Dončićeva izključitev in »Evroliga, mafija!«

Evroligaški dvoboj Reala in Valencie bo ostal v spominu predvsem zaradi hitre izključitve Luke Dončića. 

Objavljeno
20. december 2017 14.46
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec

Madrid − Širil je roke in se v nejeveri prijel za glavo. Izbruhnil je koncert žvižgov 10.000 navijačev v dvorani. Luka Dončić je obrnil hrbet slovenskemu sodniku Damirju Javorju. Malo sključen se je napotil proti slačilnici, a se je na pol poti premislil in se obrnil. Po nekaj krepkih besedah je spet odšel proti kotu palače športov, delavci pa so hiteli odmikati zastor, ki pokriva dostop do slačilnice.

Takoj ko je bil zunaj pogleda javnosti, je besno brcnil v predor. Talentirani 18-letni Dončić še nikoli ni bil tako jezen, ali pa tega vsaj ni pokazal tako jasno kot tokrat. V dvorani je z dela tribun, kjer se zbirajo najbolj vročekrvni navijači, odmevalo »Evroliga, mafija!«. Ta incident je zasenčil vse ostalo na tej tekmi, ki jo je Real z 91:76 gladko dobil. Dončić je najprej dobil nešportno napako, ko je v protinapadu pri poizkusu zabijanja s komolcem razbil nos Tiborju Pleissu, čeprav je sodnik najprej dosodil prekršek Pleissu. 

Nato je Dončić napravil prekršek v napadu, protestiral in nasprotnikom pokazal Realov grb na svojem dresu, za kar je dobil tehnično napako, ki je bila v kombinaciji z nešportno zanj usodna. Čeprav je tekla šele druga četrtina. »Ne vem, ali naj se sploh dotaknem sodnikov ali ne,« je začel trener Reala Pablo Laso na novinarski konferenci, nato pa nadaljeval: »Raje bom ostal tiho kot povedal, kaj si mislim o vsem skupaj. Statistični podatki so preprosto neverjetni, povedo vse. V tem tekmovanju igrajo najboljši košarkarji Evrope in treba jih je zaščititi in spoštovati.« 

Nato je še bolj neposredno zaščitil Dončića. »Sodniki so videli kri in spremenili svojo odločitev, Luki so dosodili nešportno osebno napako. To se ne bi smelo dogajati, Luka je morda res storil prekršek v napadu, zagotovo pa ne takšnega za nešportno osebno napako. Zaradi tega je moral Luka zapustiti igrišče, a zdaj mora ostati pameten in se iz tega čim več naučiti,« je še dejal trener devetkratnega prvaka Evrope.

Po tekmi je v slačilnico, kot je to v navadi, prišel tudi predsednik Florentino Perez. Ni znano, ali sta z Dončićem govorila, sta pa oba iz slačilnice prišla nasmejana in se brez izjav napotila proti klubski garaži. Dončićev soigralec Sergio Lull je nato stopil pred novinarje: »Težko verjamem, da se je to zgodilo. Sodnik je najprej Nemcu dosodil nešportno napako, nato pa po ogledu posnetka spremenil odločitev in dosodil nešportno Luki. Težko verjamem, da si človek lahko tako premisli ...«

Sodnike so gledalci iz dvorane pospremili z glasnimi žvižgi, saj je izključitev ljubljenca občinstva v Madridu prebudila navijače. Poročil o Dončićevem besu je dovolj v vseh španskih medijih, odločitev pa bo še nekaj časa burila duhove.