Perez. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Luka Dončić (v finalu za dve 2:4, za tri 1:4, prosti meti 8:10, trije skoki in štiri asistence v 29 minutah igre) je prvi Slovenec po Jaki Lakoviču in Erazmu Lorbku (leta 2010), ki se lahko pohvali z naslovom prvaka evrolige. Da je pravi šampion, je potrdil tudi v odločilnem dvoboju, čeprav je moral dramo v zadnjih sekundah spremljati s klopi zaradi petih osebnih napak. Toda Trey Thompkins in Fabien Causeur sta vendarle preprečila zasuk, potem ko se je Realova prednost s 74:63 stopila na tri točke. Najboljše običajno spremlja tudi sreča. 

Vsa priznanja bi zamenjal za naslov prvaka


Junak Beograda je bil v tej sezoni statistično najbolje ocenjeni košarkar (in četrti strelec) evrolige, uvrstil se je v elitno peterko tekmovanja – z Nickom Calathesom (Panathinaikos), Nandom de Colojem (CSKA), Tornikom Šengelio (Baskonia) in Janom Veselyjem (Fenerbahče) in drugič zapored prejel priznanje za najobetavnejšega igralca elitne lige, v soboto pa je prebil še en mejnik. Kot prvi Slovenec je prejel lovoriko za najboljšega košarkarja celotne evroligaške sezone, ki ga v takšni obliki podeljujejo od leta 2005. Pred tem so izbirali najboljše za različne stopnje tekmovanja (redni del, top 16 ...), v obeh primerih pa so se med slavljenci vedno znašla le najuglednejša imena košarke na stari celini. Luka Dončić je, denimo, nasledil klubskega soigralca pri Realu Sergia Llulla.

image
Slavje Luke Dončića FOTO: Andrej Isakovic/AFP


image
FOTO: Infografika/


Komaj 19-letni Ljubljančan je bil sploh glavni zvezdnik celotnega finalnega turnirja in sobotne slovesne prireditve v beograjski mestni skupščini. Priznanje je prejel kot najmlajši v zgodovini tekmovanja (doslej je imel primat Miloš Teodosić s 23 leti), izročil pa mu ga je sloviti Grk Theodoros Papaloukas, ki je bil okronan za najboljšega leta 2007. Podelili so še nagrado za čarobno potezo sezone Čehu Janu Veselyju, Rus Aleksej Šved (Himki) je bil najučinkovitejši strelec, Kyle Hines (CSKA) pa je iz rok ambasadorja evrolige Matjaža Smodiša prejel priznanje za najboljšega obrambnega moža. 

image
Luka Dončić je nagrado prejel iz rok legendarnega trenerja Dušana Ivkovića. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

 

Ni čutil nikakršnega pritiska


»Hvala navijačem in trenerjem ter tudi vsem, ki so me podpirali. Še posebno Sergiu Llullu in Chachu Rodriguezu, od katerih sem se v Madridu ogromno naučil. Res je, da sem rekel, da bi vsa posamična priznanja zamenjal za moštveno zmago v evroligi, toda sanje so zdaj postale resničnost. Po osvojitvi zlate kolajne na EP sem v Beogradu dosegel nov vrhunec, zato mi kar ne diši razmišljati o ligi NBA. Amerika mi verjetno ne more pobegniti, kar sem dosegel v minulem letu, pa je že dejstvo, ki ga ne bom nikoli pozabil. Zato nisem čutil nikakršnega pritiska, ker so me spremljali številni ogledniki iz ZDA. Ko si na igrišču, nimam časa razmišljati o pritisku,« je ob imenovanju dejal Dončić, ki ga je na podelitvi spremljala mama Mirjam, zvečer pa ga je v hotelu obiskal oče Sašo.

Žalgiris osvojil tretje mesto
V tekmi za tretje mesto je Žalgiris premagal CSKA s 79:77 (Jankunas in Micić po 15, Pangos 9, Udrih 2; Hunter in Kulagin po 14, Higgins 12).