Dragić po prvi vzhodni naslov za Slovenijo

Po nizu odličnih predstav se bodo košarkarji Miamija drevi prvič pomerili z Bostonom v konferenčnem finalu lige NBA.
Fotografija: Goran Dragić se zaveda, da bo Jayson Tatum (v ozadju) trd oreh.
FOTO: Maddie Meyer/AFP
Odpri galerijo
Goran Dragić se zaveda, da bo Jayson Tatum (v ozadju) trd oreh. FOTO: Maddie Meyer/AFP

Orlando – Goran Dragić je leta 2010 okusil finale zahodne konference lige NBA v dresu Phoenixa, letos je z odličnimi predstavami med najzaslužnejšimi, da se bo Miami boril za naslov prvaka vzhodne polovice prvenstva, ki ga ni osvojil še noben slovenski košarkar; Rašo Nesterović, Beno Udrih in Aleksander Vujačič so prišli do šampionskih prstanov na divjem zahodu. Floridska Vročica se bo po osmih zmagah v devetih tekmah končnice drevi (ob 0.40 po slovenskem času) prvič pomerila z Bostonom, ki je bil v rednem delu prvenstva uspešnejši z 2:1 v zmagah.

Od 40 najučinkovitejših košarkarjev pred začetkom izločilnih bojev jih je 32 že končalo sezono, med njimi celotna elitna sedmerica z Luko Dončićem na šestem mestu. Osmerica »preživelih« asov pa s soigralci uspešno usklajuje individualne spektakle z moštvenimi dosežki: v zahodni finale sta se prebila zvezdnika LA Lakers, Anthony Davis (10. med strelci) in LeBron James (12.), medtem ko bo o usodi MVP lanskega finala Kawhija Leonarda (8.) in srbskega asa Nikole Jokića (29.) odločila sedma tekma med LA Clippers in Denverjem, saj je slednji z dvema zaporednima zmagama (ob šestem soočenju s 111:98) izenačil rezultat dvoboja na 3:3.



Najboljši vzhodni zasedbi sta na seznam še vedno dejavnih polnilcev obročev prispevali štiri imena, trije med njimi nosijo Bostonov dres: krilni center Jayson Tatum (15.), organizator Kemba Walker (24.) in branilec Jaylen Brown (26). In ne le to, Kelte odlikuje tudi odlična igra v obrambi, med konferenčnim finalom pa bi lahko dočakali okrevanje člana začetne peterke, krila Gordona Haywarda, ki si je poškodoval gleženj že na prvi tekmi končnice s Philadelphio.
 

Boston ni le Tatum


Miami med smetano zastopa le krilo Jimmy Butler (28.), toda na podlagi statističnih podatkov bi bilo krivično, če bi ga odpisali že pred začetkom dvoboja z edinim vzhodnim tekmecem, s katerim je v tej sezoni izgubil dvakrat. Ne le zato, ker so si njegovi igralci po izločitvi prvega nosilca Milwaukeeja s 4:1 napolnili baterije, medtem ko so se Bostončani utrujali v sedmih tekmah z branilcem naslova Torontom. V zadnjih tednih prevladuje občutek, da so so Dragić & Co. doživeli pravi preporod v Orlandu in dodatno izpopolnili svoje kolektivno kolesje, v katerem ni prostora za sebičnost in zvezdniško dokazovanje. Rezultati so vidni.

»Boston ima res bogat nabor napadalcev, toda mi imamo veliko fantov, ki lahko raznovrstno opravljamo obrambne naloge. Proti Indiani in Milwaukeeju smo se dobro odrezali, zdaj pa nas čaka še težje delo, saj ima Tatum več odličnih asistentov, kot jih je imel Giannis Antetokounmpo. Ne bomo se mogli osredotočiti na enega moža in pozabiti na druge, saj bi nas Brown, Walker in drugi hitro kaznovali. Glavna ovira bo res Tatum, toda Bostonu se bomo morali postaviti po robu kot kolektiv,« poudarja Dragić.

Preberite še:

Komentarji: