Dragiću uhaja končnica, Dončić se je vrnil s 27 točkami (VIDEO)

Oba slovenska košarkarja v ligi NBA sta doživela poraz.
Fotografija: Goran Dragić je ob porazu proti Bostonu prispeval 11 točk. FOTO: USAToday Sports
Odpri galerijo
Goran Dragić je ob porazu proti Bostonu prispeval 11 točk. FOTO: USAToday Sports

V severnoameriški košarkarski ligi NBA potekajo sklepni boji za mesta v končnici. Košarkarji Miami Heat so v boju za osmo mesto v vzhodni konferenci izgubili tekmo proti Boston Celtics s 102:112. Goran Dragić je v 37 minutah na parketu prispeval 11 točk, pet podaj in dva skoka. Poraz je doživel tudi Luka Dončić, čeprav je ob vrnitvi po poškodbi dosegel 27 točk.

V boju za osmo mesto na vzhodu je tekmec Miamija Orlando Magic zmagal doma proti New York Knicks s 114:100. Orlando, ki je skočil na osmo mesto, ki še pelje v končnico, ima eno zmago več od Miamija, ki ima na trenutno devetem mestu na svojem računu 38 zmag in 40 porazov.

Do konca rednega dela sezone ima Miami še tri tekme, Orlando pa dve.


Prebolel udarec v koleno


Ponoči je pod obroči zaigral tudi Dončić, ki je kandidat za naziv najboljšega novinca leta v ligi NBA. Dončić je z Dallas Mavericks, ki je že izpadel iz bojev za končnico, izgubil proti ekipi Minnesota Timberwolves z majhno razliko s 108:110.
Dončić, ki je zadnji dve tekmi izpustil zaradi udarca v koleno, ki ga je prejel na »slovenskem dvoboju« v Miamiju, je bil najboljši posameznik Dallasa s 27 točkami, 12 skoki in šestimi podajami, a je zgrešil mogoče odločilno trojko (106:106) dobro minuto pred koncem obračuna.

Dallas je prav na koncu zapravil še eno priložnost za zmago. Novinec Jalen Brunson je ob zvoku sirene zgrešil met za tri točke. Lahko bi metal tudi Dončić, vendar je nesebično podal do Brunsona.

"Zame sploh ni bilo dvoma. Verjamem vanj, tako kot celotna ekipa, zato sem mu tudi podal. Bil je dober met. Včasih gre notri, včasih ne," je po koncu tekme novinarske dileme potešil Dončić, ki bo sezono končal s povprečjem 20 točk, sedem skokov in pet podaj. Tega na preostalih štirih tekmah ne more poslabšati.
 

Na ravni velikega Robertsona


Edini novinec, ki mu je uspel takšen oziroma še boljši statistični izkupiček v kategorijah točk, skokov in podaj v zgodovini lige NBA, je bil veliki Oscar Robertson v sezoni 1960/61. Dončićeva statistika je sicer natančneje 21,2 točke, 7,7 skoka in 5,9 asistence.

Robertson je imel v krstni sezoni povprečje 30,5 točke, 10,1 skoka in 9,7 asistence na tekmo. Luka Dončić je na zadnji tekmi proti Minnesoti vpisal že svoj 23. dvojni dvojček v ligi NBA, od tega ima kar sedem trojnih dvojčkov.

Michael Jordan je v svoji sezoni novinca 1984/85 dosegel več točk kot Dončić (28,2), enako povprečje asistenc (5,9), a manj skokov (6,5). Magic Johnson je imel denimo v svoji krstni sezoni 1979/80 povprečje 18 točk, 7,7 skoka in 7,3 asistence. Wilt Chamberlain pa je v premierni sezoni 1959/60 kot novinec mejnike premikal s povprečjem 37,6 točke in 27 skokov na tekmo, ob tem pa je imel še 2,3 podaje.

Dončićev največji tekmec za novinca leta Trae Young še vedno blesti. Atlanto je s 33 točkami popeljal do zmage nad Philadelphio.
 

Negativen rekord


Za negativen rekord je poskrbel sloviti trener ekipe San Antonio Spurs Gregg Popovich, ki je bil zaradi ugovarjanja in pritoževanja nad sodniško odločitvijo izključen že v 63. sekundi tekme v Denverju, ki je slavil s 113:85. Zadnji trener, ki je bil izključen v uvodnih dveh minutah tekme, je bil trener Washingtona Flip Saunders, in sicer je moral 2. januarja 2012 zapustiti parket v Bostonu po minuti in 46 sekundah.





 

Preberite še:

Komentarji: