Dončić razveselil slovenske navijače, a poskrbel tudi za nekaj solzic

Sloviti Madison Square Garden je gostil najstnika iz Slovenije, ki bo po napovedih še leta eden od obrazov košarkaškega vrha sveta. Tam je bil tudi naš ameriški dopisnik.
Fotografija: V New Yorku je pozdravil četico slovenskih navijačev, ki ga je prišla bodrit. FOTO: Tadeja Lampret/POP TV
 
Odpri galerijo
V New Yorku je pozdravil četico slovenskih navijačev, ki ga je prišla bodrit. FOTO: Tadeja Lampret/POP TV  

New York – Navdušeno ploskanje, vzklikanje in klici »Luka, Luka!« so napolnili slovito dvorano Madison Square Garden, ko je večina gledalcev že zakorakala v ledeni newyorški večer. Novopečeni zvezdnik najboljše košarkarske lige na svetu se je po zmagi nad domačimi Knicksi odpravil na tribune, kjer ga je potrpežljivo čakalo nekaj deset slovenskih navijačev.

Srečanje ni bilo dolgo, globoko v drobovju dvorane je čakal avtobus, ki je košarkaško moštvo iz Dallasa odpeljal na letališče, saj jih danes že čaka tekma z Detroitom. Luka Dončić je stisnil nekaj rok, se postavil na sredo gruče za skupinsko fotografijo in se vsem zahvalil, da ga spodbujajo, medtem ko je tiskovna predstavnica kluba v ozadju vpila, naj ga nihče ne prosi za podpis.

Nato se je moral odpraviti nazaj k soigralcem, kar je povzročilo nekaj solza dveh mladih navijačev, ki v ekspresnem srečanju nista mogla stisniti roke svojemu idolu. Še posebej, ker sta zanj pripravila velik napis Dajmo, Luka! Ampak žalost ni trajala dolgo, »Upal sem, da se bova slikala, malo sem bil žalosten, ampak je bilo vseeno krasno,« je dejal mladi Luka po srečanju z velikim Lukom. »Moram reči, da je najboljši slovenski igralec v NBA,« je strokovno ocenil in dodal, da bo za vedno njegov navijač.
 

Žalost v Georgii


Tekma med Dallasom in trenutno najslabšim moštvom lige (Dallas je zmagal s 114 proti 90) bo šla hitro v pozabo. Najbolj zabavni trenutki so bili hrumeči pozdravi domačih navijačev Dirku Nowitzkemu, saj je to poslovilno leto legendarnega nemškega veterana, ki v vsaki dvorani doživlja navdušene ovacije. Newyorški ljubitelji košarke so ob glasnem aplavzu vstali na noge, ko je s klopi stopil na parket, trubune so znova zahrumele, ko je njegova prva trojka zdrsnila skozi mrežico. »Tukaj sem vedno užival, to je bila ena od mojih najljubših dvoran,« jim je naklonjenost vrnil po tekmi. Dončić je imel po izbruhu v Torontu, kjer je s 35 točkami in trojnim dvojčkom znova pisal zgodovino, zanj tih večer (16 točk pri 7 zadetih od 18 metov, 8 skokov, 5 podaj). Trener Dallasa Rick Carlisle je že pred tekmo dejal, da je to dvorana, polna energije, »to je Gotham, spoštovati moraš vsako sekundo, ko si v njej«. Ko iz prve vrste vate zrejo največji zvezdniki sveta zabave.

Luka Dončić in Dirk Nowitzki drug drugega zbadata o njuni vlogi čez dva tedna, ko bo Nemec častni trener moštva mladih tujcev v ligi NBA, na čelu s Slovencem. FOTO: USA TODAY
Luka Dončić in Dirk Nowitzki drug drugega zbadata o njuni vlogi čez dva tedna, ko bo Nemec častni trener moštva mladih tujcev v ligi NBA, na čelu s Slovencem. FOTO: USA TODAY


Dončić se vsaj navzven ne pusti zmesti, »zame je vsaka dvorana enaka, enaka je vsaka tekma,« je na jutranjem treningu dajal vtis, da ga to ne vrže iz tira. A je hkrati priznal, da je MSG najbolj slaven košarkarski hram na vsem svetu in da bo prvi nastop v njem posebno doživetje. Ko so novinarji še naprej vrtali vanj, ali ga je trener posebej pripravil, si je hitro znova nadel stoično masko »saj je samo košarka, v vsaki dvorani lahko igraš slabo, lahko igraš dobro, zame je vedno ista igra«. Le da jo igra zelo dobro, s povprečjem več kot 20 točk, 6,9 skoka in 5,4 podaje je na vrhu najboljših novincev v ligi NBA. Kar posebej boli navijače kluba iz Atlante, ki je lani poleti Slovenca izbral kot tretjega igralca na naboru, a ga nato nemudoma prodal Dallasu. »Ne morem povedati, kako nam je žal. Za to ni besed,« je v dvigalu na poti na tribune čustva, ki prevevajo navijače iz zvezne države Georgia, skušal izraziti eden od njih.
 

Cuban in slovenščina


Slovenski košarkar bo zagotovo nastopil med najbolšimi, ni pa še jasno ali samo med novinci ali pa med  vsemi igralci lige NBA. FOTO: AFP
Slovenski košarkar bo zagotovo nastopil med najbolšimi, ni pa še jasno ali samo med novinci ali pa med  vsemi igralci lige NBA. FOTO: AFP
Čez dobra dva tedna je na vrsti ligaški premor, ko bodo največji zvezdniki NBA odšli v Charlotte v Severni Karolini in zabavali navijače s spopadom moštev LeBrona Jamesa in Stepha Curryja. Dončić je dobil presenetljivo podporo milijonov, ki so ga že v njegovem prvem letu želeli med najboljšimi, ali bo res, bodo ponoči odločili ameriški trenerji. »Vem, kam bo šel moj glas,« je dejal Carlisle (ki ne more glasovati za člane svojega moštva) ter dodal, da tudi drugi trenerji cenijo njegovega varovanca. Slovenec, ki je za zdaj trdno na poti do najboljšega novinca v ligi, bo zagotovo nastopil na tekmi, kjer se bodo pomerili mladi igralci ZDA in preostalega sveta. Pri čemer bo častni trener slednjih nihče drug kot Nowitzki. Ki je nemudoma imel nekaj navodil za soigralca. »Rekel sem mu, da mora igrati na vso moč, ali pa ga bom zamenjal. Trd trener bom, rad bi mu dal lekcijo,« je med dopoldanskim treningom dejal s širokim nasmeškom.

Na drugi strani dvorane je pred novinarji vedno nekoliko zadržanemu Dončiću obraz prešinil navihan nasmešek, ki je razkrival, da je v zgodaj odraslemu fantu še vedno nekaj otroške šegavosti. »Bo Dirk dober trener? Ni šans. Zamenjal bom ekipo.« Ko so z druge strani igrišča prinesli napoved Nowitzkega, da ne bo prizanašal svojemu mlademu soigralcu, je Slovenec še bolj užival v zbadanju, »saj sem rekel, odšel bom k drugi ekipi, nočem igrati zanj«. A v Dallasu ni dvoma, ko se Nowitzki poslavlja, je Dončić prihodnost. »Luka je izjemen. Star je le 19, kar pomeni, da bo le še boljši in boljši. Res smo navdušen, da je naš član,« si je lastnik Dallasa Marc Cuban mel roke nad spretno trgovino, s katero so prišli do ta hip najbolj vročega igralca mladega igralca lige. Potem pa si je začel lomiti jezik ob tem, kako pozdraviti slovenske gledale. »Pouzdreljni? Žeivju? Oh.. ali pri vas govorite Rusko?«
 

Sanje s trnji


Dončić v New Yorku ni imel najbolj bleščečega večera. FOTO: AFP
Dončić v New Yorku ni imel najbolj bleščečega večera. FOTO: AFP
Dončiću se za zdaj dan za dnem uresničujejo sanje. »Ko sem bil majhen, sem sanjal, da bi bil lahko v NBA. Če bom lahko igral tudi na tekmi zvezdnikov, bi bilo pa to nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi,« je dejal po tekmi v New Yorku. Še posebej, če ga bo v svoje vrste vzel njegov veliki vzornik James, a vse vrtnice imajo trnje. Dallas je še vedno zelo povprečno moštvo, ki povrh vsega igra v zahodni konferenci, kjer dobre ekipe hodijo druga po drugi, zato za zdaj ne kaže, da se bodo uvrstili v končnico. »Vedno sem bil v ekipi, ki ima veliko zmag, tako da to zame precej težavno, izgubiti toliko tekem,« je priznal. A v isti sapi dodal, da so sredi prenove in sestavljajo novo ekipa, »tako da bo šlo samo na boljše«.

Hkrati ga čakajo veliki čevlji, dobesedno in simbolično. »Navijači ga imajo radi, vedo, da je prihodnost moštva. Toda reči, da je novi Nowitzki... veste, tega nihče ne trdi, doseči kaj takega je izjemno, izjemno težko. Luka bo lahko neverjeten, a še vedno ne čisto Dirk,« je Tim Cato iz športnega časnika The Athletic opisal težaven preizkusni kamen za mladega Slovenca. »Toda že zdaj je jasno, da je Luka v vsakem primeru temeljni kamen Mavericksov po Dirku«.

Preberite še:

Komentarji: